15 °C Budapest
56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

56 fiatal kezében a magyar bankolás jövője

2016. december 5. 13:30

Csak úgy dőltek a pályázatok Magyarország első banki FinTech versenyére. A beérkezett pályázatokról, illetve a verseny részleteiről Hetényi Márkot, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Lezárult az MKB FinTech Verseny pályázati szakasza. Hány pályázat érkezett be végül?

Ötvenhat érvényes pályázat érkezett, és ez bőven meghaladja a várakozásainkat. Ráadásul nem csupán a mennyiséggel vagyunk maximálisan elégedettek: az első körben átfutott anyagok igazán minőségieknek tűnnek. A bírálóbizottság helyzete egyszerre irigylésre méltó és borzasztó.

Borzasztó, mert jó pályaműveket is ki kell majd szórnia?

Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni: egyetlen jó ötletet sem hagyunk parlagon heverni. Örülünk a bőség zavarának, és lesznek olyan kezdeményezések, amelyeknek nem azonnal, hanem középtávon segítünk majd a megvalósulásban. Ennek megfelelően a fintech program folytatódni fog, sőt azon törjük a fejünket, hogyan fogjuk szélesebb alapokra helyezni a kezdeményezést. Mielőtt megkérdezné: ennek részletei egyelőre nem publikusak, de a megfelelő időben természetesen nyilvánosságra hozzuk őket.

A felfokozott érdeklődés okoz-e csúszást a kiértékelésben?

A terveink szerint semmiképp. Intenzíven dolgozunk azon, hogy - ígéretünkhöz híven - még karácsony előtt eredményt hirdethessünk. Ennek során ügyelni fogunk arra is, amiről az imént beszéltem: lesznek olyan ötletek, amelyeknek még nem érkezett el feltétlenül az ideje, közép- és hosszabb távon azonban mindenképp érdemes megvalósítani őket.

Mi az az MKB FinTech Program?

Az alapvetően a hagyományos pénzügyi szcénán kívülről érkező fintech megoldások banki környezetbe történő beágyazása és működővé tétele, az alapötlettől egészen a megvalósult szolgáltatásig.

Mi a kezdeményezés célja?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyfelek még jobb minőségű, még inkább testre szabott kiszolgálása a fintech cégekkel szorosan együttműködve, egyszerre kínálva az ötletekhez szakmai és pénzügyi háttértudást (FinTech Akadémia), szakmai megmérettetést (FinTech Verseny), informatikai és anyagi segítséget a megvalósításhoz (FinTech Inkubátor program).

Milyen szakaszokból áll?

Az MKB FinTech Program négy stratégiai pillérből áll: a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a FinTech Inkubáció és a Crowdsourced banképítési program. A FinTech Akadémia novemberben zárult, a FinTech Verseny keretében pedig év végéig választják ki a legígéretesebb fintech startup-okat. A FinTech Inkubáció 2017 januárjában indul a Crowdsourced banképítési programmal együtt. Az előbbi esetén 18 hetes intenzív program és tőkefinanszírozás keretében kerül sor a kiválasztott fintech megoldások továbbfejlesztésére. Az Egyesült Királyság legígéretesebb digitális bankjainak módszertanára alapozott Crowdsourced banképítési program keretében a közösség bevonásával alakítanak ki új banki termékeket és szolgáltatásokat.

Mire ad választ a program?

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományos módszerekkel a pénzügyi szolgáltatók egyre nehezebben és körülményesebben képesek elérni ügyfeleiket. A program gyakorlatilag felgyorsítja az amúgy elkerülhetetlen fejlődést: a banki API-k (application programming interfaces, alkalmazásprogramozási felületek) megnyitásáról szóló PSD2 irányelv 2018-as életbe lépése igazi forradalmat hozhat azokon a piacokon, ahol a fintech cégek eddig csak másodhegedűsök lehettek.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?