56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

2016. december 5. 13:30

Csak úgy dőltek a pályázatok Magyarország első banki FinTech versenyére. A beérkezett pályázatokról, illetve a verseny részleteiről Hetényi Márkot, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Lezárult az MKB FinTech Verseny pályázati szakasza. Hány pályázat érkezett be végül?

Ötvenhat érvényes pályázat érkezett, és ez bőven meghaladja a várakozásainkat. Ráadásul nem csupán a mennyiséggel vagyunk maximálisan elégedettek: az első körben átfutott anyagok igazán minőségieknek tűnnek. A bírálóbizottság helyzete egyszerre irigylésre méltó és borzasztó.

Borzasztó, mert jó pályaműveket is ki kell majd szórnia?

Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni: egyetlen jó ötletet sem hagyunk parlagon heverni. Örülünk a bőség zavarának, és lesznek olyan kezdeményezések, amelyeknek nem azonnal, hanem középtávon segítünk majd a megvalósulásban. Ennek megfelelően a fintech program folytatódni fog, sőt azon törjük a fejünket, hogyan fogjuk szélesebb alapokra helyezni a kezdeményezést. Mielőtt megkérdezné: ennek részletei egyelőre nem publikusak, de a megfelelő időben természetesen nyilvánosságra hozzuk őket.

A felfokozott érdeklődés okoz-e csúszást a kiértékelésben?

A terveink szerint semmiképp. Intenzíven dolgozunk azon, hogy - ígéretünkhöz híven - még karácsony előtt eredményt hirdethessünk. Ennek során ügyelni fogunk arra is, amiről az imént beszéltem: lesznek olyan ötletek, amelyeknek még nem érkezett el feltétlenül az ideje, közép- és hosszabb távon azonban mindenképp érdemes megvalósítani őket.

Mi az az MKB FinTech Program?

Az alapvetően a hagyományos pénzügyi szcénán kívülről érkező fintech megoldások banki környezetbe történő beágyazása és működővé tétele, az alapötlettől egészen a megvalósult szolgáltatásig.

Mi a kezdeményezés célja?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ügyfelek még jobb minőségű, még inkább testre szabott kiszolgálása a fintech cégekkel szorosan együttműködve, egyszerre kínálva az ötletekhez szakmai és pénzügyi háttértudást (FinTech Akadémia), szakmai megmérettetést (FinTech Verseny), informatikai és anyagi segítséget a megvalósításhoz (FinTech Inkubátor program).

Milyen szakaszokból áll?

Az MKB FinTech Program négy stratégiai pillérből áll: a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a FinTech Inkubáció és a Crowdsourced banképítési program. A FinTech Akadémia novemberben zárult, a FinTech Verseny keretében pedig év végéig választják ki a legígéretesebb fintech startup-okat. A FinTech Inkubáció 2017 januárjában indul a Crowdsourced banképítési programmal együtt. Az előbbi esetén 18 hetes intenzív program és tőkefinanszírozás keretében kerül sor a kiválasztott fintech megoldások továbbfejlesztésére. Az Egyesült Királyság legígéretesebb digitális bankjainak módszertanára alapozott Crowdsourced banképítési program keretében a közösség bevonásával alakítanak ki új banki termékeket és szolgáltatásokat.

Mire ad választ a program?

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományos módszerekkel a pénzügyi szolgáltatók egyre nehezebben és körülményesebben képesek elérni ügyfeleiket. A program gyakorlatilag felgyorsítja az amúgy elkerülhetetlen fejlődést: a banki API-k (application programming interfaces, alkalmazásprogramozási felületek) megnyitásáról szóló PSD2 irányelv 2018-as életbe lépése igazi forradalmat hozhat azokon a piacokon, ahol a fintech cégek eddig csak másodhegedűsök lehettek.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18