7 °C Budapest

Új "üzlet" a láthatáron: üdülési csekkért benzint

Pénzcentrum
2006. január 11. 15:09

A MOL Rt. és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. Ezen egyezmény értelmében február 15-től már üzemanyagot is lehet üdülési csekkel vásárolni a Mol-kutaknál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A MOL Rt. és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. Ezen egyezmény értelmében február 15-től már üzemanyagot is lehet üdülési csekkel vásárolni a Mol-kutaknál.
A munkáltatótól kapható vagy a rászorulóknak meghirdetett pályázatokon elnyerhető minimum harmincezer forintos csekktömbben kétszer ötezer forintért lesz tankolásra is használható utalvány.
A benzinvásárlási lehetőséggel az autós jószerivel készpénzre válthatja (és ezt valószínűleg sokan meg is fogják tenni, néhány készséges kutas segítségével) a munkáltatójától kapott vagy pályázaton elnyert csekkjét. Azonban ajánlatos egyszerre eltankolni egy jegy értékét (5000 Ft), mivel abból készpénz nem adható vissza.
A tavaly kibocsátott csekkeket nem lehet felhasználni üzemanyag vásárlásra. A február 15-e után nyomtatott csekkek közül is csak azok használhatók fel, amelyekre rá van nyomtatva az „Üzemanyag vásárlásra felhasználható” felírat.
A Mol maga kereste meg az üdülési alapítványt az együttműködés ötletével. Az MNÜA egyelőre nem tervezi, hogy más hazai kúttársaságokkal is szerződést köt a felhasználásra, de amennyiben megkeresik őket természetesen elkezdik a tárgyalásokat. Arról, hogy mennyi jutalékot fog kapni az MNÜA , csak annyit mondtak a sajtótájékoztató résztvevői, hogy a tárgyalási alap 6 százalék volt (ennyit fizetnek ugyanis a kereskedelmi szálláshelyek is) és ettől nem nagy mértékben tértek el.
Mire használható még ?
Üdülési csekkel már egyaránt fizethető állatkerti belépő, balatoni horgászengedély, vonatjegy, hajójegy, fesztiválbelépő és támogatott gyógyfürdői kezelés. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA) szerződött szolgáltatókban a közös annyi, hogy tevékenységük valamilyen módon kapcsolódik az utazáshoz és a pihenéshez. Karácsony Mihály, az alapítvány elnöke óvatosan nyilatkozott az üdülési csekkek idei várható forgalmáról, mondván, a cégek által alkalmazott cafeteriarendszer miatt nem tudni, hányan akarnak élni e lehetőséggel.
A cafeteriaprogramokban a munkavállalók körében a legnépszerűbb az otthoni internet-előfizetés, amit az egészségpénztári tagdíj átvállalása és az étkezési utalvány követ. Az üdülési csekk a negyedik a toplistán, közvetlenül megelőzve az iskolakezdési támogatást, valamint a kulturális és sporttámogatást. Ez a népszerűség annak is köszönhető, hogy a minimálbér összegéig (62500 forint) adómentesen adható ez a juttatási forma.

A csekkek 70 százalékát tavaly szállásdíj-fizetésére használták fel: tavaly 4,28 milliárd forint jutott belőle a szállodáknak, több mint egymilliárd a panzióknak, 600 millió az üdülőházaknak, 500 millió a fizetővendég szolgáltatóknak, és 200 millió pedig a kempingeknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18