2020. október 2. péntek Petra

Mi a módusz? Mi a módusz és medián közötti különbség: mikor, melyiket használjuk?


A módusz medián terjedelem meghatározása nagyon egyszerű: tudd meg, mi az a módusz, mi a medián és modusz közti különbség. A medián módusz mutatók nem hazudnak!

Nap mint nap visszaköszönnek életünkben az iskolából ismerős fogalmak: átlag, módusz, medián, számtani közép és sokan mások, ám az elmúlt évek és a felejtés gyakran erősebbek a matematikai, statisztikai fogalmak egyszerűségénél. Cikkünkben elmondjuk, mi a módusz és mikor használjuk a hétköznapokban, illetve tisztázzuk a két gyakran kevert fogalom, a módusz és medián közti különbséget.

Mi az a módusz?

A módusz jelentése rendkívül egyszerű: egy számtani sorozat esetében a módusz a leggyakrabban előforduló elem. A módusz a statisztikai középérték-mutatók közé tartozik, ugyanis, ha a módusz ismert, következtethetünk egy valószínűségi változóra, illetve a statisztikai sokaságra egyetlen értékkel.

A módusz aszimmetrikus eloszlású számsorozatok esetében jelentőségteljesebb, ekkor egyszerűen megállapítható a módusz. A módusz értéke kevésbé egyértelmű, ha egyenletes eloszlású számsorozatról van szó, ugyanis több, ugyanolyan előfordulási gyakoriságú szám is szerepelhet egy sorozatban. A hétköznapokban leginkább a statisztikai adatok elemzésére használják, illetve a módusz a valószínűségszámítás fontos eszköze is.

Módusz példa egyszerűen

Számsorozat: 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 9; 10

A leggyakrabban előforduló elem a 7-es, tehát a módusz 7 lesz.

Mi a módusz és medián közötti különbség?

A medián módusz keveredés gyakran előfordul. A módusz mellett a medián a számtani középérték meghatározását szolgálja: elemek egy véges számú halmazát növekvő sorrendbe rendezzük és a számtani sorozat közepén lévő elemünk lesz a medián. Ha páros számú számsorozatról van szó és két elem esik középre, akkor a medián két szám lesz, de megadhatjuk ezek számtani közepét is. A medián a statisztikai sokaságot kettévágó érték, az az adat, amelynél a többi adat maximum 50%-a kisebb vagy nagyobb.

Medián példa egyszerűen

Számsorozat: 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 9; 10

A sorbarendezett adatok középső értéke 6, tehát a medián 6 lesz.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó