Adómentes üzemanyag

Pénzcentrum
2005. november 28. 11:49

Az üzemanyagtartályon kívüli, "házilagosan" kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható - hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). - írja a

Az üzemanyagtartályon kívüli, „házilagosan” kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható – hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). – írja a Világgazdaság
A jövedéki hatóság a határállomáson egy nyerges vontatót ellenőrzött, és azt tapasztalta, hogy üzemanyagtartálya két részre van osztva. Az egyik fele össze volt kötve a motorral és piros, a másik, lezárt rész sárga ásványolajterméket tartalmazott. A járművet lefoglalták. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a piros folyadék szabványos tüzelőolaj, a sárga gázolaj. Sem a tulajdonosnak, sem a bérlő-üzemeltetőnek, sem a sofőrnek nem volt tudomása a tartály átalakításáról, illetve arról, hogy a jármű tüzelőolajjal üzemelt.
Az üzemeltetőt jövedéki adó, bírság, szakértői költség, összesen mintegy kétszázezer forint megfizetésére kötelezték, elrendelték a jármű elkobzását, és az állam javára történő értékesítését. A másodfokú hatóság helybenhagyta az elsőfokú határozatot.
Azonban itt nincs vége a történetnek, ugyanis az ügy a bíróságon folytatódott, amely a hatóságot a megismételt eljárásra kötelezte. A bíróság a vámtörvényből kiindulva úgy határozott, hogy az üzemanyagrendszerbe bekötött tartályrész üzemanyaga vámmentesen vámkezeltnek minősül, így a jövedéki törvény értelmében adómentes. Ám azt nem vizsgálta a hatóság, hogy a másik tartály tartalma a jövedéki törvény hatálya alá tartozik-e. Mivel az nincs bekötve az üzemanyagrendszerbe, a jármű nem felhasználónak, hanem szállításra használt eszköznek minősül. A jármű csak abban az esetben kobozható el, ha a tulajdonos tudott arról, hogy a járművel adózás alól elvont jövedéki terméket szállítanak – mondta ki a bíróság.

A jövedéki hatóság az LB-től kért felülvizsgálatot, amely rámutatott: a bíróság tévedett. Az üzemeltető ugyanis a terhére rótt jövedéki szabálysértést azzal követte el, hogy a járművet tüzelőolajjal működtette, amelynek származását nem tudta igazolni. Ezért nincs jelentősége annak, hogy a másik tartályrészben tárolt üzemanyag minek minősül. Így jogszerű volt az üzemeltető elmarasztalása és a jármű elkobzása.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?