12 °C Budapest

Beszólt a balatoni büféseknek a legendás vendéglős

Pénzcentrum
2015. július 19. 07:02

Megrekedt a hetvenes években a balatoni vendéglátás - állítja a legendás Kistücsök étterem tulajdonosa.

Csapody Balázs a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör közös közleményére reagálva mondta el véleményét a sonline.hu hírportálnak. A szakmai szervezetek közleménye szerint a tóparti vendéglátás, a gasztrokultúra színvonala folyamatosan javul és a Balaton ma már nem néhány hetes, hanem négyévszakos régió.

Továbbra is rossz a véleményem a nyári balatoni vendéglátásról

- mondta a lapnak Csapody Balázs.

Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen, noha ekkora választékot csak olyan helyen szabadna kínálni, amelyik minden szempontból alkalmas, felkészült rá. Meggyőződésem, hogy nemcsak Európa más fürdőhelyein, hanem nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra, mert sokan a nagy melegben nem jól beebédelni akarnak, hanem csak "csipegetni".

Csapody szerint a szemléletváltáshoz talán útra kellene kelni a büféseknek és a jó tapasztalatokat hasznosítani. Nem a külföldi példák másolására gondol, hiszen akad bőven a Balatonnál is helyi specialitás.

A balatoni régió legabszurdabb problémájának pedig továbbra is azt tartja, hogy nincsen balatoni hal az éttermek kínálatában.

Ezek a legjobb strandok a Balatonnál 2015-ben: KATTINTS!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Mire figyeljünk a balatoni büféknél?

Ha nem csak az ízekre, a tálalásra, és a nem túl magyaros alapanyagokra akarunk figyelni, hanem a higiéniára, az egészségünkre is, akkor fontos tudnunk, hogy nyáron gyorsabban szaporodnak a baktériumok az ételekben, ezért ilyenkor gyakrabban fordul elő ételmérgezés. Mielőtt beülnénk hekkezni a strandon, vagy egy mozgó árustól csöves kukoricát vásárolnánk, olvassuk el, mik az árulkodó jelek. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segítségével összeszedtük azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni strandolás közben is.

A büfé

 • A büfék, vendéglők megbízhatóságáról sokat elárulnak az asztalok, a berendezés állapota, és az általános takarítottság.
 • A szennyezett, rendetlen, legyes-darazsas környezet,
 • és a fedetlen hulladékgyűjtés legyen elriasztó.
 • Az elégetett és elhasznált sütőolaj szúrós, "kaparó" szaga is legyen intő jel.

Tartózkodjunk a helytől, ha az árus:

 • Adagoláskor megérinti kézzel az ételt.
 • Ha ápolatlan, rossz személyi higiénéjű

Gyanús az étel, ha:

 • Nem árt, ha az élelmiszerek jellegüknek megfelelő hőmérsékleten vannak tartva, azaz a kolbász melegen, a fagyi hidegen.
 • A túltárolt, állott meleg ételeknél szemmel látható elváltozás, hogy az étel kérges, beszáradt, szikkadt. Ezeket meg ne együk!
 • Leginkább a gyorsan romló, magas víz- és fehérje tartalmú (tojásos-, hús- és gombás) ételekre kell odafigyelnünk.
 • Olyan büfében, ahol gyorsan romló készételeket nagy mennyiségben, "feltornyozva" melegen tartás nélkül tárolnak (pl. sült hurka, sült kolbász, palacsinta, egyes készételek) ne vásároljunk.
 • A gyros például csak akkor biztonságos, ha a sült húskérget rendeléskor szeletelik le a nyársról. Úgy, hogy lássuk!
 • Semmiképpen ne vegyünk meg olyan gyrost, amit a nyárs alatti tálba előre leszeltek, mert oda rácsöpöghet a nyers húslé is.
 • Figyeljük meg, hogy a kirakatba, pultba kihelyezett élelmiszerek, ételek kellően védettek-e a környezeti szennyeződéstől.
 • Ellenőrizzük a feltálalt ételek minőségét: az íz, az illat, és állag sokat elárul az ételről.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem