Street restaurant in Budapest, Hungary

Itt a nyitás, de most jön csak az igazi csődhullám a vendéglátásban

2021. május 20. 17:33

Nincs elég ember, de ezen túl is sok kockázattal kell farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek. hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég elhagyja a város. Zsidai Zoltán Roy szerint nem csak bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek a szektor szereplőinek. 

A budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt, így ha már a 2019-ben nyitva lévő éttermeknek a felét megnyitják, akkor is maximális túlkínálat lesz. Akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető emberek a piacon - mondta el az Inforádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője. 

Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő – az elmúlt hetek időjárása pedig sok mindennek mondható, csak egy kiegyensúlyozott, klasszikus májusi időjárásnak nem. 

A szakember szerint sok kockázattal kell még farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek, hiszen hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így oda lesznek a „jól működő hétvégék”. Nagy kérdőjel továbbá, hogy vidékről mennyien fognak ellátogatni Budapestre – az eddigi tapasztalatok szerint ez nem jellemző, a magyaroknak a fővárosuk nem számít különösebben vonzó desztinációnak.

Ráadásul ezzel párhuzamosan e hónap végén a járulékkedvezmények kifutnak, és lassan minden, a pandémiás időszakra adott támogatás el fog fogyni, ami azt jelenti, hogy „sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24