16 °C Budapest

Egy év alatt kisvárosnyi ügyvezető került eltiltásra a cégügyektől

2018. február 13. 15:01

2017-ben több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 42 ezer felé közeledik az eltiltott személyek száma.


Láthatóan továbbra is magas fokozatban zajlik a hatósági nagytakarítás a cégvezetők körében, egy év alatt újabb kisvárosnyi ügyvezető került eltiltásra a cégügyektől

 - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégbíróság jellemzően - jogerősen megállapított - ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az eltiltott személyek lényegében 5 évre eltiltásra kerülnek a cégvezetési, cégképviselői jogkörtől és bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröktől is.

Egészen pontosan 41789-nél jár az eltiltás számláló, és várhatóan a következő években még növekedni is fog, hiszen jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az eltiltásokhoz hozzátartozik, hogy sok esetben az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon egyéb cégekben is befolyással bír, így 1-1 magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat is érinthet" - mondja az Opten szakértője. A hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára, a végrehajtások, felszámolások, kényszertörlések száma rendkívül magas. A nagytakarítást elősegítendő hatósági eszköztár ráadásul folyamatosan bővül. 2017 júliusa óta például magasabb céltartalékot szükséges képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, valamint 2018 januárjában bevezetésre került az adófizetési biztosíték intézménye.

Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azon adózóknál, amelyek korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály némiképp tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik. De az eszköztárba bekerülnek olyan kevésbé direkt eszközök is, mint a kezdő vállalkozások NAV oldali mentorálása, illetve a NAV minősítési eljárásban megbízható adózónak minősített adózók nevének publikálása.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm