13 °C Budapest

Jön a negatív kamat: nekünk kell majd fizetni a betétekért a bankoknak

2016. május 15. 13:01

Az alacsony kamatkörnyezet miatt Nyugat-Európában már van, ahol negatív kamatokat számolnak fel a betétekre, de hamarosan Magyarországon is fizethetünk ezért. Alapvetően a lakossági betétek védve vannak, azonban a vállalkozásoknak egy újabb kiadással kell majd kalkulálniuk.

A jegybanki kamatcsökkentés hatására a bankbetétek átlagos kamata egy százalék alá csökkent. Ennek hatására a bankbetétek mára már alig fizetnek kamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait vesszük alapul (0,86 százalék), akkor 1 millió forint egy éves lekötésekor csupán 8600 forint lesz a kamat. Ezt ráadásul tovább csökkenti a kamatadó, az egészségügyi hozzájárulás és a tranzakciós illeték (ez utóbbi csak akkor, ha felvesszük a pénzt lekötés után). Emiatt viszont már fél éves futamidő mellett is bukunk a pénzen.

Ez mind semmi, mert jön a negatív kamat!

A jegybank egyébként további kamatcsökkentést vetített előre, ezzel együtt pedig a betéti kamatok is tovább eshetnek. A jelenlegi irányadó ráta (1,05 százalék) az elemzők szerint legalább 0,9 százalékig eshet. A betéti kamatok viszont várhatóan ez alatt alakulnak. Lényeges, hogy nemcsak a lekötött betétekkel, hanem a látra szóló számlapénz kamata is csökkenhet, ez utóbbi jelenleg 0,26 százalékos. Az igazi kérdés viszont az: előfordulhat, hogy a bank pénzt kér azért, mert nála tartjuk a megtakarításunkat?

A vállalti betéteknél elképzelhető a negatív kamatláb

 - válaszolta meg a kérdést Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A jogszabályi keretek ugyanis megengedik, hogy a cégek betéteinél (és számlapénzénél) negatív kamatot számoljon fel a bank. Lényeges, hogy a törvény a lakossági betéteknél ezt nem engedi meg, így ezek a legrosszabb esetben legfeljebb nem adnak hozamot. Persze a tranzakciós illetéket várhatóan ilyenkor is meg kell fizetnünk, vagyis betétet csak akkor éri meg lekötni majd, ha az MNB alapkamatnál jelentősen magasabb kamatlábat ígér egy bank.

A vállalatoknál viszont gond lehet abból, hogy a számlára beérkező pénz után is fizetni kell, ez ugyanis egy újabb kiadást jelent, ami azokat a vállalatokat sújtja elsősorban, amelyeknek nagyobb készpénzállományuk van. Az átlagos látra szóló kamat egyébként a vállalatoknál szinte hajszálra pontosan megegyezik a lakossági adatokkal, az MNB szerint ugyanis 0,27 százalékot fizetnek jelenleg.

Mit tehetnek a cégek?

A negatív kamat nemcsak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és középvállalatoknál, illetve az 1-2 fős mikor cégeknél is gondot okozhat. Ezt a díjat azonban nehéz elkerülni, legfeljebb egy folyószámlahitel nyitásával lehet, ekkor viszont a negatív egyenleg után kamatot kell fizetnie a cégnek. Ilyenkor az egyenleg folyamatos negatív tartományban tartásával úszható meg a negatív kamat fizetése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyibe kerül ez?

Egy millió forinttal és fél százalékos negatív kamattal számolva havonta 417 forintos összeget jelenthet a negatív kamat.

 

Ezeknek a kölcsönöknek viszont (a vállalatoknál) 4,1 százalékos a kamatszintje a jegybanki statisztika alapján, vagyis szinte biztos, hogy többet fizethetünk, mintha a számlán lévő pénz után fizetnénk ki a negatív kamatot.

A másik lehetőség, hogy a számlahasználat helyett készpénzzel bonyolítják az ügyleteket. Ezzel egyébként a tranzakciós illeték megfizetése is elkerülhető, viszont nagyobb összegek készpénzben tartása veszélyes lehet. Sokkal könnyebb ugyanis ezeket valamilyen úton eltulajdonítani a vállalkozótól, arról nem is beszélve, hogy ennek a kezelése egy 10 fő feletti cégnél aránytalanul magas odafigyelést igényelne.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem