9 °C Budapest

Medencét szeretnél? - Mielőtt fejest ugrasz, nézz körül!

Pénzcentrum
2006. március 22. 06:50

Szerencsére hazánkban is egyre többen megengedhetik maguknak, hogy saját, otthoni medencét építtessenek. A vágyak valóra váltása természetesen nem olcsó, egy elhibázott döntés pénzügyi következményei pedig már egyenesen katasztrofálisak lehetnek, nem árt így alaposan körülnézni, mielőtt csukafejest ugrunk a projektbe...

 

Egy medence építéséhez a szükséges terület mellett be kell szereznünk az építési engedélyt és nem utolsósorban ellenőrízni, hogy van-e elég pénz a bankszámlánkon.

 

Ha mindezzel megvolnánk, meg kell határozni a medence kívánatos méretét és azt, hogy beltéri, vagy kültéri kivitelezésben gondolkodunk-e. Bizonyos szempontból itt is elmondható, hogy a méret a lényeg, amennyiben ugyanis nem csak pancsolni akarunk, akkor 7-8 méter hosszú medencét illik terveznünk. (A méret növelésével természetesen nőnek a kivitelezési és fenntartási költségek is, szakértők szerint ezért 10-12 méternél hosszabb medencét már nem érdemes építtetnünk.) Szélességnek általában a hossz felét szokták venni, mélységben pedig nem szokás és nem érdemes 140 cm alá menni, mivel „lefelé terjeszkedni” meglehetősen drága mulatság, a hozzáadott érték pedig megkérdőjelezhető...

 

Amennyiben kertünkben szeretnénk elhelyezni a medencét, akkor elvileg olcsóbb kivitelezésre számíthatunk, mivel nem szükséges párátlanító berendezés, ami jelentősen megdobhatja a költségeket, amint látni fogjuk. Figyeljünk azonban arra, hogy a medence pereme emelkedjen ki a környezetből, hogy ne hordjon minden szemetet a fürdővízbe a szél.

 

A beltéri medence üzemeltetése természetesen kevesebb gonddal jár, a fűtést és párátlanítást azonban gondosan meg kell tervezni és a hőszigetelésről sem árt gondoskodni.

 

A kivitelezési módok közül hazánkban a vasbeton a leggyakoribb, melyet csempével, vagy üvegmozaikkal szokás burkolni. Ez a fajta meglehetősen rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez (szabad méret, alak és mélységválasztás), valamint rendkívül tartós. Emellett persze kaphatók műanyag (polipropilén) medencék is, melyek egyetlen előnye gyakorlatilag az olcsóság.

 

A fenti döntések meghozata után el kell gondolkodni azon, hogy süllyesztett, vagy feszített víztükröt akarunk. Előbbi esetben a kivitelezés egyszerűbb és olcsóbb, nincs szükség kiegyenlítő tárolóra, mely jelentős költségtől szabadít meg minket.

 

Tegyük fel, hogy álmaink medencéje egy 8x4 méteres üvegmozaikkal burkolt beton-csoda, mely 1.5 méter mély. Amennyiben vízforgatót, szűrőt, világítást és fűtést is szereltetünk bele, akkor a komplett kültéri kivitelezés 7 millió Ft körüli összegbe kerülhet, míg ugyanez bentre (a párátlanító miatt) csaknem 1 millióval drágább, ám a pontos ár természetesen a helyiség nagyságától is függ. (A hozzávetőleges árajánlatot a Tuss Pool adta, de megjegyezzük, hogy a piacon számos cég vállal medenceépítést, az árak jelentősen eltérhetnek egymástól, így érdemes lehet sok ajánlatot bekérni és az ár mellett a tartalom alapján is mérlegelni.) A különbségek érzékeltetése kedvéért ide kívánkozik, hogy egy 6x3x1.5 méteres műanyag medence már 600 ezer Ft körüli összegért beszerezhető, a két kategória közötti különbség azonban hatalmas...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem