14 °C Budapest

Megvan, elfogadták

Pénzcentrum
2005. december 20. 08:52

Idei utolsó ülésén az Országgyűlés elfogadta a 2006-os költségvetést, az adózásról szóló egyes törvények módosítását, a kormány öt éves nyugdíjkorrekciós programját és a babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot.

Idei utolsó ülésén az Országgyűlés elfogadta a 2006-os költségvetést, az adózásról szóló egyes törvények módosítását, a kormány öt éves nyugdíjkorrekciós programját és a babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot.
Az Országgyűlés hétfőn 196 igen szavazattal és hét ellenszavazattal elfogadta a jövő évi költségvetési javaslatot. A kétharmados többséget igénylő részt 360 igen szavazattal és hét nem szavazattal fogadta el a Ház. A főbb számokat már korábban jóváhagyta a parlament: eszerint 2006-ban a  költségvetés kiadási főösszege 7.506,9 milliárd, bevételi főösszege 5.975,9 milliárd forint, hiánya pedig 1.531 milliárd forint lesz. A hiány a kabinet tervei szerint a GDP 4,7 százaléka lesz. A törvényjavaslat 4 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos inflációval számol jövőre.
A költségvetés eredeti tervezetéhez benyújtott és elfogadott módosító javaslatok nyomán a jövő évi büdzsé hiánya 2,3 milliárd forinttal csökkent; a kiadási főösszeg 197,7 milliárd forinttal, míg a bevételi főösszeg 200 milliárd forinttal emelkedett. Ennek köszönhetően több pénzhez jutnak például az önkormányzatok, és az eredetinél nagyobb összeget fordítanak családtámogatásra is.
Változnak az adótörvények
Számos adózási eljárást változtat meg és több határidőt módosít az adózás rendjéről szóló törvény és egyes adótörvények módosításáról szóló előterjesztés, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A 197 igen, 166 nem szavazattal és két tartózkodással elfogadott módosítástól a költségvetési bevételek biztosabbá válását várják a törvényalkotók.
A honatyák elfogadták a villamos energiáról szóló törvény módosítását. A módosítással lehetővé válik a Vértesi Erőmű Rt. támogatása. A törvény célja, hogy az EU-támogatás felhasználásához a magyar kormány megkapja a felhatalmazást.
Elfogadták a fejlesztéspolitikai koncepciót
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióról szóló határozatot.  A koncepció a következő 15 évre vázolja fel a fejlesztés alapelveit, "nyolc plusz egy" stratégiai cél megfogalmazásával.
A képviselők megszavazták a foglalkoztatás bővítése és rugalmassá tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatot. A versenyszférában a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a civil szervezetek járuléktámogatást kapnak, ha legalább három hónapja regisztrált álláskeresőt alkalmaznak. A központi közigazgatásban és az önkormányzatoknál munkakör-megosztással kívánják a hatékonyságot növelni, ami nem jár együtt létszámleépítéssel.
A parlament módosította a gyorsforgalmi közúthálózat közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló törvényt. A jogszabály az autópálya építés további gyorsítását, a hatósági eljárások rövidítését szolgálja.
A kistelepülésen élőket segíti az új szövetkezeti törvény
Elfogadták a szövetkezetekről szóló törvényt, amely azt kívánja elősegíteni, hogy a szövetkezeti forma meghatározó tényező legyen elsősorban az agrárnépesség, a kistelepüléseken élők, valamint a kisvállalkozásokkal rendelkezők körében. A törvény, néhány paragrafust kivéve, a kihirdetését követő hatodik hónap első napján lép hatályba.
Az Országgyűlés megszavazta a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvényt módosító előterjesztést, amely a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások közül alapvetően két ellátási formát érint, a rendszeres szociális segélyt és a közgyógyellátást.
A rendszeres szociális segély a jövőben a felnőtt korú, jövedelemmel nem rendelkező személy és egész családja részére nyújtott szociális támogatássá alakul át, amely a segély összegét átlagosan nyolc-kilencezer forinttal emeli meg. A támogatás összege a család meglévő jövedelmét egészíti ki a jogosultsági határig, amely az öregségi nyugdíjminimum 90 százalékára emelkedik. Így a jelenlegi, alapvetően fix összegű segély helyett a támogatás kiegészítő jellegű lesz, a legrosszabb szociális helyzetűek részesülnek a legnagyobb segítségben.
Ötéves nyugdíjkorrekciós programot fogadott el hétfőn az Országgyűlés; a döntés több mint két és fél millió nyugdíjast érint, akiknek juttatásai átlagosan évi mintegy 50 ezer forinttal nőnek.
Megemelték a babakötvény összegét
Minden 2005. december 31-e után született csecsemő állami támogatást fog kapni önálló életkezdéséhez, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. A szülői megtakarításra is ösztönző jogszabály szerint az állam minden 2006-ban született gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára. A rászorultak - azok, akik az akkori felülvizsgálat szerint annak számítanak - 7 és 14 éves korukban további 42-42 ezer forintot kapnak az adófizetők pénzéből.
Elfogadták a 100 lépés program munkaügyi intézkedéseit
A parlament hétfőn elfogadta a foglalkoztatás bővítése és rugalmassá tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatot. A kormány Száz lépés programja több olyan intézkedést tartalmaz, amelyek célja a gazdasági aktivitás ösztönzése, a foglalkoztatási szint növelése. A törvény 2006. január 1-jén lép hatályba.
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Országos Területfejlesztési Koncepcióról szóló határozatot. A koncepció felvázolja az ország térszerkezetét, valamint azt, hogy az ágazati fejlesztések során milyen szempontokat kell figyelembe venni.
Tilos rágyújtani a gyermekegészségügyi intézményekben
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a négy egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazó javaslatcsomagot. A jogszabály többek között teljes dohányzási tilalmat rendel el a gyermekegészségügyi intézményekben, emellett bővíti a petesejt-adományozás lehetőségeit. A törvény, néhány rendelkezéstől eltekintve, 2006. január elsején lép hatályba.
Összehangolják az egészségbiztosítási rendszereket
A képviselők hozzájárultak Magyarország és Bulgária között a szociális biztonságról szóló, Szófiában, 2005. november 30-án aláírt egyezmény kihirdetéséhez. Az egyezmény alkalmazása lehetőséget nyújt arra, hogy Magyarország és Bulgária között a közösségi elveknek megfelelő szabályokat vezessenek be az egészség-, a nyugdíjbiztosítási, illetve munkanélküli ellátási rendszerek tekintetében.
A Ház elfogadta Magyarország és Románia között, a szociális biztonságról szóló, Bukarestben, 2005. október 20-án aláírt egyezmény kihirdetését. Az egyezményt a közös magyar-román kormányülésen írták alá Bukarestben. Az egyezmény szorosan kapcsolódik Románia uniós csatlakozásához, a megállapodás ugyanis rövid idővel előrehozza az uniós elvek alkalmazását.
Elfogadták a Magyarország és Lengyelország közötti kétoldalú szerződések számbavételéről szóló, Varsóban 2005. június 17-én aláírt jegyzőkönyv kihirdetését is. A képviselők támogatták a Magyarország és India között a beruházások ösztönzéséről és védelméről, Újdelhiben 2003. november 3-án aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem