Súlyos árat fizethet, aki lemarad a Cégkapuról: mutatjuk mi a teendő

Súlyos árat fizethet, aki lemarad a Cégkapuról: mutatjuk mi a teendő

2017. december 29. 09:30

2018-tól már majdnem minden vállalkozással kapcsolatos ügyintézés a Cégkapun fog futni, ráadásul a 2017-es év végéig kell a cégvezetőknek regisztrálni, akik nem árt, ha tudnak néhány fontos dolgot az egyre kuszább rendszerként bevezetni készült Cégkapuról - írja  HVG.

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal december 21-én adta hírül, hogy hiába lett volna az újév első napja a határidő a cégeknek a regisztrációra,

januártól még nem lesz kötelező a Cégkapu használata, sőt, az egy évig átmeneti időszakban fog üzemelni, erre azonban egy nappal később jött a belügyminisztériumi válasz, miszerint a gazdálkodó szervezeteknek január 1-től a Cégkaput kell használniuk.

Mire ez a nagy felhajtás? 

A Cégkapu egy online kommunikációs platform, amelyen a cégek és a legtöbb állami szerv tarthatják egymással a hivatalos kapcsolatot. A tervek szerint majdnem ugyanolyan lesz a vállalkozások számára, mint a magánszemélyeknek az Ügyfélkapu: ezen keresztül lehet szinte minden elképzelhető hivatalos ügyet intézni. A nagy különbség az, hogy a magánszemélyek választhatnak, szeretnék-e az Ügyfélkaput használni, a vállalkozásoknak viszont kötelező lesz a Cégkapura regisztrálni.

Az állam részéről is szinte minden fontos ügyben a Cégkaput kell majd használni. Nemcsak a NAV-val való kapcsolattartás folyik majd itt, a vállalkozások bírósági ügyei, az ingatlannyilvántartások, a céges hagyatéki ügyek, de a földhivatali intéznivalók is a Cégkapura kerülnek át. Sőt, ha például egy céges autót megbüntetnek gyorshajtásért, papír helyett a Cégkapura érkezik majd egy értesítés erről.

2018-ban élesedik

A NAV közleménye végül igaznak bizonyult, nevezetesen az adóügyek Cégkapus ügyintézésében tényleg egy év átmeneti időszak következik, minden más ügyben ugyanakkor 2018 januárjától indul az éles üzem. Ami azt jelenti, hogy: 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • minden cégnek regisztrálnia kell még ebben az évben,
  • amelyik vállalatnak csak adóügyekben van dolga 2018-ban az állammal, választhat, hogy a Cégkapun vagy az eddigi módon intézi ezt el,
  • minden más hivatalos ügyet csak a Cégkapun lehet csak intézni az új évtől, 2019-től pedig az adóügyeket is.

 

A cégeknek, a cegkapu.gov.hu oldalt kell keresniük, ahol regisztrálhatnak azok, akik eddig nem tették meg. Ez viszonylag könnyű akkor, ha a vállalkozás szerepel a cégnyilvántartásban és a cég egyik vezetője teszi meg mindezt saját Ügyfélkapujáról. Ekkor simán mehet interneten az egész procedúra. Ha azonban nem a képviseletre jogosult személy regisztrál, vagy ha közhiteles nyilvántartásban nem szerepel a cég, akkor csak papír alapon lehet regisztrálni.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?