8 °C Budapest

Beszólt a balatoni büféseknek a legendás vendéglős

Pénzcentrum
2015. július 19. 07:02

Megrekedt a hetvenes években a balatoni vendéglátás - állítja a legendás Kistücsök étterem tulajdonosa.

Csapody Balázs a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör közös közleményére reagálva mondta el véleményét a sonline.hu hírportálnak. A szakmai szervezetek közleménye szerint a tóparti vendéglátás, a gasztrokultúra színvonala folyamatosan javul és a Balaton ma már nem néhány hetes, hanem négyévszakos régió.

Továbbra is rossz a véleményem a nyári balatoni vendéglátásról

- mondta a lapnak Csapody Balázs.

Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen, noha ekkora választékot csak olyan helyen szabadna kínálni, amelyik minden szempontból alkalmas, felkészült rá. Meggyőződésem, hogy nemcsak Európa más fürdőhelyein, hanem nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra, mert sokan a nagy melegben nem jól beebédelni akarnak, hanem csak "csipegetni".

Csapody szerint a szemléletváltáshoz talán útra kellene kelni a büféseknek és a jó tapasztalatokat hasznosítani. Nem a külföldi példák másolására gondol, hiszen akad bőven a Balatonnál is helyi specialitás.

A balatoni régió legabszurdabb problémájának pedig továbbra is azt tartja, hogy nincsen balatoni hal az éttermek kínálatában.

Ezek a legjobb strandok a Balatonnál 2015-ben: KATTINTS!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Mire figyeljünk a balatoni büféknél?

Ha nem csak az ízekre, a tálalásra, és a nem túl magyaros alapanyagokra akarunk figyelni, hanem a higiéniára, az egészségünkre is, akkor fontos tudnunk, hogy nyáron gyorsabban szaporodnak a baktériumok az ételekben, ezért ilyenkor gyakrabban fordul elő ételmérgezés. Mielőtt beülnénk hekkezni a strandon, vagy egy mozgó árustól csöves kukoricát vásárolnánk, olvassuk el, mik az árulkodó jelek. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segítségével összeszedtük azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni strandolás közben is.

A büfé

  • A büfék, vendéglők megbízhatóságáról sokat elárulnak az asztalok, a berendezés állapota, és az általános takarítottság.
  • A szennyezett, rendetlen, legyes-darazsas környezet,
  • és a fedetlen hulladékgyűjtés legyen elriasztó.
  • Az elégetett és elhasznált sütőolaj szúrós, "kaparó" szaga is legyen intő jel.

Tartózkodjunk a helytől, ha az árus:

  • Adagoláskor megérinti kézzel az ételt.
  • Ha ápolatlan, rossz személyi higiénéjű

Gyanús az étel, ha:

  • Nem árt, ha az élelmiszerek jellegüknek megfelelő hőmérsékleten vannak tartva, azaz a kolbász melegen, a fagyi hidegen.
  • A túltárolt, állott meleg ételeknél szemmel látható elváltozás, hogy az étel kérges, beszáradt, szikkadt. Ezeket meg ne együk!
  • Leginkább a gyorsan romló, magas víz- és fehérje tartalmú (tojásos-, hús- és gombás) ételekre kell odafigyelnünk.
  • Olyan büfében, ahol gyorsan romló készételeket nagy mennyiségben, "feltornyozva" melegen tartás nélkül tárolnak (pl. sült hurka, sült kolbász, palacsinta, egyes készételek) ne vásároljunk.
  • A gyros például csak akkor biztonságos, ha a sült húskérget rendeléskor szeletelik le a nyársról. Úgy, hogy lássuk!
  • Semmiképpen ne vegyünk meg olyan gyrost, amit a nyárs alatti tálba előre leszeltek, mert oda rácsöpöghet a nyers húslé is.
  • Figyeljük meg, hogy a kirakatba, pultba kihelyezett élelmiszerek, ételek kellően védettek-e a környezeti szennyeződéstől.
  • Ellenőrizzük a feltálalt ételek minőségét: az íz, az illat, és állag sokat elárul az ételről.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm