26 °C Budapest

Mást kell kitalálni a lakásmaffia ellen

Pénzcentrum
2006. március 17. 09:00

Alkalmazhatatlan az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető önkormányzati elővásárlási jogra vonatkozó szabályozás, bár a végrehajtási törvényt tavaly a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépés érdekében módosították, azt szakértők szerint a legkevésbé sem szolgálja - írja a Világgazdaság.

Alkalmazhatatlan az ingatlanárverések kapcsán érvényesíthető önkormányzati elővásárlási jogra vonatkozó szabályozás, bár a végrehajtási törvényt tavaly a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépés érdekében módosították, azt szakértők szerint a legkevésbé sem szolgálja – írja a Világgazdaság.

 

Hátrányosan érinti viszont a módosítás azon cégek, így a bankok, a pénzügyi vállalkozások és faktoringcégek működését, melyek a leggyakrabban kezdeményeznek ingatlan-végrehajtást követeléseik behajtására.

 

A törvény az önkormányzatoknak elővásárlási jogot biztosít ha olyan lakóingatlant árvereznek el, melyben az adós lakik, hogy a helyhatóság azt könnyebben megvásárolhassa. Az adós így bérlakásként használhatja tovább az ingatlant.

 

Szakértők szerint azonban érdekes, hogy a törvény valamennyi ingatlanra megadja az elővásárlási jogot, holott egy ipari ingatlan árverezésekor aligha lehet szó a lakásmaffia áldozatainak megsegítéséről.

 

Fontos kiemelni azt is, hogy az adós nem tekinthető a lakásmaffia áldozatának akkor sem, ha a bírósági végrehajtás valamely hitelintézetnél felvett kölcsön vissza nem fizetése miatt folyik ellene.

 

Az önkormányzatoknak eddig is módjukban állt részt venni és licitálni az árveréseken, ezt törvényi privilégium nélkül a jövőben is megtehetnék.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22