31 °C Budapest
Alig ismert Ikea-trükk: így rakhatod össze féláron a konyhabútort

Alig ismert Ikea-trükk: így rakhatod össze féláron a konyhabútort

2017. május 23. 11:03

Egy konyhabútor vagy egy gardróbszekrény összeszerelése nem egyszerű mutatvány. Rengeteg időt vesz igénybe, rengeteg energiát emészt fel. A folyamat legtöbbször idegőrlő és még a legnyugodtabb embert is képes kihozni a béketűrésből. A nagyobb bútoráruházaknál igényelhetünk házhoz szállítást és bútor összeszerelést is, de megkérik az árát. Nem csoda, hogy sokan felismerték az ebben rejlő lehetőséget, rengeteg cég és szakember vállal már bútor összeszerelést. Utánajártunk, hogyan spórolhatunk úgy, hogy nem nekünk kell szenvedni a szereléssel, de nem is fizetünk vagyonokat a bútoróriásoknak.

Egy egyszerűbb problémára is nehéz jó villanyszerelőt vagy asztalost találni. Az igazán jó szakemberek többsége vagy már külföldre ment, azok közül pedig, akik itt maradtak, sokan horribilis árat kérnek a szolgáltatásaikért, ráadásul hónapokra előre teljesen be vannak táblázva. Nem könnyű a helyzete annak, aki például új konyhabútort szeretne venni. Azt ugyanis egyedül összerakni szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy a legtöbben inkább szakértőkre bízzák a dolgot.

Dönthetünk úgy, hogy abban az áruházban kérünk bútor összeszerelést, ahol az adott terméket vásároltuk. Az IKEA áruházban általánosságban a bútorok vételárának 9 százalékát kell kifizetni, plusz az egész országot lefedő zónánkénti kiszállási díjat, mely 14 990 forinttól 74 990 forintig terjedhet a távolságtól függően. A konyhabútort és a fürdőszobabútort viszont nem az átlagos bútorok közé sorolják, így más árazás vonatkozik rájuk.

A Pénzcentrum értesülései szerint az IKEA áruházban a bútor összeszerelés árazása most változott meg. Eddig a náluk vásárolt bútorok 11 százalékát és a kiszállási díjat kellett kifizetnie a vevőknek.

Előbbi esetében a konyha teljes körű összeszerelése, mely tartalmazza nem csak a konyhabútor elemek, de a munkalap összeszerelését, elektromos és háztartási készülékek, beépített gázkészülékek, mosogató, csap, elektromos szerelés (világítás) költségét 16500 forint/méter, plusz a zónánként fizetendő kiszállási díj, ami 9990 forinttól 64 990 forintig terjed. Ezen szolgáltatások azonban külön-külön is igényelhetők, ebben az esetben a zónánkénti kiszállási díj azonos, de a szolgáltatások árai kedvezőbbek. Fürdőszoba esetén a szekrény összeszerelésének díja 9500 forint/méter, a mosdó és a csap összeszerelése 4500 forint szolgáltatásonként, melyhez a már korábban feltüntetett zónánkénti árazás jön még.

Átlagosan elmondható, hogy havonta közel ezer vásárlónk él az összeszerelés lehetőségével

 - tudtuk meg a svéd bútoráruháztól. Általában egyébként a PAX gardróbrendszerük, a METOD konyhai megoldásaik és fürdőszoba bútoraik vásárlásakor kérnek vásárlóik összeszerelést.

A Pénzcentrum utánajárt, a KIKA áruházak is vállalnak összeszerelést. A legtöbb vásárló náluk is a konyhabútorokhoz és a hálószobabútorokhoz kér segítséget. Az összeszerelés díja a termék vételárától függ, és a termék összeszerelésén túl akár elektromos készülék csatlakoztatását vagy vízcsap bekötését is vállalják, emellett az ár tartalmazza a csomagolóanyag elszállítását is.

Tízezreket takaríthatunk meg

A fenti összegeket figyelembe véve nem csoda, hogy sokan meglátták a bútorösszeszerelésben rejlő lehetőséget.  Gyors internetes kereséssel rengeteg ezzel foglalkozó céget, szakembert találhatunk. Óriási árkülönbségek vannak. Van, aki közel annyit kér a szolgáltatásaiért, mint az IKEA, és így is rengeteg a munkája. Ugyanakkor vannak, akik kifejezetten olcsónak számítanak, és a bútoróriásokhoz képest potom pénzért vállalják a munkát. Érdemes tehát alaposan szétnézni, több telefonhívást is lebonyolítani, mielőtt megbíznánk valakit.

Egy évvel ezelőtt ez még egy piaci rés volt, most már azért van konkurencia, de még így sem telített a piac

- mondta a Pénzcentrumnak Vegecsány Attila. Ő egyébként asztalos, korábban a gyártói oldalon dolgozott, de egy egészségügyi probléma miatt váltania kellett. Áttért a lapra szerelt bútorok összeszerelésére. Tapasztalata szerint tavasztól őszig sok a munka, az év eleje valamivel nyugalmasabb. Főleg Budapest 30-40 kilométeres vonzáskörzetéből keresik a bútor összeszereléssel foglalkozó cégét.

A gardróbszekrények összeszerelése náluk 12 ezer forintról indul, de egy kisebb, két ajtós szekrény valamivel olcsóbb, az alsó hangon hétezer forint.

A konyhabútorok összeszereléséért többet kérnek, de az tovább is tart. Alaphangon két munkanappal érdemes számolni, egy egyszerűbb, kevés elemből álló konyhabútort nagyjából 80 ezerért raknak össze, és ehhez jön még a 3000 forintos kiszállási díj.

Átküldik a képet, az elemek számát, megnézzük, ez alapján tudunk ajánlatot tenni

- magyarázta.

Vállalnak óradíjas szereléseket is. Például a megrendelő által összeszerelt konyhabútorra a munkapult méretre szabása és rögzítése, konyhai gépek, mosogatótálca helyének kivágása és beszerelése, a lapra szerelt bútorok helyszíni átalakítása, kisebbre vágása céljából érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást. A kiszállási díj mellett óránként 5000 forintot kérnek ezekért a munkákért. "Mivel lelkiismeretesen és jól végezzük a munkánkat, így meg lehet ebből élni" - mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sík István hobbiból kezdett el összeszereléssel foglalkozni. 50 éves, korábban vezető beosztásban dolgozott egy multinál, de váltani akart, így önálló vállalkozásba kezdett. "Hatalmas a kereslet" - mondta a Pénzcentrumnak. Ha valaki konyhabútor összeszerelésében kéri a segítségüket, úgy kell számolnia, hogy az egyes elemenként 5500 forintot kérnek.

Vagyis a szekrények összeszerelése, beleértve az ajtókat, fiókokat, fogantyúkat, lábakat, sarokpántokat, belső kiegészítőket, polcokat, takarólapokat, szekrénypárkányokat, munkalapot és szegélyeket, egyenként 5500 forintba kerülnek. A mosogató és a csaptelep beépítése darabonként 5000 forint. A szoba és irodabútorok összeszereléséért az IKEA korábbi gyakorlatához hasonlóan ők is a vételár 11 százalékát kérik el, plusz van egy kiszállási díj. Ez Budapest területén 4600 forint, egyéb helyszíneken 4600 forint + 190 Ft/km.

Hetente legalább negyven alkalommal keresik meg a Kéz a háznál nevű cég ezermestereit. A két és fél éve működő cég óránként ötezer forintot kér szolgáltatásaiért - ebben a vizes blokk bekötése és villanyszerelés is benne van. "Néhány hete egy nyolcszázezres gardróbszekrénysor összeszerelésében kérték a segítségünket. Összesen 11 óra alatt végeztünk a munkával, így az ügyfél 56 ezer forintot fizetett" - mondta Agócs Balázs, a cég ötletgazdája.

"Minden esetben két ember száll ki egy teljesen felszerelt furgonnal, amiben minden szükséges eszköz megtalálható. A csapatot úgy állítjuk össze, hogy a megrendelésnek megfelelő szakember legyen az egyik tag. Ha pedig úgy ítélik meg, hogy komoly a baj, akkor ajánlanak egy másik szakembert"- mondja. Náluk alvállalkozókkal együtt húszan dolgoznak, minden felmerülő problémára van megfelelő emberük. Az általuk összeszerelt bútorokra és az általuk végzett munkára két év garanciát adnak.

Miért érdemes szakembert hívni?

Noha első látásra úgy tűnhet, mi magunk is boldogulunk egy feladattal, a hozzá nem értésből később is gondok lehetnek. A Pénzcentrum által megkeresett cégek közül több is említette, hogy gyakran előfordul, hogy egy rokon, egy családi barát által korábban összerakott bútor miatt hívják őket. Azt mondták láttak már mindent: fordítva beszerelt vasaltokat, rosszul felfúrt fogantyúkat, átcsavarozott ajtólapokat.

Ezek megszereléséért persze megint csak fizetni kell. Ha tehát viszonylag olcsón meg akarjuk úszni a dolgot, érdemes időt és energiát nem kímélve átnézni az ajánlatokat és hozzá nem értő ismerősök és barátok helyett szakemberekre bízni a dolgot. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a piacon sok a kókler. A szakember és a cég kiválasztásánál az ár mellett mindig érdemes figyelembe venni azt is, vállal-e garanciát a munkájára.

Nem olcsó mulatság

Egy új gardróbszekrény vagy konyhabútor még az összeszerelés ára nélkül is sokba kerül. Megoldást jelenthet a szabad felhasználású személyi kölcsön, ami a bútor megvásárlásán túl akár az összeszerelési költségekre is felhasználható. Jól meg kell fontolni, melyik hitelt vegyük fel, hisz jelentős összeget spórolhatunk egy körültekintő döntéssel. A Pénzcentrum Kalkulátorának segítségével megnéztük, melyik konstrukció lehet a legjobb választás, ha 1 millió forintot vennénk fel 2 évre úgy, hogy igazolható jövedelmünk nem haladja meg a nettó 250 ezer forintot.

A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján jó választás lehet aK&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne. A THM 11,58 százalék, a havi törlesztőrészlet 46140 forint, és végül összesen 1 118 623 forintot kellene visszafizetnünk. Jól járunk a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönével is. Ez esetben a THM 11,73 százalék, a havi törlesztőrészlet 46 674 forint, és a visszafizetendő összeg 1120178 forint.

A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsön választása esetén a THM 14,92 százalék, havonta 48008 forint törlesztővel kell számolnunk, a visszafizetendő összeg pedig 1152196 forint. A Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönnél a THM 15,05 százalék, a havi törlesztőrészlet 47490, a visszafizetendő összeg pedig 1 149 764 forint. Ha az Akciós OTP Személyi kölcsönt választjuk, a THM 19,52 százalék, havonta 49919 forint törlesztővel kell számolnunk, ls a visszafizetendő összeg 1198062 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06