13 °C Budapest

Jöhet az egységes, 10 százalékos adókulcs?

2015. április 13. 15:31

Már 2016-ban egységesen 10 százalék körülire csökkenhet a társasági adó kulcsa, de csak akkor, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket - mondta el Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak. Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádiós interjújában ugyanakkor még úgy nyilatkozott, az adókulcs egységesítése jövőre még nem fér majd bele a költségvetési mozgástérbe. Közben Pankucsi mai nyilatozata az elmúlt hetekben a harmadik jelzés arra, hogy a kormány aktívan gondolkodik az áfacsökkentésen.

A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd

- mondta el az államtitkár a lapnak.

A vállalkozások adókulcsának 2016-os csökkentéséről szóló hírek múlt héten szivárogtak ki először:

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában ennek ellenkezőjéről nyilatkozott és világossá tette, hogy jövőre még nem fér bele a költségvetési mozgástérbe az egykulcsos 10 százalékos adókulcs.

Kérdésre válaszolva Pankucsi azt is kijelentette: a gazdasági "eredmények lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát", megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit, azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk - tette hozzá.

Múlt héten másodszorra vetette fel Varga Mihály NGM-vezető az áfa-csökkentés kérdését, és a román fejleményt is megemlítette:

A kormány egyébként a napokban döntött a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztéséről is, amiről csütörtökön Lázár János is tájékoztatott: e szerint jövőre a mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a kedvezményeket.

A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban a helyettes államtitkár leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására, s kitűzhetők a reális határidők. A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, és ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek.

Az új módszert terveink szerint - teszt jelleggel - már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal

- fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg

- tette hozzá a helyettes államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem