Keveset keresünk és sokat adózunk

Pénzcentrum
2006. március 30. 13:45

Belgiumban, Németországban és Magyarországon vonták el a legtöbb jövedelmet az egyedülálló, átlagjövedelmet kereső munkavállalóktól, illetve az őket alkalmazó munkaadóktól. Az egy keresetből élő, kétgyermekes párok jövedelmének sarca jóval alacsonyabb, de az átlagot még így is bőven meghaladja.

Belgiumban, Németországban és Magyarországon vonták el a legtöbb jövedelmet az egyedülálló, átlagjövedelmet kereső munkavállalóktól, illetve az őket alkalmazó munkaadóktól. Az egy keresetből élő, kétgyermekes párok jövedelmének sarca jóval alacsonyabb, de az átlagot még így is bőven meghaladja - írja mai számában a Világgazdaság.
A legkisebb elvonást Dél-Koreában, Mexikóban és Új-Zélandon jegyezték fel – áll az OECD felmérésében. Éves összevetésben 17 ország esetében az adóteher emelkedéséről, 12-ben csökkenésről, egy esetben pedig stagnálásról számolt be a statisztika. Az európai uniós tagállamok továbbra is jellemzően a lista elején találhatóak, azaz nemzetközi összehasonlításban magas az uniós bérek adóterhelése.
Magyarországon a munkaerő-alkalmazás összköltségének 50,5 százalékát vonja el az állam, aminél csak Belgium 55,4 százalékos, illetve Németország 51,8 százalékos aránya nagyobb. Az OECD átlaga 37,3 százalék, az uniós OECD-tagok esetében pedig 42,5 százalék ez az érték. Az alkalmazás összköltsége és a nettó bér közötti rés – azaz a bruttó bérből és a munkáltató által fizetett tb-járulékból álló összköltség, illetve az szja és a munkavállalói tb-járulék átutalása után megmaradó jövedelem közötti különbség – több mint 0,6 százalékponttal csökkent az utóbbi öt évben átlagosan a fejlett országokban, az uniós tagállamokban pedig ennek duplája volt a mérséklődés. A 2004-es értékhez képest a legnagyobb csökkenést Szlovákiában jegyezték fel.

Az OECD szakértői nagy jelentőséget tulajdonítanak a bérek adóterhelésének, a foglalkoztatás növekedését várják ugyanis a munkaerőköltség és a nettó bér közötti különbség mérséklésétől. A munkanélküliség által leginkább érintett alacsony keresetűek esetében 0,7 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között az adóterhelés, Magyarország több mint 5 százalékos mérséklődése az egyik legjelentősebb a megfigyelt országok között.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem