Változások 2006-ban - Mire érdemes figyelni ?

Pénzcentrum
2005. december 30. 06:20

Majdnem minden adónemben lesznek kisebb-nagyobb változások jövőre. Egyebek mellett csökken az áfa, bevezetik a luxusadót, mérséklik az szja-kulcsot és -sávját, emelkedik a jövedéki és a regisztrációs adó.

Az alábbiakban ismertetjük a változások néhány főbb területét.
Áfa
Leglényegesebb változást a forgalmi adó kulcsának 5 százalékpontos csökkenése jelenti. Október elején ennek a folyamatnak a kezdetét tapasztalhatta meg az ország, amikor az áfacsökkentés dátumát előrehozva 5 százalékponttal leszállították az üzemanyag forgalmi adóját.
Öt százalékra csökken a napilapok és időszaki – évente legalább egyszer megjelenő – kiadványok forgalmi adója. A forgalmiadó-törvény egy másik jelentős módosítása, hogy megszűnik az állami támogatásban részesülők áfaarányosítási kötelezettsége.
Szja
A 2006 évtől hatályosak változások közül a legnagyobb publicitást az adótáblát érintő változás kapott. A legmagasabb adókulcsot érintő jövedelemsáv minimális értékben 50.000.-Ft-al 1.550 ezer forintra nő, ugyanakkor a ennek a jövedelemsávnak a 38%-os adókulcsa kulcsa 36%-ra csökken. 2007-től továbbemelkedik a 18 százalékos adósáv szintje, s 2010-ben eléri a 3 millió forintot.
A munkavállalók számára kedvezőtlen lépés, hogy a jogszabály korlátozza a béren kívüli juttatások, a cafeteria rendszerén belül adható juttatások mértékét. Ezek szerint a munkaadó a munkavállaló munkaviszonyból származó éves jövedelme legfeljebb 15 százalékáig (max. 400 ezer forintig)adhat adó-, illetve járulékmentesen juttatásokat a dolgozónak.
Ezt a munkaadó – a munkavállalóval egy háztartásban élő házastárs után, illetve a családi pótlékra jogosult gyerekek számától függően – további 10-10 százalékos juttatással fejelheti meg, de évenként legfeljebb fejenként 72 ezer forinttal. Az összesített juttatás így sem haladhatja meg az 500 ezer forintot. A keret átlépése esetén a 44 százalékos szja terheli a limit feletti juttatást.
Természetbeli juttatások körében a reprezentáció révén juttatott dolog tekintetében nő az adókedvezményként érvényesíthető jövedelemrész összege a bevétel 1%-ra, maximum 25 millió forintra. Emelkedik 2006 évtől az adómentesen nyújtható iskolakezdési támogatás is 19.000.-Ft-ra.
De vannak ehhez képest is kivételek, miszerint nem kell ebbe a keretbe beleszámolni sem a melegétkezés, sem a hidegétkezés havi utalványait, az előbbi 9 ezer forintra, az utóbbi 4500-ra emelkedik. A vidékről bejáró dolgozóknak adható juttatások sem terhelik a keretet, s az évente háromszor adható csekély értékű ajándék státusza is hasonló. A helyi közlekedési bérletet - sok cég egész évre veszi meg dolgozóinak - csak januártól szabad átadni, ha szabályosan akarják az adómentesen adható juttatásokat teljesíteni.
Adójóváírás
Az adótábla változásával párhuzamosan a jövedelmi, és kereseti viszonyok változására, és kiemelten a minimálbér növekedésére tekintettel az adójóváírás rendszere is kisebb módosuláson ment keresztül.
Az adójóváírás rendszerében az "alap" adójóváírás tekintetében az eddigi 1.350.000.-Ft-os, a 100%-os alkalmazhatóságot érintő határ 1.500.000.-Ft-ra növekszik, ennek következtében az adójóváírás elszámolhatóságának a felső határa 2.100.000.-Ft-ra emelkedik. A két jövedelemhatár között az adójóváírást az 1.500.000.-Ft feletti jövedelemrész 18%-a csökkenti.
A "kiegészítő" adójóváírás havi elszámolhatósági maximuma 2.340.-Ft-ra növekszik, annak 100%-os érvényesítési határa nem nő, továbbra is 1.000.000.-Ft. Ugyanakkor a havi elszámolhatósági határ 1.080.-Ft-os növelése eredményeként az elszámolhatóság felső határa 1.561.600.Ft-ra növekszik - eddig 1.302.400.-Ft volt - az 1.000.000.-Ft feletti jövedelemrész 5%-os mértékével kell csökkenteni az elszámolható kiegészítő" adójóváírás összegét.
Az adójóváírást érintő változások csak annyiban hatnak ki az adóelőleg számítási időszakban alkalmazandó szabályok változására, hogy az eddigi 10.260.-Ft előlegszámítási időszakban elszámolható adójóváírás mérték 11.340.-Ft-ra növekszik. E tekintetben továbbra is a jövedelemtulajdonos jognyilatkozatához köti a jogszabály az adójóváírás érvényesítését az előleg számítás során, azzal, hogy ha a kifizető előtt ismert jövedelmek mértéke nem teszi annak érvényesítését lehetővé, vagy csökkentett mértékű elszámolás alkalmazható, akkor az adójóváírás összegét a kifizetőnek már ebben az időszakban is végre kell hajtania.
Ekho
Nem az szja-törvény szabályozza, de a személyi jövedelem kérdését érinti az egyszerűsített közteherviselésről szóló jogszabály jövő évi bevezetése. Ezek szerint egy sajátos megosztási mechanizmuson keresztül néhány nevesített szakma képviselői új adózási nemet választhatnak.
Az eredeti, nyáron napvilágot látott tervezettel ellentétben könnyítést is hozott a törvény. Ugyanis ekhozhat az egyszerűsített vállalkozói adót fizető egyéni vállalkozó is. Az ekho éves határa 25 millió forint, annak mértéke pedig összesen 35 százalék. Ebből 15 százalékot a magánszemély, 20 százalékot pedig a kifizető fizet meg.
TB
A társadalombiztosítási járulék mértéke jövőre nem változik (marad 29 százalék), azonban 2007-től 26 százalékra, majd 2009-től 24 százalékra csökken. Megszűnik a kisvállalkozások által utalt egészségügyi hozzájárulás (EHO) novembertől 1950 forintos összege is – igaz csak 2006 novemberétől
Kiegészül a járulékalapot képező jövedelmek köre, ugyanis a béren kívüli juttatások adóalapként megállapított értéke után 29 százalék tb-t is fizetni kell.
Jövedéki adó
Néhány terméknél emelkedik a jövedéki adó mértéke. Így például a cigaretta jövedéki adója 7,5 százalékkal emelkedik, míg az egyes szeszipari termékekre kivetett adó 15 százalékkal is nőhet.
Regisztrációs adó
Az eredeti elképzeléseknél is nagyobb változás elé néz jövőre a regisztrációs adót szabályozó törvény. Az eddigi két kategóriával szemben ugyanis háromba sorolhatók a külföldről behozott autók, valamint a jogszabályalkotók egy módosító javaslattal az avultatást is figyelembe vették. A jogszabály különbséget tesz a közösségen belüli és a közösségen kívüli országból származó import között.
Az unión kívülről érkező járművek esetén a jogszabály a forgalmi adóval növelt értékből számítja, és ehhez adja hozzá a regisztrációs adót. Az uniós országokból érkező autók esetén viszont egy 1,25-ös szorzóval számolt értékre – mivel ebben az esetben nincs szó elszámolható áfáról – kulcsolja rá ugyanezt (a jövő évi áfacsökkentés nyomán ez a szorzó 1,2-re változik).
Ebből az adónemből a költségvetés – az emelésnek köszönhetően – az idei 60 milliárd helyett, jövőre 80-90 milliárd forintos bevételre tehet szert.
Luxusadó
Külön előterjesztésben nyújtotta be a kormány a luxusadónak nevezett ingatlanadó tervezetét. Ez a 100 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok, 100 millió forint fölé eső részének 0,5 százaléka. A jogszabályban többé-kevésbé meghatározták a lakások négyzetméterárát, de a végső paramétereket az önkormányzatok definiálják majd.
Az ingatlan értékét a fekvése szerinti települési önkormányzat a törvénytervezethez csatolt mellékletben meghatározott forgalmi értékhatárok keretei között – a helyben kialakult ingatlanforgalomra és értékviszonyokra figyelemmel – határozza meg. A települési, településrészi átlagértékeket és az értékövezeteket az önkormányzat a rendeletalkotás évében kialakult értékviszonyokra figyelemmel két adóévre határozza meg.
Ha a település egyes részein jelentősen eltérő értékviszonyok alakultak ki, az önkormányzat értékövezeteket jelöl ki és az így elkülönített értékövezetekben településrészi átlagértékeket állapít meg, ingatlanfajtánkként. Ha a településen kialakult értékviszonyok lakásonként, üdülőnként eltérő értékövezetek kialakítását teszik szükségessé, akkor az önkormányzat lakóingatlan-fajtánként állapíthatja meg az értékövezeteket, ilyenkor az értékövezetekre állapítja meg a településrészi átlagértéket.
Idegen nyelvű számlák
Az áfatörvény előírásai szerint a magyar adóalanyok számára ezentúl lehetőség nyílik arra, hogy kizárólag idegen nyelvű számlákat állítsanak ki, azonban a könyvekben történő rögzítés előtt a kulcsinformációkat magyarul is fel kell tüntetni a bizonylaton. Az adóhatóság kérésére az idegen nyelvű számláról, illetve bizonylatról hiteles másolatot is kell készíteni.
Kilométerpénz
Az "utazva dolgozók" számára fontos változás, hogy jövőre már nem 3 forintot, hanem 9-et fizethet kilométerenként a személygépkocsi tulajdonosának költségnormaként a vállalat adómentesen. Növekszik a napidíj is, immáron eléri az 500 forintot a "zsebpénz". Az ellátmány 30 százaléka, maximum 15 euró az az összeg, amely megilleti a külföldre utazó alkalmazottat naponta, ugyancsak adómentesen.
Kapcsolódó cikkek:

Nem magas az adó- és járulékterhelés Magyarországon - 5 fontos lépés 2006-ban

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm