18 °C Budapest
Vállalati mobilitás: számos újdonság, de melyik visz előre? (x)

Vállalati mobilitás: számos újdonság, de melyik visz előre? (x)

PR
2023. november 6. 05:00

Melyek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyeket egy vállalatnak figyelembe kell vennie a mobilitási eszközök, járművek alkalmazása során? Ebben a kérdésben segít Takács Péter és Szabó Attila, az MHC Mobility két vezető szakértője.

 

Vállalati és magánfelhasználás között van lényeges különbség?

Attila: A kétféle felhasználásmód élesen elválik abban, hogy belép egy harmadik fél az utazásba: mégpedig a vállalat. Az egyik a biztonság kérdése a másik a jogszabályi megfelelőség. Milyen eszközt biztosítok a munkavállalóm számára? Műszaki állapota rendben van, megfelel a jogszabályi követelményeknek? Például tisztában vagyunk-e azzal, hogy az elektromos rollerek még mindig segédmotoros kerékpárnak számítanak a BM állásfoglalása alapján?  Ezekre, és sok más hasonló szempontra is érdemes odafigyelni.   

Minden eszköz kapcsán ilyen alaposan utánajártok a dolgoknak?

Péter: Természetesen, ez a napi munkánk része, mert sok-sok újdonság jön, naprakésznek kell lennünk. Számos cikkünk érhető el honlapunk flottás tudászónájában. A jogszabályokon túl érdemes a társadalmi beágyazottságra, a piaci trendekre és a felhasználói szokások változására is figyelni. 

Takács Péter, az MHC Mobility vezető szakértője
Takács Péter, az MHC Mobility vezető szakértője

Carsharing, taxi, ride sharing, rent-a-car, mivel folytassuk a beszélgetést?

Péter: Haladjunk időrendi sorrendben, mit mennyi időre tudunk igénybe venni.

Attila: Az alkalmi utazásokra kézenfekvő választás a taxi, amit lehet olcsónak vagy drágának nevezni, de ne feledjük egy sofőrszolgáltatást kapunk, többek között parkolásra és üzemeltetésre sem kell költenünk.

Gondolom a következő lépés a fuvar-, és autómegosztás, Budapesten van már számos szolgáltató.

Attila: A fuvarmegosztás vállalati szinten véleményes lehet, de a carsharing nagyon jó alkalmi, vagy rendszeres kiegészítő megoldás, akár kulcsos autókat válthatunk ki vele. A céges számlázás megoldott. Gyereküléses, kutyás felhasználóknak nem igazán kényelmes megoldás, illetve a zónahatárokra is figyelni szükséges.

Következő lépcső az autóbérlés, vagy a tulajdonlás. Az MHC Mobility egy bérbeadó cég a világ számos országában több százezer járművel. Bérlés vagy tulajdonlás?

Péter: Egy kérdéssel válaszolnék, szerintem így érdemes megközelíteni a témakört. Mi a fontos a vállalat mobilitásában? A birtoklási vágy, vagy egy kiszámítható megoldás? Tulajdonolni szeretnénk a járművet annak minden kockázatával, vagy inkább flottakezelésre van szükségünk, ami biztosítja munkatársaim biztonságos mobilitását?  

Nyilván mindkettőnek meg van a maga előnye és hátránya...

Attila: Abszolút, a tulajdonlás is tud előnyös lenni, amennyiben van hozzá szabad anyagi forrásunk, ami nem megy a vállalat likviditásának rovására - a bérlés ezzel szemben havidíj alapon működik, nem kell hitelkeretünket felhasználni vagy a tőkénket lekötni 3-5 évre. A tulajdonlás akkor is jó megoldás lehet, ha annyira speciális járműre van szükségünk, amit másodlagos piacon rendkívül nehéz lenne értékesíteni.

Péter: Úgy látom a tulajdonlás akkor működik, ha a vállalatunkban van szakember, aki ért a flottához, akinek van ideje az autókat mozgatni, garanciális ügyeket intézni, szerviz időpontokat kérni, visszaellenőrizni. A tőkekímélés mellett a szakértelem hiánya és a munkaidő takarékosság miatt fordulnak elsősorban hozzánk. Ha megnézzük a kínálatot, több mint tízféle motorizáció érhető el jelenleg, és az elektromos átállás miatt is van egyfajta információs zavar a piacon.   

Pedig mostanában az autó jó befektetés. Időben megrendeltem, és mire megjött 10-20%-kal drágábban tudtam eladni...

Attila: Jogos, ez azonban csak egy átmeneti helyzet volt tavaly nyárig. Amióta újra van készlet, és a magánvásárlók mondhatni eltűntek, esnek az árak. Sőt, ha kitekintünk 2035-re és a várható elektromos átállásra, a használtautók árazása jó eséllyel még inkább hullámozni fog. Már most vannak olyan autóink, amiket belföldön nehezebb eladni. A holland, a német vállalati autóeladásoknál jelentősen növekszik az PHEV, BEV aránya, így az onnét keletre induló belső égésű használtautók hatással lesznek. Nem hiszem, hogy a három-öt év múlva esedékes céges autópark cseréjekor az eladással szeretne vesződni a vállalat ügyvezetője. 

Szabó Attila, az MHC Mobility vezető szakértője
Szabó Attila, az MHC Mobility vezető szakértője

Mit tud bérlés, amit a tulajdonlás nem?

Attila: ÁFA visszaigénylést. Amíg egy vállalat magának vesz személyautót úgy nem, de bérlés esetén céges-magán használat arányában, de minimum 50%-ban visszaigényelhető. Átlag bruttó tíz-tizenkét millió forintos autókról beszélünk.

Péter: Ne felejtsük, hogy bérlőként szolgáltatást veszünk igénybe, így a mostanság megszaporodó garanciális ügyintézések, harcok a Bérbeadó feladata. A mi mobilitási szolgáltatásunk egyre értékesebb ékköve, hogy addig adjuk többletköltség-mentesen a csereautót, míg az eredeti el nem készül. Például egyik elektromos autónk három hónapja vár a garanciális akkumulátor cserére. Mi küzdünk a gyártóval, miközben Ügyfelünk gondtalanul közlekedik tovább csereautónkkal.

Ha már bérlés, operatív, vagy pénzügyi lízing?

Attila: Az operatív lízing flottakezelő cégtől igénybe vehető szolgáltatás, a pénzügyi pedig egyszerű banki szolgáltatás. Mi azt tapasztaljuk, hogy a nagyvállalatok operatív lízingre, azaz tartósbérletre váltanak, mert a szolgáltatás értéktöbblete egyre fontosabb a vállalati versenyképesség miatt. Sőt a flottakezelőt illető mennyiségi kedvezmények nem csak az autóbeszerzés, hanem az üzemeltetés kapcsán is csökkentik a költségeket, ezáltal a bérleti díjat, amely mind a tulajdonlás mind a pénzügyi lízinghez képest előny.  

Péter: Én úgy látom, hogy a pénzügyi lízing inkább a tulajdonlással versenyez már, mert a gyakorlatban itt is arról beszélünk, hogy saját hatáskörben, magam foglalkozok minden autós kérdéssel és felmerülő problémával.

Létezik akkor aranymetszet a vállalati mobilitásban?

Attila: Igen, de minden vállalatnak más. Az alap, hogy tisztába vagyunk az igényekkel és a jogszabályi lehetőségekkel. A másik, hogy cégesautó helyett, gondolkodjunk mobilitás-mixben, azaz merjük bátran átalakítani a cégautó szabályzatot mobilitás kódexé. Éljünk az autómegosztás, taxi, mikromobilitás, rövid-, hosszútávú bérlés, tulajdonlás alkotta optimális aranymetszetével.

Péter: Mi az MHC Mobility-nél az mixben léptünk nagyot előre: nálunk a teljes járműskála egykézből és egyszerűen elérhető. Az ebike-tól kezdve a személyautókon és egyedi furgonokon át, egészen a 44t-s szerelvényekig - kamionokig - nyújtunk prémium minőségű mobilitást vállalati ügyfeleink számára.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm