10 °C Budapest

Ők a leggazdagabb család Magyarországon

2015. augusztus 5. 16:00

A legnagyobb magyar családi vállalkozásokról készített lisa dobogójára ismert bankvezér és fémiparos is felkerült, mégsem gondolnád, hogy melyik családé a legnagyobb hazai cégbirodalom - írja az Index.

A legnagyobb magyar családi vállalkozásokról készített listát a Forbes magazin augusztusi, duplacímlapos száma. A dobogóra a Kasza család, a Csányi család, és a Felcsuti család fért fel:

  • Az első helyen a jászberényi Kasza család végzett, amelynek feje, Kasza Lajos és unokatestvére, Kasza János éppen 25 évvel ezelőtt indították el akkumulátorgyártó és műanyagfröccsöntő családi vállalkozását. A 90,6 milliárdos értékre tartott Jász-Plasztik Kft. mára több, mint 2700 embernek ad munkát, és olyan cégek beszállítója, mint a Samsung, a Volkswagen vagy az Electrolux. Kasza Lajos személyes vagyonával is ott van a leggazdagabbak között, a Forbes tavaly novemberi, a leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján a 8. helyen végzett.
  • A Forbes gazdaglistáján ezüstérmes OTP-vezér családi érdekeltsége is második helyen végzett. A Bonafarm, amelyet Csányi Sándor fia, Csányi Attila irányít, már így is a legnagyobb mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari cég az országban (többek között a Sole-Mizo, a Herz és a Pick márkák tulajdonosa), ám további akvizíciókra készül. Az orosz embargó ugyan hátrányosan érintette a cégcsoportot, de agrártámogatásokból bőven kijutott még a tavalyi évben is. A közel harmincezer hektáron gazdálkodó Csányi család a K-Monitor gyűjtése alapján tavaly 5,9 milliárd forintnyi apanázst kapott az államtól és az EU-tól. A Bonafarm becsült értéke 87,5 milliárd forint.
  • Ma már szingapúri központtal irányítja az édesapja által alapított családi vállalkozásból kinőtt vállalatát Felcsuti Zsolt. A főként géptartozékok, fűtő- és hűtőkészülékek, csiszolószerszámok gyártására és forgalmazására szakosodott vállalat termékei mára meghódították a világ barkácsáruházait és legnagyobb ipari felhasználóit, a vállalatcsoportot pedig akvizíciókkal növelte tovább a cég. A FORBES becslése szerint 69,5 milliárdot ér a portfolió.
  • A lapnak interjút adott a Master Good operatív irányítását fiainak átadó Bárány László is, aki 49,1 milliárdos értékűre becsült családi baromfitenyésztő vállalatával az ötödik helyet szerezte meg a listán. A családfő, aki fiaival és unokáival a magazin címlapján is szerepel, a harmadik baromfitartó generációhoz tartozik: nagyapja kezdte a gazdálkodást, és nincs messze az idő, amikor Bárány László unokái vehetik át a Master Good irányítását. A Master Good Kft. tavaly megduplázta adózott eredményét, az árbevétel pedig ötmilliárddal haladta meg az egy évvel korábbit.

A listán mások mellett az édesiparról az ingatlanfejlesztésre átnyergelő Futó-család, az Unicummal világhírűvé lett Zwack-család, a Béres Gyógyszergyár mögött álló Béres-család is helyet kapott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem