21 °C Budapest

8 tipp: Lakásvásárlás előtt ezeket fontold meg!

Pénzcentrum
2006. március 1. 12:20

Vannak bizonyos szabályok, amiket nem árt betartani, vagy legalább tisztában lenni velük, mielőtt nagyobb beruházás keretében lakást vásárolnánk. A következőkben egy tapasztalt, 35 éve tevékenykedő ingatlanpiaci bróker tanácsait osztjuk meg Olvasóinkkal. Tom DiMercurio több mint 100 ezer ingatlan tranzakcióban vett részt, melyek alapján indokoltnak tartja, hogy a következő kérdéseket mindig tartsuk szem előtt mielőtt bevásárolnánk, így meglehetősen sok időt, pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg.

 

 

Elhelyezkedés

Minden ingatlan egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hol helyezkedik el, éppen ezért leendő lakásunk helyét minden beszerezhető információ birtokában, bölcsen kell kiválasztanunk.

Magától értetődő, hogy a közlekedési adottságok jelentősen befolyásolják a lakás értékét, csakúgy mint az urbanizáció foka.

 

Fókuszban a jövő

Mivel az ingatlanvásárlásnak és eladásnak igen magas tranzakciós költségei vannak (Lakásvásárlás előtt állsz? – A vételár nem minden!), indokolt lehet eleve olyan lakás venni, amit nem kell a következő öt évben nagyobbra cserélni. Jobban megérheti eleve a nagyobbat megvenni, elég csak egy pillantást vetni a korábbi cikkünkben található költség-összefoglalóra.

 

Új vagy használt?

Ezen a ponton számos tényező befolyásolhatja döntésünket: a finanszírozási lehetőségektől, a fizetés ütemezéséig, a kínálat „elfogadhatóságán” és az építési vállalkozóba vetett bizalmon át. Érdemes azonban arra is tekintettel lenni, hogy míg a használt lakások tekintetében árcsökkenésre számítanak a szakértők, addig az új lakások piacán közel sem ennyire egyértelmű a helyzet... (Villámgyorsan lakást kell venni, vagy várjunk az árcsökkenésre?)

 

Kérj profi segítséget!

Amennyiben teljesen tanácstalan vagy, az ingatlanközvetítő irodák segítenek feltérképezni a kínálatot és az igényeidnek leginkább megfelelő lakásokat mutatják meg. Szükség esetén a finanszírozás területén is kaphatsz tanácsokat, persze „nincs ingyen ebéd”, mindennek ára van...

 

A minőség a siker kulcsa

Sose bízz a pereskedésben! Egy garancia csak annyit ér, mint az építési vállalkozó maga, így egy gyenge minőségű új lakást egyszerűen nem szabad átvenni! A minőség kérdése természetesen a használt lakásoknál is rendkívül fontos, így nem árt mindent még időben alaposan leellenőrízni és a biztonság kedvéért beleírni a szerződésbe.

 

Kerüld a különlegeset!

Amennyiben gyakran költözöl, kerüld el a különleges lakásokat! Az indoklás meglehetősen egyszerű: amennyiben egy ingatlan nem tartozik az átlagos, felkapott, mainstream kategóriába, akkor sokkal nehezebb túladni rajta, esetleg csak diszkont áron, vagy hosszú idő alatt kel el.

 

Ellenállj a kísértésnek!

Egy lakóövezetben történő vásárlásnál előnyt kovácsolhatsz a standard lakások áremelkedéséből, amennyiben azonban egzotikus, érdekes helyen fekvő, esetleg túlfelszerelt lakást választasz, a piac megbüntethet...

 

Ne számíts áremelkedésre!

Könnyű egy elhibázott vásárlási döntést azzal igazolni, hogy az árak úgyis emelkedni fognak, ez azonban korántsem biztos és egyáltalán nem ment fel az alól, ha elhamarkodottan, esetleg nem elegendő információ hiányában nem a legjobb döntést hoztad meg!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem