1 °C Budapest

Kitört a hisztéria! - Pánikvásárlók hada lepi el az Auchant!

Pénzcentrum
2006. február 28. 05:55

Fanatikusan vásárolták az utóbbi napokban a moszvaiak a sót, melynek eredményeként hiánycikké vált az alapvető termék. Az okokkal egyelőre senki nincs tisztában, a hatóságok is csak találgatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Az egykori hiánygazdaság természetesen már a múlté, a pánikvásárlás azonban pár nap alatt kiűrítette a boltokat. Az eladók beszámolói szerint soha nem tapasztaltak ekkora keresletet a só iránt, az emberek egyszerűen már meg sem nézik az árat, csak dobálják kosaraikba a csomagokat.

 

Mindez természetesen drasztikus áremelkedéssel járt: van, ahol már 10-20-szoros árat kell fizetni a sóért, máshol pedig egyszerűen üresek a polcok.

 

A pánik legésszerűbb indoka az lehet, hogy néhány hivatalnok nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a gázvita miatt az ukránok a jövőben kevesebb sót exportálnak Oroszországba. (Az orosz készletek mintegy 40%-a Ukrajnából származik.)

 

A hatóságok mostanra hivatalosan is cáfolták, hogy sóhiányról lenne szó, Ukrajna pedig megduplázta exportját, hogy lépést lehessen tartani a megugró kereslettel.

 

Oroszország egyes területein állítólag a lisztre, cukorra és a gyufára is átterjedt a pánik, egyes internetes fórumokon a vásárlók arról számolnak be, hogy az Auchanban kosaraikat kipakolták a szemfüles „pánikvásárlók”.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?