12 °C Budapest

Egyre több a tetszhalott vállalkozás: kérdés, lesz-e teljes feltámadás a járvány után

2021. január 13. 12:29

2020 januárjában közel 20 000 hazai vendéglátóipari cég működött, decemberben számuk még enyhén emelkedett is. A havi cégmegszűnések számai az első fél évben voltak magasak, minden hónapban 100 darab fölötti értékkel, augusztustól viszont jóval kevesebb cég húzta le a rolót. A jövő kérdése, hogy a jelenlegi "tetszhalott" állapotból milyen gyorsan tud a szektor felébredni akkor, amikor a tömeges oltottságnak hála beindul a turizmus.


Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

{{EMBED:infogram_95faf10d-3d4d-412e-97e5-c9d6dd0f067e}}

2020 januárjában közel 20 000 hazai vendéglátóipari cég működött, decemberben számuk még enyhén emelkedett is. A havi cégmegszűnések számai az első fél évben voltak magasak, minden hónapban 100 darab fölötti értékkel, augusztustól viszont jóval kevesebb cég húzta le a rolót. Ezzel szemben a cégalapítások számai hektikusan alakultak.

Az első negyedév 100 fölötti értékei, a járvány első hullámakor, áprilisban nagymértékben visszaestek, míg a szezon közepén kiugróan magas értékeket produkáltak. A második hullám kezdetén szintén megugrott a cégalapítások száma. Úgy tűnik tehát, hogy a megszűnések és cégalapítások számát nem befolyásolta érdemben a koronavírus járvány hatása. Ez a trend illeszkedik abba az általános folyamatba, ami most a hazai cégpopulációt jellemzi, nevezetesen, hogy 8 év után újra növekszik a hazai cégbázis. Ami meglepő, hogy ez a járvány által érzékenyen érintett vendéglátóipari szektorban is megfigyelhető.

1231 darab cégmegszűnésre, 1301 darab cégalapítás jutott 2020-ban. Más a helyzet, ha a kényszertörlések számát vizsgáljuk. Itt a magas januári értéket, az első hullám berobbanása után április-május hónapokban sikerült "felülmúlni". Számuk az év második felében csökkent, de így is jelentős maradt. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert a kormány 2020 májusában a folyamatban lévő kényszertörléseket felfüggesztette, illetve jelentősen szűkítette a kényszertörlési eljárások elrendelésének lehetőségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járvány miatt elrendelt kényszerintézkedések és a turizmus befagyása elsősorban a fizetési fegyelmet és hajlandóságot befolyásolta.

Ez jól kiolvasható a végrehajtás alá került cégek számának alakulásából. Tavaly összesen 3067 darab vendéglátóipari cég ellen kezdeményeztek végrehajtást, ami azt jelenti, hogy a működő vállalkozások több mint 15%-ának keletkeztek fizetési nehézségei. Ami igazán jelzi a szektor problémáit, az az alkalmazotti létszám alakulása. Tavaly január óta több mint 12 000 fővel kevesebb dolgozót jelentettek le az ilyen profilú társas vállalkozások.

A hazai vendéglátóipari szektor társas vállalkozásait nagyon eltérő módon érintette a járvány. Az elsősorban hazai fogyasztásra berendezkedett cégek, amennyiben sikeresen tudtak átállni a házhoz szállításra, nagy eséllyel élték túl a nehéz tavalyi évet, ugyanakkor a fővárosi külföldi turistákra specializálódott vállalkozások rosszabb helyzetből várják a járvány elmúlását. A piac szereplői a statisztikák szerint csak a legvégső esetben szüntetik meg cégüket, sőt sokan látnak fantáziát a járvány ellenére ilyen profilú vállalkozás alapításában.

A lezárások okozta bevételkiesést elsősorban elbocsájtásokkal és a számlák kifizetéseinek késlekedésével próbálják meg kivédeni.

A jövő kérdése, hogy a jelenlegi "tetszhalott" állapotból milyen gyorsan tud a szektor felébredni akkor, amikor a tömeges oltottságnak hála beindul a turizmus - zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm