16 °C Budapest
Nagy változás jöhet a boltokban: dolgoznak az új szabályokon

Nagy változás jöhet a boltokban: dolgoznak az új szabályokon

2015. május 18. 10:02

Heteken belül módosíthatja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés. Ha kikerülnek bizonyos termékkörök, az segíthet például a boltok vasárnapi nyitva tartásánál is.

A nemzetgazdasági tárca dolgozik egy rendeletmódosításon, aminek nyomán változhat azoknak a termékeknek a köre, amelyek értékesítéséhez külön képesítés kell - írja a Magyar Nemzet. Bár közvetlen kapcsolat nincs, az ügy a boltok vasárnapi zárva tartása miatt válhat érdekessé. A hatályos szabályok szerint ugyanis vasárnap csak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetve valamely családtagja áll be dolgozni.

Emellett - más napokhoz hasonlóan - az is követelmény, hogy az eladónak bizonyos termékkörök esetén szakirányú végzettsége legyen. Normál hétköznapokon ez nem gond, mert akkor alkalmazott is dolgozhat, viszont a vasárnap dolgozó családtagra is vonatkozik a követelmény. Ezen változtathat most a szaktárca. Ha például az élelmiszer kikerülne a felsorolásból, az kapóra jöhet a vasárnap is nyitva tartó kis boltoknak.

Élelmiszerek esetén szükség van ilyen képesítésre, de például csak zöldség vagy gyümölcs árusításához már nem kell. Hasonlóan a ruhaneműk, a könyvek, illetve a műszaki termékek eladásához, a pénztárosi munkához vagy az árufeltöltéshez.

Azt a szaktárca nem árulta el, hogy pontosan milyen termékeknél lehet változás, melyek kerülhetnek ki vagy be.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18