34 °C Budapest

Mire figyel az APEH ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 30. 06:20

Az APEH 2004. és 2005. évekre vonatkozó, nyilvánosan közzétett ellenőrzési irányelveinek megfelelően a transzferárakra irányuló adóellenőrzések egyre gyakoribbá válnak.

Az elmúlt néhány hét folyamán a transzferárak iránti érdeklődés jelentősen megnőtt. Több PwC ügyfelet és a legnagyobb adófizetőket kereste meg az adóhatóság a közelmúltban a transzferárakra irányuló vizsgálat, illetve transzferárakkal kapcsolatos adatszolgáltatási kérelem kapcsán. Az adatszolgáltatási kérelem középpontjában jellemzően a 2005. pénzügyi év áll. Fő célja annak megállapítása, hogy történt-e a vizsgált pénzügyi év során kapcsolt vállalkozással szerződéskötés, illetve tranzakció, amely transzferár dokumentációs kötelezettséggel jár, illetve feltérképezni a vállalatközi tranzakciók természetét.
 
Transzferár dokumentáció
 
A vállalatközi tranzakciókat átfogó transzferár dokumentációt a társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni, azonban azt nem szükséges az adóbevallással együtt az adóhatósághoz eljuttatni.
A 2003. szeptember 1. után kapcsolt vállalkozással kötött szerződésekről szóló dokumentációt az adott pénzügyi évre vonatkozó társasági adóbevallás határidejére kell elkészíteni. A 2003. szeptember 1. előtt kötött vállalatközi szerződésekről - melyek a 2005. adóévben még érvényben vannak-, a transzferár dokumentációt a 2005. adóév társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni.
Így - amennyiben a vállalkozás pénzügyi éve a naptári évvel megegyezik - a 2003. szeptember 1. és 2004. december 31. között kötött vállalatközi szerződésekről szóló transzferár dokumentációt már el kellett készíteni, és azt az adóhatóság kérésére haladéktalanul rendelkezésre kell
bocsátani.
A transzferár dokumentációs kötelezettség mindenféle kapcsolt féllel folytatott tranzakcióra kiterjed, így például a menedzsment szolgáltatásokra, kereskedelmi és gyártási megállapodásokra, pénzügyi tranzakciókra, stb.
A transzferár szabályozás értelmében a dokumentáció számos kötelezően előírt elemet tartalmaz (például funkcióanalízis, módszerválasztás és összehasonlító adatok keresése), melyek elkészítése igen időigényes és szakértelmet kívánó feladat.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?