13 °C Budapest
Low angle view of a brown hen. Close-up shows features such as hairs on beak, comb, jowls, nostrils and feathers. Black background provides space for copy.

Milliárdos támogatást kapnak a gazdálkodók: ezek az állattenyésztők igényelhetik

2022. április 8. 19:06

Hamarosan megkezdődik a 2021/2022. évi baromfi állatjóléti támogatás harmadik negyedévének kifizetése, amelynek során 2022 áprilisában közel 3 milliárd forintot utal ki az Államkincstár mintegy 1.245 baromfitartó részére.  A kifizetés a baromfi állatjóléti támogatás aktuális negyedévére meghatározott keretösszegek figyelembe vételével valósul meg.

Az Agrárminisztérium februárban kezdeményezte a Baromfi Terméktanácsnál (BTT) az állatjóléti támogatási konstrukció felülvizsgálatát az állatfajok szerinti negyedéves keretek közötti forrásmegosztás kapcsán, de egyelőre még nem sikerült mindenki számára elfogadható módon megállapodni és az állatfajonkénti keretösszeget egyelőre nem módosították. Erre, valamint a mostani állatjóléti kifizetési szakaszban is magas állatlétszámhoz képest alacsonyabb víziszárnyas keretösszegre tekintettel a kacsa- és libatartók további 500 millió forint kiegészítő támogatásban fognak részesülni a rendkívüli uniós válságkezelési csomag kereteiből.

A tagállamok kérésére az Európai Unió 2022 márciusában a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agárköltségvetés terhére fél milliárd eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetéséről döntött, amelyből Magyarország közel 6,4 milliárd forintban részesül. Ezt az összeget az Agrárminisztérium elsődlegesen a nehéz helyzetben lévő állattartók megsegítésére kívánja fordítani, kiemelt figyelemmel a baromfiágazatra. A támogatás részletszabályai jelenleg kidolgozás alatt állnak, az előzetes döntés alapján azonban már elmondható, hogy a baromfiágazat mindenképpen kedvezményezettje lesz a krízistámogatásnak és ezen belül fél milliárd forintos többletkerettel számolhatnak majd a kacsa- és libatartók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm