27 °C Budapest

Taxiháború Budapesten: feljelentették az Ubert

Pénzcentrum
2015. április 22. 10:32

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TG-FSZ) feljelentést tett az amerikai hátterű, okostelefonos alkalmazást működtető Uber miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - írja a Népszabadság.

Számos európai városban, ahol az Uber megjelent, perek sorozata indult ellene, és sok helyütt sikerült elérni a jogszabályok szigorítását is.

A feljelentést ismeretlen tettes ellen tette az érdekvédelmi szervezet költségvetési csalás gyanúja miatt - mondta a lapnak Farkas Zsolt elnök. Kifejtette: szerinte az alkalmazást sofőrként használók adózatlan jövedelemre tesznek szert a szolgáltatással, és az üzletszerűség sem vitatható.

Álláspontjuk szerint az alkalmazást működtető vállalat döntően az adófizetés elkerülésével kínálhatja csábító árait, s ezzel jogosulatlan versenyelőnyre tesz szert.

A helyzet azért is pikáns - jegyezte meg Farkas -, mert a kormány több szolgáltatásra, így a taxizásra is kötelezően előírná az online pénztárgépek használatát. E szerint az egyik szolgáltató esetében egyre szigorúbb működési feltételeket szabna az állam, míg a másik szereplővel szemben elnéző, még az adóbevételekről is lemond.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy működik?

Az Uber, és más közösségi taxiszolgáltatás - például a WunderCar - működési modellje, hogy okostelefonon keresztül, egy applikációt letöltve rendelhetünk "taxit": a rendszer az elérhető sofőröknek (akik magánszemélyek) értesítést küld, ők elfogadják a jelentkezést, és pár perc múlva megjönnek értünk. A fuvar végén a megadott bankkártyánkról emeli le a rendszer a viteldíj összegét, ami jelentősen alacsonyabb, mint a hivatalos taxitársaságok árai.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM