8 tipp: Lakásvásárlás előtt ezeket fontold meg!

Pénzcentrum
2006. március 1. 12:20

Vannak bizonyos szabályok, amiket nem árt betartani, vagy legalább tisztában lenni velük, mielőtt nagyobb beruházás keretében lakást vásárolnánk. A következőkben egy tapasztalt, 35 éve tevékenykedő ingatlanpiaci bróker tanácsait osztjuk meg Olvasóinkkal. Tom DiMercurio több mint 100 ezer ingatlan tranzakcióban vett részt, melyek alapján indokoltnak tartja, hogy a következő kérdéseket mindig tartsuk szem előtt mielőtt bevásárolnánk, így meglehetősen sok időt, pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

 

Elhelyezkedés

Minden ingatlan egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hol helyezkedik el, éppen ezért leendő lakásunk helyét minden beszerezhető információ birtokában, bölcsen kell kiválasztanunk.

Magától értetődő, hogy a közlekedési adottságok jelentősen befolyásolják a lakás értékét, csakúgy mint az urbanizáció foka.

 

Fókuszban a jövő

Mivel az ingatlanvásárlásnak és eladásnak igen magas tranzakciós költségei vannak (Lakásvásárlás előtt állsz? – A vételár nem minden!), indokolt lehet eleve olyan lakás venni, amit nem kell a következő öt évben nagyobbra cserélni. Jobban megérheti eleve a nagyobbat megvenni, elég csak egy pillantást vetni a korábbi cikkünkben található költség-összefoglalóra.

 

Új vagy használt?

Ezen a ponton számos tényező befolyásolhatja döntésünket: a finanszírozási lehetőségektől, a fizetés ütemezéséig, a kínálat „elfogadhatóságán” és az építési vállalkozóba vetett bizalmon át. Érdemes azonban arra is tekintettel lenni, hogy míg a használt lakások tekintetében árcsökkenésre számítanak a szakértők, addig az új lakások piacán közel sem ennyire egyértelmű a helyzet... (Villámgyorsan lakást kell venni, vagy várjunk az árcsökkenésre?)

 

Kérj profi segítséget!

Amennyiben teljesen tanácstalan vagy, az ingatlanközvetítő irodák segítenek feltérképezni a kínálatot és az igényeidnek leginkább megfelelő lakásokat mutatják meg. Szükség esetén a finanszírozás területén is kaphatsz tanácsokat, persze „nincs ingyen ebéd”, mindennek ára van...

 

A minőség a siker kulcsa

Sose bízz a pereskedésben! Egy garancia csak annyit ér, mint az építési vállalkozó maga, így egy gyenge minőségű új lakást egyszerűen nem szabad átvenni! A minőség kérdése természetesen a használt lakásoknál is rendkívül fontos, így nem árt mindent még időben alaposan leellenőrízni és a biztonság kedvéért beleírni a szerződésbe.

 

Kerüld a különlegeset!

Amennyiben gyakran költözöl, kerüld el a különleges lakásokat! Az indoklás meglehetősen egyszerű: amennyiben egy ingatlan nem tartozik az átlagos, felkapott, mainstream kategóriába, akkor sokkal nehezebb túladni rajta, esetleg csak diszkont áron, vagy hosszú idő alatt kel el.

 

Ellenállj a kísértésnek!

Egy lakóövezetben történő vásárlásnál előnyt kovácsolhatsz a standard lakások áremelkedéséből, amennyiben azonban egzotikus, érdekes helyen fekvő, esetleg túlfelszerelt lakást választasz, a piac megbüntethet...

 

Ne számíts áremelkedésre!

Könnyű egy elhibázott vásárlási döntést azzal igazolni, hogy az árak úgyis emelkedni fognak, ez azonban korántsem biztos és egyáltalán nem ment fel az alól, ha elhamarkodottan, esetleg nem elegendő információ hiányában nem a legjobb döntést hoztad meg!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20