14 °C Budapest
European Currency euro

Így kerülheted el, hogy bukj az euro árfolyamon: ezzel bebiztosíthatod magad

2022. február 6. 11:02

Váratlan politikai döntések, vagy régiós (pl. fegyveres) konfliktusok szinte mindig hatással vannak a devizák árfolyamaira. Azok a vállalatok, akik külföldről szerzik be áruikat, vagy külföldi devizában számláznak, ilyenkor nagyobb kockázattal szembesülnek, érdemes tehát ezen kiugró események hatása ellen védekezniük. Az árfolyamkockázat minimalizálása érdekében felépített stratégiák mára a vállalati pénzügyesek egyik legfontosabb feladatává vált.

A 2021-es számok alapján érdemes már az év elején megalkotni a nem tudható események, de várható hatások ellen a fedezeti stratégiát, hogy elkerülhető legyen akár egy magasnak számító, 5%-os veszteség is. Minden vállalat saját maga dönti el mekkora kockázatot vállal, de azoknak akik szeretnék nyereséggel zárni az évet, érdemes előre gondolkozniuk.

Kis árrés, nagy kockázat 

Sokan esnek abba a hibába, hogy év elején saját maguk határozzák meg az árfolyamokat és azzal számolják egész éves kiadásukat és bevételüket. De ha nem fixálják az adott árfolyamot, akkor nagy eltéréssel szembesülhetnek év végére.

Például, ha valaki 2021 év elején 360 Ft-os euró árfolyammal tervezte az évet, az 5%-os árfolyamból fakadó veszteséget is szenvedhetett év végére. Ami a kis, 2-3%-os árréssel kereskedő vállalatok esetében akár végzetes hiba is lehet. Ezért nekik mindenképp javasolt fixálni az árfolyamot, hogy biztos legyen a nyereség

- mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.

Deviza-árfolyammozgások kivédése

Az olyan „kilengő” deviza-árfolyam mozgások kivédése ellen, mint például egy esetleges orosz-ukrán háborús konfliktus, az iBanFirst számlával rendelkező magyar KKV-k térítésmentesen igénybe vehetik a devizatranzakciókra szakosodott pénzügyi szolgáltató szakértelmét, a fedezeti stratégia kialakításában. Azért érdemes fedezeti stratégiát kidolgozni, hogy egy árfolyamzuhanás esetén ne tüzet oltsanak a cégek, hanem a körülményektől függetlenül biztonságosan tudjanak működni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magát a stratégiát természetesen nem aktuálisan, hanem a fedezet napján lehet értékelni, de ami biztos, hogy a kockázatot csökkenti. Számos módja van a fedezeti stratégia megalkotásának, azt aktuálisan, az ügyfél terveinek megfelelően határozzuk meg

- tette hozzá Henrik Gergely.

A leggyakoribb fedezeti stratégiák:

  • Határidős ügylet (Fix Forward): Bizonyos esetekben határidős szerződés megkötése javasolt, amikor a szerződés napján fixálják a devizában kiállított számla összegét, ezzel védve az árrést és megőrizve a pénzforgalmat.
  • Rugalmas határidős ügylet (Flexi Forward): Ez az eset lehetővé teszi, hogy devizatartalékot fix árfolyamon tartsunk akár 24 hónapig.
  • Dinamikus határidős ügyletek: Ez a módszer teljesen semlegesíti a devizaárfolyam-kockázatot, és lehetőséget kínál a devizapiaci kedvező mozgások kihasználására.

Az, hogy melyik stratégiát ajánlják egy vállalatnak függ a kockázatvállalási kedvtől, hogy mennyire nagy árréssel dolgozik az adott vállalkozás és hogy milyen devizákkal dolgozik. Ami biztos, hogy aki rendelkezik fedezeti stratégiával nyugodtabban áll egy-egy gazdasági esemény előtt, mint a január végi amerikai kamatemelés vagy az áprilisi magyar választás. Természetesen nem kötelező év elején fedezeti stratégiát alkotni, sokan csak egy-egy ügylet előtt teszik meg, ami ugyanolyan biztonságot jelent, adott tranzakcióra vonatkozóan. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?