-5 °C Budapest

Ezek a boltok a vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei

2015. június 3. 11:32

A vasárnapi zárva tartás hatását is ki lehet olvasni azokból az (előzetes) adatokból, amiket szerdán publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ami a számokból elsőre látszik:

  • visszaesett az élelmiszer-vásárlás dinamikája, azaz nem nő olyan ütemben a forgalom, mint tavaly

  • hasonlóan visszesett a bútorvásárlási kedv, azaz itt is csökkent a vásárlás dinamikája

  • nagyot zuhant a könyvesboltok forgalma

  • továbbra is tör előre az online vásárlás, a netes kereskedelem (bár az ütem picit itt is megtoprant)

Kevesebb élelmiszert vásároltunk

A KSH most csak úgynevezett előzetes adatokat tett közzé, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire hatott a számokra a vasárnapi boltbezárás.

Azt biztosan tudjuk, hogy idén és tavaly egyaránt áprilisban volt a húsvét, igaz, most annyira a hónap elején, hogy a vásárlások egy kis része előrejöhetett március végére. Mindenesetre három statisztikailag mért vasárnap már volt, amikor elvileg zárva tartottak a boltok, ennek hatása esetleg az élelmiszer kiskereskedelemben jelentkezhetett: itt látszik visszaesés.

Az biztos, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének üteme visszaesett.

Az élelmiszer kiskereskedelem valójában "élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet" takar, amiben benne vannak a hipermarketek vegyes költései is. Itt lehetséges, hogy a hétvégi nagybevásárlások "impulzus"-jellegű tételei elmaradtak, és ezért csökkentek a mutatók (azaz a "beugrok veszek valamit", vagy a "bár ezt nem terveztem, de mégis megveszem" jellegű vásárlások nem működnek).

Május lesz az első olyan hónap, amikor márszinte teljesen össze lehet hasonlítani az idei és a tavalyi évet - csak annyi különbség van, hogy tavaly egy négynapos, idén egy háromnapos hétvégével indult. Éppen ezért továbbra is érvényes, hogy a kiskereskedelmi adatokból csak egy-két hónap múlva tudjuk majd rendesen kihámozni a boltbezárás hatásait.

A minisztérium szerint sikertörténet a vasárnap

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lenner Áron Márk szerint a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhetően az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

A könyvesboltok megjósolták

Az adatokból jól látszik, hogy eddig milyen sokan vásároltak: a tavalyi év első három hónapjával összehasonlítva 5,3 százalékos visszaesést láthatunk. Ahogy arról cégvezetők korábban beszéltek, a vasárnap tipikusan az a nap, amikor sokan szívesen vásárolnak a könyvesboltokban.

Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója már egy hónapja arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező vasárnapi zárva tartás 5 százalékos forgalomcsökkenést hozott a Librinek, és az év további részében is ezzel kalkulál a könyvesbolthálózat.

Ha ez a trend továbbra is így maradna, akkor akár néhány hónapon belül leépítésekre lenne szükség az áruházláncnál (és szinte biztosan más könyvesboltoknál is).

Kopcsányi ezt azzal magyarázta: mivel a bérleti díj, a rezsi, a marekting-, illetve a munkaidő-átcsoportosítás (a hét többi napján tovább vannak nyitva a boltok az eddig megszokottnál - a szerk.) miatt a humánerőforrás költsége sem változott, így csak itt lehetne megfogni ezt a nagymértékű kiesést.

Mivel azonban a Libri jelenleg expanzív, növekedési stratégiát folytat, így erre várhatóan nem lesz szükség. Ezt Kopcsányi Zoltán is megerősítette; az újonnan nyíló boltok ugyanis várhatóan felszívják majd a vasárnapi boltzár nyomán kialakult humánerőforrás-felesleget. Véleménye szerint azonban a piac többi szereplője már nehezebb helyzetben lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?