33 °C Budapest
Vegán szekta támadta be a magyar húspápa éttermét

Vegán szekta támadta be a magyar húspápa éttermét

2017. január 31. 11:07

Vegán "szekta" trollkodta szét a budapesti Mészár Steak Kitchen Facebook oldalát. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel. A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma; a WHO szerint például "valószínűleg rákkeltő". Mások ellentétes álláspontot képviselnek. Szerinted?

(...) a MészárSteak Kitchen igazi hiánypótló hely, iszonyú jóság Budapestnek

- írta "a város legmenőbb hentesének" étterméről még tavaly februárban az "Egy nap a városban" blog.

Nos, a bloggerek állításával többen nem igazán értettek egyet az elmúlt napokban; egy összehangolt "támadás" után ugyanis 4,1 pontra esett vissza az étterem átlaga a Facebookon. Az indulatok - legalábbis a kommentáradat tanúsága alapján - vélhetően azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel.

A javarész külföldi kommentelők között akadt, aki kizárólag a reklámfogás ellen kelt ki, de volt olyan is, aki szerint a vörös hús minden baj okozója. A teljesség igénye nélkül ilyen, és ehhez hasonló hozzászólások érkeztek, tömegével (ezek egy részét utólag törölte az étterem oldalának adminisztrátora):

Az "összehangolt támadással" kapcsolatban tegnap végül az étterem csapata is megszólalt; Facebook posztjukban a következőt írták:

Olyan emberek adtak nekünk 1 csillagos értékelést, megspékelve egy-egy kacifántos hozzászólással, illetve trollkodták szét korábbi posztjainkat, akik SOHA nem jártak nálunk, és minden bizonnyal soha nem is fognak, mert A) a világ másik felén élnek, B) megrögzött VEGÁNOK...

Az étterem vezetése ezen felül azt is hozzátette: "Sajnos a jelenlegi Facebook szabályozások értelmében nem tehetünk semmit az ilyenfajta támadás ellen. Természetesen a számunkra sértő és irreleváns tartalmakat eltávolítottuk, a hozzászólókat kitiltottuk és jelentettük őket a Facebook felé, de ez nem változtat azon, hogy 2 nap alatt több, mint 30 db 1 csillagos értékelést kaptunk. Ennek köszönhetően 4,1-re esett vissza a Mészár Steak Kitchen átlaga..."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"valószínűleg rákkeltő" vs. "tudománytalan"

A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma, így az sem véletlen, hogy rengeteg kutatás foglalkozik a témával. Legutóbb például a World Health Organisation (WHO) adott ki egy jelentést, amelyben a vörös húsokat a 2A kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő". De a világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund is azon az állásponton van már hosszú ideje, hogy ezekből a húsfélékből olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet. Szerintük

heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús még nem ártalmas.

Felháborítónak tartotta viszont a WHO rákkutató részlegének (International Agency for Research on Cancer; IARC) tanulmányát a magyar Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). Menczel Lászlóné, a szervezet titkára az IARC megállapításait "tudománytalannak és elképzelhetetlennek" nevezte. Mint mondta, a sertéstartás például Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A titkár azt is hozátette:

(...) sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái szerint egyébként Magyarországon kevésbé népszerű a marhahús, az uniós átlag alatt fogyasztunk belőle. A háztartások fogyasztására vonatkozó adatsor szerint, amíg baromfihúsból fejenként 1,6 kilogrammot, illetve sertéshúsból 1,4 kilogrammot fogyasztunk havi szinten, addig marha-, borjú-, és egyéb húsokból (pl.: vadhús) mindössze 0,1 (!) kilogrammot. Az állandó perpatvarban pedig érdemes ezúttal is a dietetikusok mantráját idézni: "Az egészség alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelynek egyik fő vezérelve a változatosság."

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?