14 °C Budapest

A tökéletes turista

Pénzcentrum
2006. február 27. 11:57

Milyen is a tökéletes turista? Az üdülési csekket népszerűsítő plakátok szerint olyan, aki a felesleges csomagok helyett csak egy "parányi" csekkfüzettel és egy tollal vág neki a nagyvilágnak. De valójában mire is használható a csekk és hogyan tudjuk beszerezni? Ezekkel és még számtalan kérdéssel találhatjuk szembe magunkat, ha a szolgáltatás igénybevételére adjuk a fejünket. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek ismeretében már nyugodtabban vághatunk bele a nyaralásba.

Milyen is a tökéletes turista? Az üdülési csekket népszerűsítő plakátok szerint olyan, aki a felesleges csomagok helyett csak egy „parányi” csekkfüzettel és egy tollal vág neki a nagyvilágnak. De valójában mire is használható a csekk és hogyan tudjuk beszerezni? Ezekkel és még számtalan kérdéssel találhatjuk szembe magunkat, ha a szolgáltatás igénybevételére adjuk a fejünket. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek ismeretében már nyugodtabban vághatunk bele a nyaralásba.
Amit tudni érdemes
A legelső és egyben legfontosabb kérdés, hogy: Mire tudom felhasználni a kapott vagy vásárolt csekket. Erre a válasz alapvetően az, hogy az igénybevett szálláshely kifizetésére szolgál. Azonban, ennél jóval szélesebb a skála, ugyanis a szolgáltatók felismerték azt a tényt, hogy annál több vendéget tudnak becsalogatni magukhoz, minnél több szolgáltatás ellenértékeként fogadják el, a gyakran a munkáltatótól kapott csekkeket. Ezért, most már az alábbi szolgáltatások vehető igénybe:
  • Szállás és hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások.
  • Távolsági tömegközlekedési szolgáltatások.
  • Költségvetési támogatású fesztiválok belépőjegyeinek megvásárlása.
  • Balatoni területi horgászengedélyek megvásárlása
  • OEP által támogatott gyógyfürdői kezelések.
  • Fővárosi Állatkert belépőjegyeinek megvásárlása
  • Üzemanyag vásárlására, korlátozott értékben.
  • Étkezés.
A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft-vel (NÜSZ) szerződésben levő, közel 3000 szolgáltatónál válthatóak be a csekkek amelyek több alkalommal is felhasználhatóak, akár eltérő időpontokban is, valamint utastársak költségei is fizethetők vele.
Az üdülési csekkek felhasználására az üdülési csekken feltüntetett érvényességi időn belül van lehetőség. A lejárt üdülési csekk fizetőeszközként nem fogadható el, cseréjére, vagy a névérték pénzben történő megtérítésére nincs lehetőség.
Jó tudni, hogy amennyiben a szolgáltatások ellenértéke meghaladja a Tulajdonos rendelkezésére álló üdülési csekkek értékét, a különbözetet a Tulajdonosnak ki kell egyenlítenie, ha a szolgáltatások ellenértéke nem éri el a Felhasználó részére rendelkezésre álló üdülési csekkek értékét az Elfogadóhely nem jogosult készpénzben visszaadni a Felhasználó részére a különbözetet.
Adózás
A természetbeni juttatások közül az üdülési csekk adómentes juttatásként adható a minimálbér mértékéig (62 500 Ft). Ezért is egyre népszerűbb jutatási forma a munkáltatók körében, mivel az így adott pénzek közterhei jóval alacsonyabbak, mintha bérként fizetnék azt ki a munkavállalóknak.
Az üdülési csekkek letiltása, cseréje
Amennyiben a felhasználatlan üdülési csekk – bármilyen okból- kikerült a Tulajdonos birtokából, úgy írásos bejelentés formájában kezdeményezheti azok letiltását. A bejelentésnek tartalmaznia kell a támogató szervezet ellenjegyzését, az elveszett üdülési csekkek darabszámát, értékét, sorszámát, tulajdonosának nevét és értesítési címét. A bejelentést levélpostai küldeményként a 1593 Budapest, Pf. 737 címre, vagy faxon a 06-1/319-7511 számra kell megküldeni.
Az üdülési csekkek cseréjére - érvényességi időn belül - kettő esetben van lehetőség. Letiltást követően, a letiltás bejelentésének időpontjától számított 30 nap elteltével, ha az ellenőrző vizsgálatok eredménye nem szól a csere ellen. A csere kezdeményezésekor a megrendeléshez csatolni kell a NÜSZ csere engedélyét, a Tulajdonos kérésére lejárati határidő meghosszabbítása céljából, a cserélendő üdülési csekkek csatolásával
Csere mindkét esetben új megrendelés formájában a csere szó feltüntetésével - kérhető a Tulajdonos által.
Lehetőség van több magánszemély tulajdonában lévő üdülési csekk egy rendelésen (továbbiakban gyűjtő rendelés) belül kezdeményezett újragyártására, a cserélendő csekk bármelyikének tulajdonosa (továbbiakban, mint Koordinátor) által.
Az újragyártott üdülési csekkek a cserélt csekkekkel azonos címletértékű és funkciójú, azonos csoportosítási rend szerint összeállított formában kerülnek legyártásra. A csere rendelés során leadott csekkek összértékének 10 %-a + Áfa, de minimum 1.000 Ft + Áfa.
Hogyan rendelhetem meg ?
 
Az üdülési csekk megrendelését, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (továbbiakban: NÜSZ) a saját ügyfélszolgálati irodáiban, illetve központjában személyesen, vagy faxon leadott, kitöltött és cégszerű aláírással ellátott "Üdülési csekk megrendelés" című formanyomtatványon, vagy az "Üdülési csekk On-line megrendelés" programján keresztül fogadja. Interneten keresztül történő megrendelés feladására abban az esetben van lehetőség, ha Megrendelő, rendelkezik a NÜSZ által kiadott, a program eléréséhez szükséges biztonsági kódokkal.
NÜSZ a tárgynap 14 óráig beérkezett megrendeléseket következő munkanapig faxon, vagy e-mail-en Díjbekérő formájában igazolja vissza. Fogadókészülék hiánya, vagy hibája esetén a Díjbekérőt normál postai küldeményként kettő munkanapon belül postára adja.
A vételár a megrendelt csekkek összértéke, valamint kezelési díj. A megrendelt üdülési csekk és kapcsolódó szolgáltatások, termékek ellenértékének kiegyenlítése a Díjbekérő alapján, annak kiállítása napjától számított 8 banki napon belül átutalással történik. A megrendelés teljesítésének dátuma, a Díjbekérő szerint fizetendő érték NÜSZ bankszámláján történő jóváírásának napja. A számla kiállítása a jóváírás napjára vonatkozó teljesítési dátummal történik. Az eredeti számlát NÜSZ postán küldi el Megrendelőnek.
Amennyiben az átutalást megelőzően az adatokra észrevétel nem érkezik a NÜSZ a gyártást és számlázást a Díjbekérő adatai szerint teljesíti, a számla adatainak utólagos módosítására nincs lehetőség.
NÜSZ az üdülési csekktömböket Megrendelő által választott címletezési rend szerint gyártja le, melyek a következők:
- csak 10 eFt, vagy csak 20 eFt NÜSZ a megjelölt érték szerint gyárt le minden üdülési csekket tömbösítés és reklámhordozók nélkül,
- Egyedi egy csekk: NÜSZ a Megrendelő által meghatározott értékű 1 db csekket gyárt le tömbösítés és reklámhordozók nélkül, maximum 99 eFt értékig, ezer forinttal osztható értékben.
- Automatikus: NÜSZ a saját rendszerében kialakított biztonsági algoritmus alapján 1 eFt, 2 eFt, 5 eFt, 10 eFt, 20 eFt címletértékek alkalmazásával, ezer forinttal osztható értékben, amennyiben a rendelés átlagos tömbértéke meghaladja a 10 e Ft-ot akkor tömbösítve, reklámhordozókkal.
Az üdülési csekk átadása
Megrendelő a legyártott üdülési csekkekhez (könyv, vagy CD-rom formában megjelenő elfogadóhelyi címjegyzékhez) a megrendelésen kiválasztott alábbi módokon juthat hozzá:
a) Személyes átvétellel díjmentesen: a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. bármely saját, illetve megbízott ügyfélszolgálati irodájában.
b) Házhoz szállítással díj ellenében: Budapest közigazgatási területén belül: 625 Ft + Áfa, Budapest közigazgatási területén kívül: 1.625 Ft + Áfa.
c) Postai úton díj ellenében: tértivevényes ajánlott értékküldeményként, maximum 60.000 Ft üdülési csekk értékig 5.000 Ft + Áfa. Az üdülési csekkek személyes átvételéhez az alábbi igazolásokra van szükség:
- Megrendelő cégbélyegzője,
- Átvételre jogosult személy számára kiadott meghatalmazás,
- Meghatalmazott személyi igazolványa, vagy személyét igazoló egyéb okmánya.
A megrendelt üdülési csekkek a rendelés ellenértékének a NÜSZ bankszámláján történő jóváírását követően, leghamarabb 8 munkanapon belül, de legkésőbb a megrendelésben meghatározott határnapon, minden külön értesítés nélkül átvehetők, vagy kiszállításra kerülnek.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem