Adóellenőrzés: Kire figyel az APEH? (PwC)

Pénzcentrum
2006. március 28. 14:30

Az Adóhatóság ebben az évben egyrészt új vizsgálati irányokat jelölt ki, másrészt tovább folytatja az ellenőrzéseket néhány, korábban is a revizorok figyelmének középpontjában álló területen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az irányelv az adóhatósági jelenlét kiemelt területeként említi az adózói életút folyamatos figyelemmel kísérését. Ennek konkrét elemeként fokozottan ellenőrzik az újonnan alakuló vállalkozásokat, a székhelyet változtató, illetve az azonos székhelyen működő cégeket, hogy kiszűrjék az adóelkerülési célból alakuló vállalkozásokat.
A tulajdonosváltás során az üzletrészek adásvételének adójogi vizsgálatára fordítanak kiemelt figyelmet. Az adóhatóság a tartósan veszteséges, illetve a bevallási kötelezettségeit nem teljesítő vállalkozásokat is gyakrabban vizsgálja majd.
Az ellenőrzések másik súlypontja az idei évben, hogy a vállalkozások eleget tesznek-e járulék-bevallási és befizetési kötelezettségeiknek. A járulékbevallási rend 2006. április 1-jei változása után fokozottan ellenőrzik a bevallási kötelezettséget elmulasztókat.
A vizsgálatok során a munkáltatóknál alaposabban figyelik a járulék-, és ehhez kapcsolódóan az SZJA kötelezettségek szabályszerű teljesítését. A vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból való minősítését a meghirdetett moratórium letelte után – a második félévtől – vizsgálják.
Folytatódnak a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzések. Különösen az építőipari vállalkozások számíthatnak fokozott ellenőrzésekre. Néhány adózó tevékenységénél fogva számíthat az adóhatóság figyelmére.
A gyógyszertámogatásokra tekintettel alaposabban vizsgálják majd a gyógyszerforgalmazó cégek teljes vertikumát. Folytatódik idén is a számítástechnikai eszközök, szoftverek forgalmazásával foglalkozó adózók ellenőrzése. A távközléssel, informatikával, reklám és médiaiparral, gazdasági szaktanácsadással foglalkozó vállalkozásokat szintén gyakrabban vizsgálják majd.
Külön figyelmet fordítanak a hulladék-kereskedelemben 2006. január 1-től bevezetésre került fordított adózás szabályainak érvényesülésére. Előtérbe helyezik a regisztrációsadó-köteles körbe tartozó gépjárműveket értékesítő adóalanyok ellenőrzését is.
Új elem az idei ellenőrzési irányelvben, hogy három tevékenységi körre (építőanyag-kereskedelem, kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás, személygépjármű-javítás) térségenként elvárt jövedelmezőségi szintet állapított meg az APEH.
Kiemelten ellenőrzik azokat a vállalkozásokat, amelyek jövedelmezősége 50%-kal kevesebb a megjelölt mutatók értékénél. Továbbra is az adóhatóság figyelmének középpontjában állnak a Közösségen belüli, illetve a harmadik országgal kapcsolatos export-import ügyletek. Ezeket a vizsgálatokat az EU-s tagországoktól és a Vámhatóságtól kapott kontroll információkkal összevetve folytatják.
A személyi jövedelemadó bevallások ellenőrzése során elsősorban a különadózó jövedelmet szerzők körére, a lakáscélú adókedvezményt igénybevevőkre, illetve a korábban adókedvezményre jogosító biztosítást megszüntetőkre koncentrálnak a revizorok.

Gyakran nagyító alá kerülnek még várhatóan a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak, az ingatlan tranzakciókhoz kapcsolódó adókötelezettségek, illetve a „körbeszámlázásos” ügyletek. A kijelölt adózói körön kívül esők is beleeshetnek abba az öt százalékba, amelyet véletlenszerű kiválasztás révén ellenőriz az APEH.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?