Mi a medián jelentése? Mi a medián és módusz közötti különbség: mikor, melyiket használjuk?

2020. szeptember 1. 20:30

Mi a módusz és medián jelentése, mikor használjuk őket? Elmondjuk, mi az a median, illetve miért fontos a módusz medián értékek meghatározása a statisztikában.

A medián jelentése, meghatározása igazán egyszerű annak ellenére, hogy sokan az iskolapadból kilépve már nem emlékszünk a fogalomra. A medián és a módusz emellett gyakran keveredik emlékezetünkben: melyik-melyik valójában? Mire használjuk őket és miért fontos a meghatározásuk? Cikkünkben felfrissítjük olvasóink emlékezetét ezekkel az igazán egyszerű meghatározásokkal kapcsolatban!

Mi az a medián? Mi a medián fogalma?

Röviden összefoglalva a medián egy statisztikai középérték: ha egy számhalmazt sorba rendezünk (például növekvő sorba), a medián lesz a középső érték. Hivatalos meghatározás szerint a medián jelentése: a medián az a szám, érték, amelynél véges elemű halmazok esetén az adatok legfeljebb 50%-a kisebb és legfeljebb 50%-a nagyobb.

A medián értelmezhető úgy is, mint az a szám, amely kettéosztja a sokaságot, azonban mi történik akkor, ha a számsorozat közepére két érték esik? Ebben az esetben, ha a véges számú adathalmaz páros számból áll, a medián lehet mindkét középső szám (alsó és felső medián), vagy a két szám számtani közepe.

Egyszerű medián példa

  • Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
  • A sorbarendezett adatok középső értéke 6, tehát a medián 6 lesz.

Mi a módusz és medián közötti különbség?

A módusz medián kombót gyakran keverjük hasonló nevük miatt. Míg a medián kettéosztja az adathalmazt, addig a módusszal inkább a gyakoriságot vizsgáljuk. A módusz is egy statisztikai középérték-mutató, ám ebben az esetben a számhalmaz leggyakrabban előforduló elemről beszélünk.

Egyszerű módusz példa:

  • Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
  • A sorbarendezett adatok leggyakrabban előforduló értéke: 7, tehát a módusz 7 lesz.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem