22 °C Budapest
56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

2016. december 5. 13:30

Csak úgy dőltek a pályázatok Magyarország első banki FinTech versenyére. A beérkezett pályázatokról, illetve a verseny részleteiről Hetényi Márkot, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Lezárult az MKB FinTech Verseny pályázati szakasza. Hány pályázat érkezett be végül?

Ötvenhat érvényes pályázat érkezett, és ez bőven meghaladja a várakozásainkat. Ráadásul nem csupán a mennyiséggel vagyunk maximálisan elégedettek: az első körben átfutott anyagok igazán minőségieknek tűnnek. A bírálóbizottság helyzete egyszerre irigylésre méltó és borzasztó.

Borzasztó, mert jó pályaműveket is ki kell majd szórnia?

Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni: egyetlen jó ötletet sem hagyunk parlagon heverni. Örülünk a bőség zavarának, és lesznek olyan kezdeményezések, amelyeknek nem azonnal, hanem középtávon segítünk majd a megvalósulásban. Ennek megfelelően a fintech program folytatódni fog, sőt azon törjük a fejünket, hogyan fogjuk szélesebb alapokra helyezni a kezdeményezést. Mielőtt megkérdezné: ennek részletei egyelőre nem publikusak, de a megfelelő időben természetesen nyilvánosságra hozzuk őket.

A felfokozott érdeklődés okoz-e csúszást a kiértékelésben?

A terveink szerint semmiképp. Intenzíven dolgozunk azon, hogy - ígéretünkhöz híven - még karácsony előtt eredményt hirdethessünk. Ennek során ügyelni fogunk arra is, amiről az imént beszéltem: lesznek olyan ötletek, amelyeknek még nem érkezett el feltétlenül az ideje, közép- és hosszabb távon azonban mindenképp érdemes megvalósítani őket.

Mi az az MKB FinTech Program?

Az alapvetően a hagyományos pénzügyi szcénán kívülről érkező fintech megoldások banki környezetbe történő beágyazása és működővé tétele, az alapötlettől egészen a megvalósult szolgáltatásig.

Mi a kezdeményezés célja?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyfelek még jobb minőségű, még inkább testre szabott kiszolgálása a fintech cégekkel szorosan együttműködve, egyszerre kínálva az ötletekhez szakmai és pénzügyi háttértudást (FinTech Akadémia), szakmai megmérettetést (FinTech Verseny), informatikai és anyagi segítséget a megvalósításhoz (FinTech Inkubátor program).

Milyen szakaszokból áll?

Az MKB FinTech Program négy stratégiai pillérből áll: a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a FinTech Inkubáció és a Crowdsourced banképítési program. A FinTech Akadémia novemberben zárult, a FinTech Verseny keretében pedig év végéig választják ki a legígéretesebb fintech startup-okat. A FinTech Inkubáció 2017 januárjában indul a Crowdsourced banképítési programmal együtt. Az előbbi esetén 18 hetes intenzív program és tőkefinanszírozás keretében kerül sor a kiválasztott fintech megoldások továbbfejlesztésére. Az Egyesült Királyság legígéretesebb digitális bankjainak módszertanára alapozott Crowdsourced banképítési program keretében a közösség bevonásával alakítanak ki új banki termékeket és szolgáltatásokat.

Mire ad választ a program?

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományos módszerekkel a pénzügyi szolgáltatók egyre nehezebben és körülményesebben képesek elérni ügyfeleiket. A program gyakorlatilag felgyorsítja az amúgy elkerülhetetlen fejlődést: a banki API-k (application programming interfaces, alkalmazásprogramozási felületek) megnyitásáról szóló PSD2 irányelv 2018-as életbe lépése igazi forradalmat hozhat azokon a piacokon, ahol a fintech cégek eddig csak másodhegedűsök lehettek.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?