Adómentes üzemanyag

Pénzcentrum
2005. november 28. 11:49

Az üzemanyagtartályon kívüli, "házilagosan" kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható - hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). - írja a

Az üzemanyagtartályon kívüli, „házilagosan” kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható – hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). – írja a Világgazdaság
A jövedéki hatóság a határállomáson egy nyerges vontatót ellenőrzött, és azt tapasztalta, hogy üzemanyagtartálya két részre van osztva. Az egyik fele össze volt kötve a motorral és piros, a másik, lezárt rész sárga ásványolajterméket tartalmazott. A járművet lefoglalták. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a piros folyadék szabványos tüzelőolaj, a sárga gázolaj. Sem a tulajdonosnak, sem a bérlő-üzemeltetőnek, sem a sofőrnek nem volt tudomása a tartály átalakításáról, illetve arról, hogy a jármű tüzelőolajjal üzemelt.
Az üzemeltetőt jövedéki adó, bírság, szakértői költség, összesen mintegy kétszázezer forint megfizetésére kötelezték, elrendelték a jármű elkobzását, és az állam javára történő értékesítését. A másodfokú hatóság helybenhagyta az elsőfokú határozatot.
Azonban itt nincs vége a történetnek, ugyanis az ügy a bíróságon folytatódott, amely a hatóságot a megismételt eljárásra kötelezte. A bíróság a vámtörvényből kiindulva úgy határozott, hogy az üzemanyagrendszerbe bekötött tartályrész üzemanyaga vámmentesen vámkezeltnek minősül, így a jövedéki törvény értelmében adómentes. Ám azt nem vizsgálta a hatóság, hogy a másik tartály tartalma a jövedéki törvény hatálya alá tartozik-e. Mivel az nincs bekötve az üzemanyagrendszerbe, a jármű nem felhasználónak, hanem szállításra használt eszköznek minősül. A jármű csak abban az esetben kobozható el, ha a tulajdonos tudott arról, hogy a járművel adózás alól elvont jövedéki terméket szállítanak – mondta ki a bíróság.

A jövedéki hatóság az LB-től kért felülvizsgálatot, amely rámutatott: a bíróság tévedett. Az üzemeltető ugyanis a terhére rótt jövedéki szabálysértést azzal követte el, hogy a járművet tüzelőolajjal működtette, amelynek származását nem tudta igazolni. Ezért nincs jelentősége annak, hogy a másik tartályrészben tárolt üzemanyag minek minősül. Így jogszerű volt az üzemeltető elmarasztalása és a jármű elkobzása.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem