19 °C Budapest
Businessman working on a computer with a female colleague standing by in the office. Business colleagues wearing face masks working together on a computer.

Már az is szerencse, hogy 2020-at túlélték, mégis erre készül rengeteg cég

2021. június 21. 16:23

Az Intrum 23. alkalommal tette közzé a 2021-es európai fizetési jelentését, az EPR-t. Az európai vállalatok körében végzett felmérésből kiderül, a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. Az év gazdasági eredményei ugyanakkor mégsem alakultak olyan sötéten, mint azt sokan várták, ami részben a kormányzati programoknak, részben pedig az új, digitális üzleti modellek térnyerésének köszönhető. Bár sok vállalatot megviselt a válság, ők most egy felívelő időszakra számítanak.

„Annak ellenére, hogy az állami támogatások megmentették a cégeket a csődtől, a megkérdezett vállalatok fele úgy látja, nem sokon múlt, hogy túlélték a 2020-at. Másrészt sokan üzleti modelljeik digitalizálásával és határozottabb hitelkezelési gyakorlatokkal erősödni tudtak. A legtöbb európai vállalkozás most optimista a jövővel kapcsolatban, és ambiciózus stratégiával tervez a következő évekre, és fontosnak tartja a pénzforgalom és a likviditás biztosítását. Azonban még nem világos, általánosságban hogyan érintette a járvány a fizetési magatartást. Emiatt sokan még soha nem aggódtak annyira a hitelezettjeik fizetésképessége miatt, mint most” – mondta Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

Azután, hogy a pandémia a feje tetejére állította a világot és a gazdaságot, az üzleti vezetők várakozásai pozitívabbak, mint egy évvel ezelőtt várták, és idén jelentős stratégiai döntéseket hoznak meg. Tízből négy európai kis- és középvállalkozás például a járvány eredményeként felgyorsítja a digitalizációt.

Az egyelőre még nem világos, hogy a járvány hogyan hatott a fizetési szokásokra. Az állami segítségnyújtás és a cégek növekvő szigora a fizetési határidőkkel kapcsolatban tavaly egyelőre megvédte a likviditást. A válaszadók többsége (62 százaléka) azt mondta, még sosem aggódtak annyira az adósaik fizetőképessége miatt, mint most, és arra számítanak, hogy a késedelmes fizetés növekedni fog a következő 12 hónapban. Az európai vállalkozások közel fele szerint komolyan növekszik majd a késő vagy nem teljesítő fizetések kockázata, amint megszűnik a cégek kormányzati támogatása.

Az európai cégek azonban nemcsak az állami pénzekre és a technológiai fejlesztésekre támaszkodva vészelték át a válságot. A jelentésből kiderül, hogy a cégek igyekeztek csökkenteni a fizetési határidőket, és szigorúbb fizetési feltételeket szabtak a megrendelőiknek. 2021-re az előző évhez képest 20 százalékkal csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jó ügyfélkapcsolat fenntartása érdekében tágabb fizetési határidőt fogadtak el, mint amit megfelelőnek tartottak. Emellett a pandémia hatására a cégek proaktívabban kezdték kezelni a likviditást és a felgyűlő kintlévőségeiket. A kkv-k több mint kétharmada (65 százaléka) azt mondja, a járvány hatására komolyabban veszik ezt a területet.

A járványhelyzet fényében az üzleti vezetők még sok évig bizonytalanságra számítanak. Azoknak a cégeknek, amelyeknek csökkent a nyeresége a járvány alatt, több mint fele úgy véli, csak 2022-ben vagy ’23-ban tér vissza a rendes kerékvágásba a gazdaság. Ugyanakkor Európa-szerte a cégvezetők háromnegyede arra számít, hogy a védőoltások terjedése pozitívan hat majd cégük teljesítményére 2021 második felében, 45 pedig azt mondja, régóta nem volt ennyire optimista a növekedéssel kapcsolatban. A tavalyi felméréshez képest tehát már nem annyira a túlélésük miatt aggódnak a cégek, hanem amiatt, hogy képesek lesznek-e növekedni, és új alkalmazottakat felvenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az európai cégvezetők elmondása szerint a késedelmes fizetések fékezik a növekedést, és ha a partnereik gyorsabban fizetnének, több pénzt tudnának fektetni a fenntarthatóságba, innovációba és digitalizációba. Sok cég úgy véli, az egyéni cselekvés még kevés a késői fizetések kezelésére. A jelenséget inkább társadalmi problémának látják, amit új, európai uniós szintű szabályozással kellene kezelni.

Az Intrum 2021-es Európai Fizetési Jelentése rámutat arra is, hogy a gazdasági fellendülése nagyban függ a felelősségteljes gazdálkodástól, a kintlévőségek ésszerű kezelésétől és a méltányos piaci versenytől. A fenntartható pénzforgalom és a hosszútávú nyereségesség a korábbi időszakoknál is fontosabb, mert a cégek csak ezek segítségével valósíthatják meg az elérhető közelbe került növekedési potenciáljukat.

Kutatást készít a Pénzcentrum

Hogy pontos képet kapjunk a kisvállalkozások mindennapjairól, az elmúlt évek nagyszabású átalakításainak rájuk gyakorolt hatásairól, egy félmérés keretében gyűjtünk információt arról, hogyan vették a cégek ezeket az akadályokat, milyen folyamatok indultak el, és milyen megoldások segítenék őket hatékonyabb működéshez, főleg az adminisztratív feladatok automatizálásában, hogy energiájukat az üzletre összpontosíthassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm