8 °C Budapest

Adóellenőrzés: Kire figyel az APEH? (PwC)

Pénzcentrum
2006. március 28. 14:30

Az Adóhatóság ebben az évben egyrészt új vizsgálati irányokat jelölt ki, másrészt tovább folytatja az ellenőrzéseket néhány, korábban is a revizorok figyelmének középpontjában álló területen.

Az irányelv az adóhatósági jelenlét kiemelt területeként említi az adózói életút folyamatos figyelemmel kísérését. Ennek konkrét elemeként fokozottan ellenőrzik az újonnan alakuló vállalkozásokat, a székhelyet változtató, illetve az azonos székhelyen működő cégeket, hogy kiszűrjék az adóelkerülési célból alakuló vállalkozásokat.
A tulajdonosváltás során az üzletrészek adásvételének adójogi vizsgálatára fordítanak kiemelt figyelmet. Az adóhatóság a tartósan veszteséges, illetve a bevallási kötelezettségeit nem teljesítő vállalkozásokat is gyakrabban vizsgálja majd.
Az ellenőrzések másik súlypontja az idei évben, hogy a vállalkozások eleget tesznek-e járulék-bevallási és befizetési kötelezettségeiknek. A járulékbevallási rend 2006. április 1-jei változása után fokozottan ellenőrzik a bevallási kötelezettséget elmulasztókat.
A vizsgálatok során a munkáltatóknál alaposabban figyelik a járulék-, és ehhez kapcsolódóan az SZJA kötelezettségek szabályszerű teljesítését. A vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból való minősítését a meghirdetett moratórium letelte után – a második félévtől – vizsgálják.
Folytatódnak a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzések. Különösen az építőipari vállalkozások számíthatnak fokozott ellenőrzésekre. Néhány adózó tevékenységénél fogva számíthat az adóhatóság figyelmére.
A gyógyszertámogatásokra tekintettel alaposabban vizsgálják majd a gyógyszerforgalmazó cégek teljes vertikumát. Folytatódik idén is a számítástechnikai eszközök, szoftverek forgalmazásával foglalkozó adózók ellenőrzése. A távközléssel, informatikával, reklám és médiaiparral, gazdasági szaktanácsadással foglalkozó vállalkozásokat szintén gyakrabban vizsgálják majd.
Külön figyelmet fordítanak a hulladék-kereskedelemben 2006. január 1-től bevezetésre került fordított adózás szabályainak érvényesülésére. Előtérbe helyezik a regisztrációsadó-köteles körbe tartozó gépjárműveket értékesítő adóalanyok ellenőrzését is.
Új elem az idei ellenőrzési irányelvben, hogy három tevékenységi körre (építőanyag-kereskedelem, kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás, személygépjármű-javítás) térségenként elvárt jövedelmezőségi szintet állapított meg az APEH.
Kiemelten ellenőrzik azokat a vállalkozásokat, amelyek jövedelmezősége 50%-kal kevesebb a megjelölt mutatók értékénél. Továbbra is az adóhatóság figyelmének középpontjában állnak a Közösségen belüli, illetve a harmadik országgal kapcsolatos export-import ügyletek. Ezeket a vizsgálatokat az EU-s tagországoktól és a Vámhatóságtól kapott kontroll információkkal összevetve folytatják.
A személyi jövedelemadó bevallások ellenőrzése során elsősorban a különadózó jövedelmet szerzők körére, a lakáscélú adókedvezményt igénybevevőkre, illetve a korábban adókedvezményre jogosító biztosítást megszüntetőkre koncentrálnak a revizorok.

Gyakran nagyító alá kerülnek még várhatóan a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak, az ingatlan tranzakciókhoz kapcsolódó adókötelezettségek, illetve a „körbeszámlázásos” ügyletek. A kijelölt adózói körön kívül esők is beleeshetnek abba az öt százalékba, amelyet véletlenszerű kiválasztás révén ellenőriz az APEH.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm