31 °C Budapest

A tökéletes turista

Pénzcentrum
2006. február 27. 11:57

Milyen is a tökéletes turista? Az üdülési csekket népszerűsítő plakátok szerint olyan, aki a felesleges csomagok helyett csak egy "parányi" csekkfüzettel és egy tollal vág neki a nagyvilágnak. De valójában mire is használható a csekk és hogyan tudjuk beszerezni? Ezekkel és még számtalan kérdéssel találhatjuk szembe magunkat, ha a szolgáltatás igénybevételére adjuk a fejünket. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek ismeretében már nyugodtabban vághatunk bele a nyaralásba.

Milyen is a tökéletes turista? Az üdülési csekket népszerűsítő plakátok szerint olyan, aki a felesleges csomagok helyett csak egy „parányi” csekkfüzettel és egy tollal vág neki a nagyvilágnak. De valójában mire is használható a csekk és hogyan tudjuk beszerezni? Ezekkel és még számtalan kérdéssel találhatjuk szembe magunkat, ha a szolgáltatás igénybevételére adjuk a fejünket. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek ismeretében már nyugodtabban vághatunk bele a nyaralásba.
Amit tudni érdemes
A legelső és egyben legfontosabb kérdés, hogy: Mire tudom felhasználni a kapott vagy vásárolt csekket. Erre a válasz alapvetően az, hogy az igénybevett szálláshely kifizetésére szolgál. Azonban, ennél jóval szélesebb a skála, ugyanis a szolgáltatók felismerték azt a tényt, hogy annál több vendéget tudnak becsalogatni magukhoz, minnél több szolgáltatás ellenértékeként fogadják el, a gyakran a munkáltatótól kapott csekkeket. Ezért, most már az alábbi szolgáltatások vehető igénybe:
  • Szállás és hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások.
  • Távolsági tömegközlekedési szolgáltatások.
  • Költségvetési támogatású fesztiválok belépőjegyeinek megvásárlása.
  • Balatoni területi horgászengedélyek megvásárlása
  • OEP által támogatott gyógyfürdői kezelések.
  • Fővárosi Állatkert belépőjegyeinek megvásárlása
  • Üzemanyag vásárlására, korlátozott értékben.
  • Étkezés.
A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft-vel (NÜSZ) szerződésben levő, közel 3000 szolgáltatónál válthatóak be a csekkek amelyek több alkalommal is felhasználhatóak, akár eltérő időpontokban is, valamint utastársak költségei is fizethetők vele.
Az üdülési csekkek felhasználására az üdülési csekken feltüntetett érvényességi időn belül van lehetőség. A lejárt üdülési csekk fizetőeszközként nem fogadható el, cseréjére, vagy a névérték pénzben történő megtérítésére nincs lehetőség.
Jó tudni, hogy amennyiben a szolgáltatások ellenértéke meghaladja a Tulajdonos rendelkezésére álló üdülési csekkek értékét, a különbözetet a Tulajdonosnak ki kell egyenlítenie, ha a szolgáltatások ellenértéke nem éri el a Felhasználó részére rendelkezésre álló üdülési csekkek értékét az Elfogadóhely nem jogosult készpénzben visszaadni a Felhasználó részére a különbözetet.
Adózás
A természetbeni juttatások közül az üdülési csekk adómentes juttatásként adható a minimálbér mértékéig (62 500 Ft). Ezért is egyre népszerűbb jutatási forma a munkáltatók körében, mivel az így adott pénzek közterhei jóval alacsonyabbak, mintha bérként fizetnék azt ki a munkavállalóknak.
Az üdülési csekkek letiltása, cseréje
Amennyiben a felhasználatlan üdülési csekk – bármilyen okból- kikerült a Tulajdonos birtokából, úgy írásos bejelentés formájában kezdeményezheti azok letiltását. A bejelentésnek tartalmaznia kell a támogató szervezet ellenjegyzését, az elveszett üdülési csekkek darabszámát, értékét, sorszámát, tulajdonosának nevét és értesítési címét. A bejelentést levélpostai küldeményként a 1593 Budapest, Pf. 737 címre, vagy faxon a 06-1/319-7511 számra kell megküldeni.
Az üdülési csekkek cseréjére - érvényességi időn belül - kettő esetben van lehetőség. Letiltást követően, a letiltás bejelentésének időpontjától számított 30 nap elteltével, ha az ellenőrző vizsgálatok eredménye nem szól a csere ellen. A csere kezdeményezésekor a megrendeléshez csatolni kell a NÜSZ csere engedélyét, a Tulajdonos kérésére lejárati határidő meghosszabbítása céljából, a cserélendő üdülési csekkek csatolásával
Csere mindkét esetben új megrendelés formájában a csere szó feltüntetésével - kérhető a Tulajdonos által.
Lehetőség van több magánszemély tulajdonában lévő üdülési csekk egy rendelésen (továbbiakban gyűjtő rendelés) belül kezdeményezett újragyártására, a cserélendő csekk bármelyikének tulajdonosa (továbbiakban, mint Koordinátor) által.
Az újragyártott üdülési csekkek a cserélt csekkekkel azonos címletértékű és funkciójú, azonos csoportosítási rend szerint összeállított formában kerülnek legyártásra. A csere rendelés során leadott csekkek összértékének 10 %-a + Áfa, de minimum 1.000 Ft + Áfa.
Hogyan rendelhetem meg ?
 
Az üdülési csekk megrendelését, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (továbbiakban: NÜSZ) a saját ügyfélszolgálati irodáiban, illetve központjában személyesen, vagy faxon leadott, kitöltött és cégszerű aláírással ellátott "Üdülési csekk megrendelés" című formanyomtatványon, vagy az "Üdülési csekk On-line megrendelés" programján keresztül fogadja. Interneten keresztül történő megrendelés feladására abban az esetben van lehetőség, ha Megrendelő, rendelkezik a NÜSZ által kiadott, a program eléréséhez szükséges biztonsági kódokkal.
NÜSZ a tárgynap 14 óráig beérkezett megrendeléseket következő munkanapig faxon, vagy e-mail-en Díjbekérő formájában igazolja vissza. Fogadókészülék hiánya, vagy hibája esetén a Díjbekérőt normál postai küldeményként kettő munkanapon belül postára adja.
A vételár a megrendelt csekkek összértéke, valamint kezelési díj. A megrendelt üdülési csekk és kapcsolódó szolgáltatások, termékek ellenértékének kiegyenlítése a Díjbekérő alapján, annak kiállítása napjától számított 8 banki napon belül átutalással történik. A megrendelés teljesítésének dátuma, a Díjbekérő szerint fizetendő érték NÜSZ bankszámláján történő jóváírásának napja. A számla kiállítása a jóváírás napjára vonatkozó teljesítési dátummal történik. Az eredeti számlát NÜSZ postán küldi el Megrendelőnek.
Amennyiben az átutalást megelőzően az adatokra észrevétel nem érkezik a NÜSZ a gyártást és számlázást a Díjbekérő adatai szerint teljesíti, a számla adatainak utólagos módosítására nincs lehetőség.
NÜSZ az üdülési csekktömböket Megrendelő által választott címletezési rend szerint gyártja le, melyek a következők:
- csak 10 eFt, vagy csak 20 eFt NÜSZ a megjelölt érték szerint gyárt le minden üdülési csekket tömbösítés és reklámhordozók nélkül,
- Egyedi egy csekk: NÜSZ a Megrendelő által meghatározott értékű 1 db csekket gyárt le tömbösítés és reklámhordozók nélkül, maximum 99 eFt értékig, ezer forinttal osztható értékben.
- Automatikus: NÜSZ a saját rendszerében kialakított biztonsági algoritmus alapján 1 eFt, 2 eFt, 5 eFt, 10 eFt, 20 eFt címletértékek alkalmazásával, ezer forinttal osztható értékben, amennyiben a rendelés átlagos tömbértéke meghaladja a 10 e Ft-ot akkor tömbösítve, reklámhordozókkal.
Az üdülési csekk átadása
Megrendelő a legyártott üdülési csekkekhez (könyv, vagy CD-rom formában megjelenő elfogadóhelyi címjegyzékhez) a megrendelésen kiválasztott alábbi módokon juthat hozzá:
a) Személyes átvétellel díjmentesen: a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. bármely saját, illetve megbízott ügyfélszolgálati irodájában.
b) Házhoz szállítással díj ellenében: Budapest közigazgatási területén belül: 625 Ft + Áfa, Budapest közigazgatási területén kívül: 1.625 Ft + Áfa.
c) Postai úton díj ellenében: tértivevényes ajánlott értékküldeményként, maximum 60.000 Ft üdülési csekk értékig 5.000 Ft + Áfa. Az üdülési csekkek személyes átvételéhez az alábbi igazolásokra van szükség:
- Megrendelő cégbélyegzője,
- Átvételre jogosult személy számára kiadott meghatalmazás,
- Meghatalmazott személyi igazolványa, vagy személyét igazoló egyéb okmánya.
A megrendelt üdülési csekkek a rendelés ellenértékének a NÜSZ bankszámláján történő jóváírását követően, leghamarabb 8 munkanapon belül, de legkésőbb a megrendelésben meghatározott határnapon, minden külön értesítés nélkül átvehetők, vagy kiszállításra kerülnek.
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06