28 °C Budapest

Egyre kevesebb diák megy az USA-ba

Pénzcentrum
2005. november 23. 14:51

A 2004/2005-ös tanévben 565 039 külföldi hallgató tanult az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeiben. Ez a szám az előző év összesített adataihoz képest hozzávetőleg 1 százalékos csökkenést jelent, mely meglehetősen stagnáló tendenciára utal - derül ki az Open Doors 2005 éves statisztikai jelentésből, melyet az Institute of International Education (IIE) adott közre az Egyesült Államok külügyminisztériuma oktatási és kulturális ügyekkel foglalkozó hivatalának támogatásával.

Sorozatban immár hatodik éve haladta meg az Egyesült Államokban tanuló külföldi hallgatók száma az évi félmilliót. A tavalyi 2,4, százalékos csökkenést követően az idei adatok a beiratkozott hallgatók számának kiegyenlítődését mutatják.
Allan E. Goodman, az Institute of International Education elnök-vezérigazgatója szerint "az egyetemek és főiskolák aktívan, célirányos kommunikációval kívánják biztosítani a külföldi hallgatókat arról, hogy szívesen látják őket Amerikában. Az intenzív toborzómunka, mely immár hatékonyabb és átláthatóbb diákvízum-ügyintézéssel párosul, kezdi megállítani a külföldi diákok beiskolázásának csökkenő tendenciáját. Annak érdekében, hogy a világ minden tájáról magunkhoz vonzzuk a legjobb, legokosabb diákokat, továbbra is együttes erővel kell hirdetnünk, hogy nyitott ajtókkal várjuk a külföldi hallgatókat."
Az amerikai egyetemeken és főiskolákon tanuló külföldi hallgatók számának enyhén csökkenő tendenciája több tényezővel magyarázható. Ide sorolhatjuk többek között a diákvízum megszerzésével kapcsolatos vélt vagy valós nehézségeket (különösképpen a műszaki- és természettudományok területén), az emelkedő amerikai tandíjakat, az egyéb angol nyelvű országok által folytatott agilis toborzómunkát, illetve azt az Amerikán kívül tapasztalható feltételezést, miszerint külföldi hallgatóknak nehezebb eljutni az Egyesült Államokba. Mindemellett a diákok saját országainak egyetemei illetve más, regionális szerepet betöltő országok intézményei egyre fokozottabb figyelmet fordítanak arra, hogy minél nagyobb számú diáknak tudjanak magas színvonalú tanulmányi lehetőséget kínálni mind az alapképzésben, mind a posztgraduális szinten.
Az Open Doors 2005 kiadványból kiderül, hogy továbbra is magasan Ázsia vezeti a küldő országok listáját: az amerikai egyetemeken és főiskolákon tanuló ázsiai hallgatók száma 0,3 százalékkal nőtt, elérve ezzel a 325 112 főt, mely a külföldi hallgatók összlétszámának 58 százalékát teszi ki. Az Európából érkező diákok arányát tekintve visszaesés tapasztalható (3 százalékos csökkenés után 71 609 fő).
A NAFSA (Association of International Educators) nemzetközi oktatási szervezet szerint tavaly a külföldi hallgatók 13,3 milliárd amerikai dollár bevételt jelentettek az amerikai gazdaság számára tandíj, illetve megélhetési- és egyéb költségek tekintetében.
Magyarország és az Egyesült Államok továbbra is fontos oktatási partnerei egymásnak. A 2004/2005-ös tanévben 934 magyar diák tanult az Egyesült Államokban, mely 6 százalékos csökkenést jelent a korábbi évhez képest. Ugyanakkor Magyarország mint célország évről évre egyre növekvő népszerűségnek örvend az amerikai diákok körében. Tavaly 16 százalékkal több diák érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra mint az azt megelőző évben.

Az IIE budapesti székhellyel működő európai központja igyekszik erősíteni ezt a tendenciát. Christopher Medalis, az európai iroda igazgatója kijelentette: "Az IIE igen elkötelezett az Egyesült Államok és Magyarország közötti szoros oktatási kapcsolat fenntartása és továbbfejlesztése iránt. Egy konkért példa: az IIEPassport sorozat részeként Magyarországot a közelmúltban "a hónap országa"-ként mutattuk be, ezáltal népszerűsítve mint tanulmányi célországot. Ez az információs kiadvány több ezer amerikai diákhoz jutott el Amerika-szerte. Az IIE hisz abban, hogy Magyarország erőfeszítései a saját oktatási rendszerének ismertebbé tételét illetően növekvő számú amerikai diák eljövetelét eredményezi majd az elkövetkező pár évben."

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?