7 °C Budapest

Gyurcsány ismét lépett

Pénzcentrum
2006. január 3. 08:28

A Száz lépés program intézkedéseinek kétharmada megvalósult, miután január elsején 46 lépés hatályba lépett. Átalakult egyebek között a családtámogatási rendszer, csökkent az áfa felső kulcsa, indul a Földért életjáradék program negyedik szakasza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Január elsejével 46 lépés lépett hatályba a Száz lépés program keretében meghirdetett 121-ből, így a megvalósult intézkedések száma 81-re nőtt - közölte hétfőn Kiss Péter kancelláriaminiszter.
A tárcavezető hozzátette: a többi intézkedésről a szükséges döntések megszülettek. Utalt arra, hogy bizonyos - például az egészségügyet, illetve az adórendszert érintő - lépések hosszú távú átalakítások kezdő intézkedései.
Január elsején hatályosultak a családtámogatást érintő változások, amelyeknek köszönhetően például csaknem kétszeresére emelkedik a családi pótlék összege, és a gyermek egyéves korától az anya a gyes megtartása mellett is teljes munkaidős állást vállalhat.
Babakötvénnyel támogatja a kormány minden megszülető gyermek életkezdését, 50-ről 55 százalékra emelkedik a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek nyugdíjának mértéke.
Az adózásról szólva kiemelte az általános forgalmi adó felső kulcsának 25-ről 20 százalékra való csökkentését, a luxusingatlanokra kivetett adót, valamint a mikrovállalkozásokat segítő azon változást, amely szerint 5 millió forint adóalapig 10 százalékra mérséklődik a társasági adókulcs.
A kancelláriaminiszter szólt a mezőgazdaságot és a munka világát érintő, idéntől érvényes lépésekről, ezen belül többek között a Földért életjáradék program negyedik üteméről, a bor jövedéki adójának eltörléséről, valamint a Prémium évek program kiterjesztéséről is.
Kitért arra is: azok, akik már tíz éve a fogyatékos hozzátartozójukat ápolják és saját jogú nyugdíjra jogosultak, továbbra is igénybe vehetik az ápolási díjat.
Január elsejétől a kortárs műalkotások beszerzési értékét a vállalkozások 5 év alatt levonhatják az adóalapjukból, és 25-ről 10 százalékra csökken a tőzsdére bevezetett társaságok osztalékának adója.
(Forrás: Kormányzati Hírportál)
 
Kapcsolódó cikkek:
Változások 2006-ban – Mire érdemes figyelni ?  
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18