6 °C Budapest

Medencét szeretnél? - Mielőtt fejest ugrasz, nézz körül!

Pénzcentrum
2006. március 22. 06:50

Szerencsére hazánkban is egyre többen megengedhetik maguknak, hogy saját, otthoni medencét építtessenek. A vágyak valóra váltása természetesen nem olcsó, egy elhibázott döntés pénzügyi következményei pedig már egyenesen katasztrofálisak lehetnek, nem árt így alaposan körülnézni, mielőtt csukafejest ugrunk a projektbe...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Egy medence építéséhez a szükséges terület mellett be kell szereznünk az építési engedélyt és nem utolsósorban ellenőrízni, hogy van-e elég pénz a bankszámlánkon.

 

Ha mindezzel megvolnánk, meg kell határozni a medence kívánatos méretét és azt, hogy beltéri, vagy kültéri kivitelezésben gondolkodunk-e. Bizonyos szempontból itt is elmondható, hogy a méret a lényeg, amennyiben ugyanis nem csak pancsolni akarunk, akkor 7-8 méter hosszú medencét illik terveznünk. (A méret növelésével természetesen nőnek a kivitelezési és fenntartási költségek is, szakértők szerint ezért 10-12 méternél hosszabb medencét már nem érdemes építtetnünk.) Szélességnek általában a hossz felét szokták venni, mélységben pedig nem szokás és nem érdemes 140 cm alá menni, mivel „lefelé terjeszkedni” meglehetősen drága mulatság, a hozzáadott érték pedig megkérdőjelezhető...

 

Amennyiben kertünkben szeretnénk elhelyezni a medencét, akkor elvileg olcsóbb kivitelezésre számíthatunk, mivel nem szükséges párátlanító berendezés, ami jelentősen megdobhatja a költségeket, amint látni fogjuk. Figyeljünk azonban arra, hogy a medence pereme emelkedjen ki a környezetből, hogy ne hordjon minden szemetet a fürdővízbe a szél.

 

A beltéri medence üzemeltetése természetesen kevesebb gonddal jár, a fűtést és párátlanítást azonban gondosan meg kell tervezni és a hőszigetelésről sem árt gondoskodni.

 

A kivitelezési módok közül hazánkban a vasbeton a leggyakoribb, melyet csempével, vagy üvegmozaikkal szokás burkolni. Ez a fajta meglehetősen rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez (szabad méret, alak és mélységválasztás), valamint rendkívül tartós. Emellett persze kaphatók műanyag (polipropilén) medencék is, melyek egyetlen előnye gyakorlatilag az olcsóság.

 

A fenti döntések meghozata után el kell gondolkodni azon, hogy süllyesztett, vagy feszített víztükröt akarunk. Előbbi esetben a kivitelezés egyszerűbb és olcsóbb, nincs szükség kiegyenlítő tárolóra, mely jelentős költségtől szabadít meg minket.

 

Tegyük fel, hogy álmaink medencéje egy 8x4 méteres üvegmozaikkal burkolt beton-csoda, mely 1.5 méter mély. Amennyiben vízforgatót, szűrőt, világítást és fűtést is szereltetünk bele, akkor a komplett kültéri kivitelezés 7 millió Ft körüli összegbe kerülhet, míg ugyanez bentre (a párátlanító miatt) csaknem 1 millióval drágább, ám a pontos ár természetesen a helyiség nagyságától is függ. (A hozzávetőleges árajánlatot a Tuss Pool adta, de megjegyezzük, hogy a piacon számos cég vállal medenceépítést, az árak jelentősen eltérhetnek egymástól, így érdemes lehet sok ajánlatot bekérni és az ár mellett a tartalom alapján is mérlegelni.) A különbségek érzékeltetése kedvéért ide kívánkozik, hogy egy 6x3x1.5 méteres műanyag medence már 600 ezer Ft körüli összegért beszerezhető, a két kategória közötti különbség azonban hatalmas...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?