Mire figyel az APEH ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 30. 06:20

Az APEH 2004. és 2005. évekre vonatkozó, nyilvánosan közzétett ellenőrzési irányelveinek megfelelően a transzferárakra irányuló adóellenőrzések egyre gyakoribbá válnak.

Az elmúlt néhány hét folyamán a transzferárak iránti érdeklődés jelentősen megnőtt. Több PwC ügyfelet és a legnagyobb adófizetőket kereste meg az adóhatóság a közelmúltban a transzferárakra irányuló vizsgálat, illetve transzferárakkal kapcsolatos adatszolgáltatási kérelem kapcsán. Az adatszolgáltatási kérelem középpontjában jellemzően a 2005. pénzügyi év áll. Fő célja annak megállapítása, hogy történt-e a vizsgált pénzügyi év során kapcsolt vállalkozással szerződéskötés, illetve tranzakció, amely transzferár dokumentációs kötelezettséggel jár, illetve feltérképezni a vállalatközi tranzakciók természetét.
 
Transzferár dokumentáció
 
A vállalatközi tranzakciókat átfogó transzferár dokumentációt a társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni, azonban azt nem szükséges az adóbevallással együtt az adóhatósághoz eljuttatni.
A 2003. szeptember 1. után kapcsolt vállalkozással kötött szerződésekről szóló dokumentációt az adott pénzügyi évre vonatkozó társasági adóbevallás határidejére kell elkészíteni. A 2003. szeptember 1. előtt kötött vállalatközi szerződésekről - melyek a 2005. adóévben még érvényben vannak-, a transzferár dokumentációt a 2005. adóév társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni.
Így - amennyiben a vállalkozás pénzügyi éve a naptári évvel megegyezik - a 2003. szeptember 1. és 2004. december 31. között kötött vállalatközi szerződésekről szóló transzferár dokumentációt már el kellett készíteni, és azt az adóhatóság kérésére haladéktalanul rendelkezésre kell
bocsátani.
A transzferár dokumentációs kötelezettség mindenféle kapcsolt féllel folytatott tranzakcióra kiterjed, így például a menedzsment szolgáltatásokra, kereskedelmi és gyártási megállapodásokra, pénzügyi tranzakciókra, stb.
A transzferár szabályozás értelmében a dokumentáció számos kötelezően előírt elemet tartalmaz (például funkcióanalízis, módszerválasztás és összehasonlító adatok keresése), melyek elkészítése igen időigényes és szakértelmet kívánó feladat.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm