Mire figyel az APEH ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 30. 06:20

Az APEH 2004. és 2005. évekre vonatkozó, nyilvánosan közzétett ellenőrzési irányelveinek megfelelően a transzferárakra irányuló adóellenőrzések egyre gyakoribbá válnak.

Az elmúlt néhány hét folyamán a transzferárak iránti érdeklődés jelentősen megnőtt. Több PwC ügyfelet és a legnagyobb adófizetőket kereste meg az adóhatóság a közelmúltban a transzferárakra irányuló vizsgálat, illetve transzferárakkal kapcsolatos adatszolgáltatási kérelem kapcsán. Az adatszolgáltatási kérelem középpontjában jellemzően a 2005. pénzügyi év áll. Fő célja annak megállapítása, hogy történt-e a vizsgált pénzügyi év során kapcsolt vállalkozással szerződéskötés, illetve tranzakció, amely transzferár dokumentációs kötelezettséggel jár, illetve feltérképezni a vállalatközi tranzakciók természetét.
 
Transzferár dokumentáció
 
A vállalatközi tranzakciókat átfogó transzferár dokumentációt a társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni, azonban azt nem szükséges az adóbevallással együtt az adóhatósághoz eljuttatni.
A 2003. szeptember 1. után kapcsolt vállalkozással kötött szerződésekről szóló dokumentációt az adott pénzügyi évre vonatkozó társasági adóbevallás határidejére kell elkészíteni. A 2003. szeptember 1. előtt kötött vállalatközi szerződésekről - melyek a 2005. adóévben még érvényben vannak-, a transzferár dokumentációt a 2005. adóév társasági adóbevallás benyújtásának időpontjáig kell elkészíteni.
Így - amennyiben a vállalkozás pénzügyi éve a naptári évvel megegyezik - a 2003. szeptember 1. és 2004. december 31. között kötött vállalatközi szerződésekről szóló transzferár dokumentációt már el kellett készíteni, és azt az adóhatóság kérésére haladéktalanul rendelkezésre kell
bocsátani.
A transzferár dokumentációs kötelezettség mindenféle kapcsolt féllel folytatott tranzakcióra kiterjed, így például a menedzsment szolgáltatásokra, kereskedelmi és gyártási megállapodásokra, pénzügyi tranzakciókra, stb.
A transzferár szabályozás értelmében a dokumentáció számos kötelezően előírt elemet tartalmaz (például funkcióanalízis, módszerválasztás és összehasonlító adatok keresése), melyek elkészítése igen időigényes és szakértelmet kívánó feladat.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?