24 °C Budapest
Jöhet az egységes, 10 százalékos adókulcs?

Jöhet az egységes, 10 százalékos adókulcs?

2015. április 13. 15:31

Már 2016-ban egységesen 10 százalék körülire csökkenhet a társasági adó kulcsa, de csak akkor, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket - mondta el Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak. Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádiós interjújában ugyanakkor még úgy nyilatkozott, az adókulcs egységesítése jövőre még nem fér majd bele a költségvetési mozgástérbe. Közben Pankucsi mai nyilatozata az elmúlt hetekben a harmadik jelzés arra, hogy a kormány aktívan gondolkodik az áfacsökkentésen.

A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd

- mondta el az államtitkár a lapnak.

A vállalkozások adókulcsának 2016-os csökkentéséről szóló hírek múlt héten szivárogtak ki először:

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában ennek ellenkezőjéről nyilatkozott és világossá tette, hogy jövőre még nem fér bele a költségvetési mozgástérbe az egykulcsos 10 százalékos adókulcs.

Kérdésre válaszolva Pankucsi azt is kijelentette: a gazdasági "eredmények lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát", megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit, azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk - tette hozzá.

Múlt héten másodszorra vetette fel Varga Mihály NGM-vezető az áfa-csökkentés kérdését, és a román fejleményt is megemlítette:

A kormány egyébként a napokban döntött a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztéséről is, amiről csütörtökön Lázár János is tájékoztatott: e szerint jövőre a mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a kedvezményeket.

A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban a helyettes államtitkár leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, s kitűzhetők a reális határidők. A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, és ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek.

Az új módszert terveink szerint - teszt jelleggel - már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal

- fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg

- tette hozzá a helyettes államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?