16 °C Budapest

Ezek a boltok a vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei

2015. június 3. 11:32

A vasárnapi zárva tartás hatását is ki lehet olvasni azokból az (előzetes) adatokból, amiket szerdán publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ami a számokból elsőre látszik:

  • visszaesett az élelmiszer-vásárlás dinamikája, azaz nem nő olyan ütemben a forgalom, mint tavaly

  • hasonlóan visszesett a bútorvásárlási kedv, azaz itt is csökkent a vásárlás dinamikája

  • nagyot zuhant a könyvesboltok forgalma

  • továbbra is tör előre az online vásárlás, a netes kereskedelem (bár az ütem picit itt is megtoprant)

Kevesebb élelmiszert vásároltunk

A KSH most csak úgynevezett előzetes adatokat tett közzé, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire hatott a számokra a vasárnapi boltbezárás.

Azt biztosan tudjuk, hogy idén és tavaly egyaránt áprilisban volt a húsvét, igaz, most annyira a hónap elején, hogy a vásárlások egy kis része előrejöhetett március végére. Mindenesetre három statisztikailag mért vasárnap már volt, amikor elvileg zárva tartottak a boltok, ennek hatása esetleg az élelmiszer kiskereskedelemben jelentkezhetett: itt látszik visszaesés.

Az biztos, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének üteme visszaesett.

Az élelmiszer kiskereskedelem valójában "élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet" takar, amiben benne vannak a hipermarketek vegyes költései is. Itt lehetséges, hogy a hétvégi nagybevásárlások "impulzus"-jellegű tételei elmaradtak, és ezért csökkentek a mutatók (azaz a "beugrok veszek valamit", vagy a "bár ezt nem terveztem, de mégis megveszem" jellegű vásárlások nem működnek).

Május lesz az első olyan hónap, amikor márszinte teljesen össze lehet hasonlítani az idei és a tavalyi évet - csak annyi különbség van, hogy tavaly egy négynapos, idén egy háromnapos hétvégével indult. Éppen ezért továbbra is érvényes, hogy a kiskereskedelmi adatokból csak egy-két hónap múlva tudjuk majd rendesen kihámozni a boltbezárás hatásait.

A minisztérium szerint sikertörténet a vasárnap

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lenner Áron Márk szerint a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhetően az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

A könyvesboltok megjósolták

Az adatokból jól látszik, hogy eddig milyen sokan vásároltak: a tavalyi év első három hónapjával összehasonlítva 5,3 százalékos visszaesést láthatunk. Ahogy arról cégvezetők korábban beszéltek, a vasárnap tipikusan az a nap, amikor sokan szívesen vásárolnak a könyvesboltokban.

Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója már egy hónapja arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező vasárnapi zárva tartás 5 százalékos forgalomcsökkenést hozott a Librinek, és az év további részében is ezzel kalkulál a könyvesbolthálózat.

Ha ez a trend továbbra is így maradna, akkor akár néhány hónapon belül leépítésekre lenne szükség az áruházláncnál (és szinte biztosan más könyvesboltoknál is).

Kopcsányi ezt azzal magyarázta: mivel a bérleti díj, a rezsi, a marekting-, illetve a munkaidő-átcsoportosítás (a hét többi napján tovább vannak nyitva a boltok az eddig megszokottnál - a szerk.) miatt a humánerőforrás költsége sem változott, így csak itt lehetne megfogni ezt a nagymértékű kiesést.

Mivel azonban a Libri jelenleg expanzív, növekedési stratégiát folytat, így erre várhatóan nem lesz szükség. Ezt Kopcsányi Zoltán is megerősítette; az újonnan nyíló boltok ugyanis várhatóan felszívják majd a vasárnapi boltzár nyomán kialakult humánerőforrás-felesleget. Véleménye szerint azonban a piac többi szereplője már nehezebb helyzetben lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem