2017. április 27. csütörtök Zita

Lebukott az IKEA-milliárdos: így él a világ egyik leggazdagabb embere

Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója a világ egyik leggazdagabb embere. Senki sem tudja pontosan, mekkora a vagyona, szerepelt már a leggazdagabb emberek listáján az első és a tizenegyedik helyen is. A 91 éves üzletember vagyona állítólag közel 40 milliárd dollárra rúg, bár ezzel kapcsolatban hivatalos adatok nincsenek. Nem sokat tudni magánéletéről sem, ritkán ad interjút, rejtőzködik. Összeszedtünk 15 dolgot, amit biztosan nem gondoltál a volna az Ikea milliárdos tulajdonosáról.


Az az egy biztos, hogy anyagi gondokkal jó régóta nem kell küzdenie a svéd üzletemberben. Az Ikea csoport 2016-ban is jó évet zárt, az árbevétel a 34 milliárd eurót is meghaladta. Ez 7 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.

A Magyarországon működő két Ikea (májusban nyílik a harmadik, Soroksáron) árbevétele is 14 százalékkal nőtt, 54 milliárdot hozott a konyhára. Egyébként több mint 7 millióan nézték meg az IKEA magyar honlapját, 5 millióan pedig személyesen is ellátogattak valamelyik áruházba. Miközben a legtöbb magyar otthona telis tele van az olcsó, de mutatós Ikea-bútorokkal, vajmi keveset tudunk az áruházlánc alapítójáról. Kamprad kerüli a rivaldafényt, ritkán nyilatkozik, épp ezért senki sem tudja pontosan, hogyan is él.

Összeszedtünk 15 dolgot, amit biztosan nem gondoltál a volna az Ikea milliárdos tulajdonosáról.

Ki örökli a mesés vagyont?

1. Kétszer nősült, első feleségétől elvált, a második 2011-ben meghalt. Három fia van.

Nem szeret adót fizetni

2. Ingvar Kamprad 2013-ban visszavonult, távozott az Ikea igazgatóságából, most Svédországban él. Korábban Dániában és Svájcban is élt hosszabb ideig. 2015-ben költözött vissza, akkor fizetett adót a svéd államnak először, 1973 óta.

3. Azért sem tudni, pontosan mennyi a vagyona, mert az alapító papíron kiszervezte maga alól a vállalatot. Szinte átláthatatlan a cégstruktúra. A Reuters tavaly októberben számolt be róla, hogy Mathias Kamprad lemondott tisztségéről. A hírügynökség akkor arról írt, hogy a Kamprad-család nem játszik meghatározó szerepet az Ikea működésében, és kisebbségben vannak az alapítványok tanácsaiban, amelyek az Ikea csoportot és az anyacéget, az Inter IKEA Group-ot ellenőrzik.

Fontos az imidzs

4. Azt állítja magáról, hogy alkoholista. Johan Stenebo, a lapra szerelt bútorok atyjának egykori személyi asszisztense 2010-ben megjelent könyvében arról számol be, hogy az alatt a 20 év alatt, míg együtt dolgoztak, mindössze egyszer látta Kampradot alkoholt fogyasztani. 1995-ben, egy céges partin.

5. Régebben szórta a pénzt, a ’60-as években Porschét vezetett, flancos ruhákat hordott.

Fogához veri a garast

6. Használt ruhákat hord, szeret a bolhapiacokon vásárolni.

7. Ha teheti, a fejlődő országok valamelyikében vágatja le a haját. Tavaly a svéd TV4 csatornának adott interjúban kiemelte, legutóbb Vietnámban volt fodrásznál.

8. Annak ellenére, hogy akár saját repülőgépet is vehetne, mindig turista osztályon utazik, már ha repül. Gyakran inkább vonatozik, szigorúan a másodosztályon.

9. Ahelyett, hogy Michelin-csillagos éttermekben élvezné a finom falatokat, gyakran betér az egyik Ikeába, és ott eszik. Szereti a svéd húsgolyót. ha ez igaz, az ebédje nagyjából kijön egy ezresből, már forintban, hiszen a magyar áruházakban a 10 darabos húsgolyó 890 forintba kerül.

10. Hazaviszi magával az éttermekből az asztalra kitett, kis zacskós sót és borsot, legalább így erre sem kell költenie.

11. Állítólag hosszú évekig egy idős Volvóval járt, de már nem vezeti, miután figyelmeztették, hogy túl veszélyes a dolog. Hogy most milyen kocsija van, vezet-e egyáltalán, nem lehet tudni.

12. A házában állítólag csak saját maga által összeszerelt Ikea-bútorok vannak.

Azért jól megy a szekér

13. Az nem világos, melyik házában vannak csak Ikea-bútorok. Mert több ingatlana is van. Sajtóértesülések szerint van egy svájci lakása és egy Provence-i szőlőbirtoka is.

Botrányoktól hangos a sajtó

14. Lelkes náci volt, 1942-ben, 16 éves korában csatlakozott a Nysvenska Rörelsen (Új Svéd Mozgalom) nevű fasiszta szervezethez.

15. A vállalat 2012-ben nyilvános bocsánatkérésre kényszerült, mert napvilágra került, hogy az 1980-as években keletnémet politikai foglyok készítették bútorait.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Minden, amit a futásról tudni érdemes

Itt a jó idő, érdemes felkapni a futó cipőt és sportolni egy kicsit.A Brooks készített egy felmérést, kiderült, milyen sportmelltartót szeretnek viselni a nők, ki a példaképük, kivel szeretnek futni...
 

Tele a lakás bébiételes üvegcsékkel? Szuper dolgokat csinálhatsz belőlük!

Az üres bébiételes üvegekből egy kis kreativitással mind a magunk, mind a gyermekeink számára hasznos és szép dolgokat készíthetünk, nem mellékesen a családi kassza is jól jár. Mutatjuk, mi...
NÉPSZERŰ
FRISS

Diego

05.01-04.30
Országos

Lidl

04.27-04.30
Országos

Interspar

04.27-05.03
Országos

Spar

04.27-05.03
Országos

Auchan

Medence
04.21-06.30
Országos

Auchan

Szabadidő
04.20-05.17
Országos

Tesco

kert
04.07-05.03
Országos

Interspar

Medence
04.01-08.25
Országos