Mást kell kitalálni a lakásmaffia ellen

Pénzcentrum
2006. március 17. 09:00

Alkalmazhatatlan az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető önkormányzati elővásárlási jogra vonatkozó szabályozás, bár a végrehajtási törvényt tavaly a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépés érdekében módosították, azt szakértők szerint a legkevésbé sem szolgálja - írja a Világgazdaság.

Alkalmazhatatlan az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető önkormányzati elővásárlási jogra vonatkozó szabályozás, bár a végrehajtási törvényt tavaly a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépés érdekében módosították, azt szakértők szerint a legkevésbé sem szolgálja – írja a Világgazdaság.

 

Hátrányosan érinti viszont a módosítás azon cégek, így a bankok, a pénzügyi vállalkozások és faktoringcégek működését, melyek a leggyakrabban kezdeményeznek ingatlan-végrehajtást követeléseik behajtására.

 

A törvény az önkormányzatoknak elővásárlási jogot biztosít ha olyan lakóingatlant árvereznek el, melyben az adós lakik, hogy a helyhatóság azt könnyebben megvásárolhassa. Az adós így bérlakásként használhatja tovább az ingatlant.

 

Szakértők szerint azonban érdekes, hogy a törvény valamennyi ingatlanra megadja az elővásárlási jogot, holott egy ipari ingatlan árverezésekor aligha lehet szó a lakásmaffia áldozatainak megsegítéséről.

 

Fontos kiemelni azt is, hogy az adós nem tekinthető a lakásmaffia áldozatának akkor sem, ha a bírósági végrehajtás valamely hitelintézetnél felvett kölcsön vissza nem fizetése miatt folyik ellene.

 

Az önkormányzatoknak eddig is módjukban állt részt venni és licitálni az árveréseken, ezt törvényi privilégium nélkül a jövőben is megtehetnék.

EZT OLVASTAD MÁR?