photo of a coffin car at a funeral heading to the graveyard

Jócskán megdrágulhat a temetés Magyarországon: több munkát, nagyobb költségeket hozott a járvány

2021. június 2. 08:28

Tavaly 140 900-an haltak meg, az elmúlt húsz év átlagos halálozási rátája 130 ezer a hivatalos statisztikák szerint. Így az elmúlt évben egyre nagyobb gondot jelent a temetkezés, egyre többen választják a hamvasztást. Magyarországon 130 ezer elhunytból 50 ezernek tartanak koporsós temetést. Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a temetkezések költsége, de még így is a hamvasztás ára 100-350 ezer forint lehet, egy koporsós temetésnél viszont 300 ezer forint a legalacsonyabb költség.

Az utóbbi egy-másfél évben nagyon megemelkedett Magyarországon a hamvasztásos temetések száma, főleg a költséghatékonyság miatt – állítják a temetkezési szakmában utazók. Minél vallásosabb egy nemzet, annál jellemzőbb a testtől való búcsúzás, azonban az árak is eléggé különböznek országonként.

Magyarországon 130 ezer elhunytból 50 ezernek lesz koporsós temetése. Romániában vagy Olaszországban gyakorlatilag nincs hamvasztás, míg a legateistább európai országban, Csehországban 90 százalék feletti a hamvasztásos temetések aránya. A magyarországi hamvasztások aránya országosan 60-65 százalék, a fővárosban pedig már a 80 százalékot is meghaladja. A hamvasztásos temetés ára 100 ezer és 350 ezer forint között mozoghat, egy koporsós temetésnél 300 ezer forint a legalacsonyabb költség.

"Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a temetkezések költsége" – mondta Balogh Károly, a koporsókat is gyártó Karsol Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak, hozzátéve, hogy Nyugat-Európában ezer és ötezer euró között van a végső búcsúztatás költsége.

Az ország valamennyi megyéjében emelkedett az elhunytak száma 2020 azonos időszakával összevetve, leginkább (53 százalékkal) Somogy, legkevésbé (12 százalékkal) pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az idei év első 17 hetében – csak Budapesten – valamivel több, mint ezerrel volt nagyobb a halálozások száma, mint egy évvel korábban.

"Inkább a fővárosban kell hosszabb időt várni a temetési szertartásokra, ez vidéken nem jellemző" – mondta el Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének (Mateszsz) elnöke. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 140 900-an haltak meg, az elmúlt húsz év átlagos halálozási rátája 130 ezer.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fővárosban és a megyeszékhelyeken főleg a sírhelyárak miatt kerül többe a végső búcsúztatás. Példaként említette, hogy míg egy kisebb településen a sírhelyért 25 évre ötezer forintot kérnek, ez Budapesten már meghaladja a százezer forintot is. Jogszabály határozza meg az értékesíthető szolgáltatások és termékek körét

– tette hozzá Palkovics Katalin. A pandémia miatt a vállalkozók pluszfeladatokkal és többletköltségekkel szembesültek. Palkovics Katalin példaként említette, hogy védőfelszerelést, védő­szemüveget, lábzsákot kellett az alkalmazottak számára biztosítani, a koronavírusos holttesteket pedig dupla hullazsákban kellett szállítani. A temetkezési szolgáltatások területén nem jellemző a munkaerőhiány, ám az elmúlt másfél évben sokkal jobban kellett a logisztikai feladatok összehangolására figyelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?