Adómentes üzemanyag

Pénzcentrum
2005. november 28. 11:49

Az üzemanyagtartályon kívüli, "házilagosan" kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható - hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). - írja a

Az üzemanyagtartályon kívüli, „házilagosan” kialakított tartályban lévő üzemanyag vámmentessége nem vizsgálható – hívta fel a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság (LB). – írja a Világgazdaság
A jövedéki hatóság a határállomáson egy nyerges vontatót ellenőrzött, és azt tapasztalta, hogy üzemanyagtartálya két részre van osztva. Az egyik fele össze volt kötve a motorral és piros, a másik, lezárt rész sárga ásványolajterméket tartalmazott. A járművet lefoglalták. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a piros folyadék szabványos tüzelőolaj, a sárga gázolaj. Sem a tulajdonosnak, sem a bérlő-üzemeltetőnek, sem a sofőrnek nem volt tudomása a tartály átalakításáról, illetve arról, hogy a jármű tüzelőolajjal üzemelt.
Az üzemeltetőt jövedéki adó, bírság, szakértői költség, összesen mintegy kétszázezer forint megfizetésére kötelezték, elrendelték a jármű elkobzását, és az állam javára történő értékesítését. A másodfokú hatóság helybenhagyta az elsőfokú határozatot.
Azonban itt nincs vége a történetnek, ugyanis az ügy a bíróságon folytatódott, amely a hatóságot a megismételt eljárásra kötelezte. A bíróság a vámtörvényből kiindulva úgy határozott, hogy az üzemanyagrendszerbe bekötött tartályrész üzemanyaga vámmentesen vámkezeltnek minősül, így a jövedéki törvény értelmében adómentes. Ám azt nem vizsgálta a hatóság, hogy a másik tartály tartalma a jövedéki törvény hatálya alá tartozik-e. Mivel az nincs bekötve az üzemanyagrendszerbe, a jármű nem felhasználónak, hanem szállításra használt eszköznek minősül. A jármű csak abban az esetben kobozható el, ha a tulajdonos tudott arról, hogy a járművel adózás alól elvont jövedéki terméket szállítanak – mondta ki a bíróság.

A jövedéki hatóság az LB-től kért felülvizsgálatot, amely rámutatott: a bíróság tévedett. Az üzemeltető ugyanis a terhére rótt jövedéki szabálysértést azzal követte el, hogy a járművet tüzelőolajjal működtette, amelynek származását nem tudta igazolni. Ezért nincs jelentősége annak, hogy a másik tartályrészben tárolt üzemanyag minek minősül. Így jogszerű volt az üzemeltető elmarasztalása és a jármű elkobzása.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem