8 °C Budapest

Új kihívások várnak a családi vállalkozásokra

2014. október 15. 14:01

Bár a családi vállalkozások továbbra is dinamikus és rugalmas üzleti szegmensnek tekinthetők, a verseny egyre intenzívebb, növekszik az árleszorító hatás, a változás egyre gyorsabb, ráadásul a válaszadók csupán 16 százaléka számol be jól megtervezett utódlási folyamatról - derül ki a PwC legújabb kutatásából, melyben 40 országból összesen 2 378 vállalkozás vezetője vett részt az idei évben.

Összességében a nehéz gazdasági környezet, a képzett munkaerő hiánya, az innovációs kényszer és a szabályozások általi nyomás növekedése ellenére a családi vállalkozások dinamikusak és rugalmasak maradnak. Jelentőségük nagy, hiszen a világ GDP termelésének 70-90 százalékát teszik ki és hatékony előrejelzői a gazdasági kilátásoknak.

A kutatás kiemelkedő megállapítása, hogy a professzionális megközelítés egyre fontosabbá válik a folyamatosan erősödő versenyhelyzet, a növekvő költségek, valamint a globális megatrendek hatására. Míg 2012-ben alig észlelték, az idén már a válaszadók 40 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy ez a fő kihívás a családi vállalkozások életében a következő öt évben. De maguknak a családoknak is szakszerűbb üzleti magatartásra kell törekedniük a siker érdekében.

Egyértelmű, hogy új kihívások várnak a családi vállalkozásokra, hiszen a verseny egyre intenzívebb, nő az árleszorító hatás, miközben a változás egyre gyorsabb. Ebben a környezetben a családi vállalkozások számára kritikus alkalmazkodási képességük fejlesztése, az innováció és a professzionalizmus növelése

- mondta Dr. Antall György, a Réti, Antall és Társai PwC Legal cégtársa.

A kutatásban részletesen megvizsgálták, mire helyeznek hangsúlyt a családi vállalkozások vezetői, mi szükséges vállalkozásuk túléléséhez, valamint milyen lehetőségeket érdemes megragadniuk.

Növekvő versenyképesség és volatilitás

Általánosságban elmondható, hogy a családi vállalkozások jó formában vannak: a válaszadók 65 százaléka számol be növekedésről az utóbbi 12 hónapban, valamint 70 százalékuk számít egyenletes növekedésre a következő öt évben. Agresszív növekedést a 2012-es 12 százalékhoz képest nagyobb részük, 15 százalékuk tervez. A növekedési ambíciók főként Kínában (57%), a Közel-Keleten (40%) és Indiában (40%) erőteljesek.

Ugyanakkor egy év alatt 43 százalékról 49 százalékra nőtt azoknak a vezetőknek a száma, akik amiatt aggódnak, hogy nem tudnak szakképzett munkaerőt alkalmazni, míg az általános gazdasági helyzetet jelentős kihívásként értékelők aránya 60%-ról 63%-ra emelkedett.

Az ész győzedelmeskedik a szív felett

A 2012-es kutatás óta a vizsgált vállalatok az üzletiesebb gondolkodást részesítik előnyben. A legfontosabb prioritás számukra a vállalkozásuk fennmaradása és a profitabilitás növelése, amelynek érdekében a kevésbé praktikus megfontolások - mint például a család és közösség - háttérbe szorulnak.

Két évvel ezelőtt a megkérdezettek 70%-a felelősnek érezte magát azért, hogy támogassa a közösségi kezdeményezéseket. Idén már csak 59%-uk gondolta így. "Ha alaposan elolvassuk az interjúkat, egyértelmű, hogy a családi vállalkozások úgy érzik, hogy a recesszió ideje alatt megtették a magukét a közösség támogatása terén azzal, hogy segítettek megőrizni a munkahelyeket" - emeli ki Dr. Antall György.

Diverzifikálni kell a túlélésért?

Az idei eredmények alapján a megkérdezett vállalkozások 68%-a exportál, háromnegyede a következő öt éven belül tervezi. A külföldi áruforgalom az összes megkérdezett bevételének negyedét teszi ki. A nemzetközi kereskedelemben a legambiciózusabbak agresszív növekedést terveznek, 100 millió dollár feletti bevétellel rendelkeznek, és a gyártóiparban vagy a mezőgazdaságban tevékenykednek. Földrajzilag a kelet-európai, a BRIC és a MINT országok (Mexikó, Indonézia, Nigéria, Törökország) a legtörekvőbbek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ám kevés vállalkozás tervezi, hogy újabb országok felé nyit- többségük főként a szomszédos vagy a hasonló nyelvű, kultúrájú országokat veszi célba. "Ez arra utalhat, hogy a megfelelő készségek és magabiztosság hiányában nem mernek új régiók felé nyitni. Sok családi vállalkozásnak külső szakértőre lenne szüksége a hiányzó tudás és készségek megszerzéséhez, miközben új növekedési lehetőségeket szalaszthatnak el" - tette hozzá Dr. Antall György.

A digitális átállás szükségszerűsége

A PwC idei nemzetközi vezérigazgató felmérésében a megkérdezettek 81%-a a technológiai fejlődést emelte ki a három fő globális trend közül, amelyek vállalkozásukat átalakíthatják. A családi vállalkozások hasonlóan vélekednek erről: 79%-uk sorolta a technológiai fejlődést a három legfontosabb trend közé.

A válaszadók 72 százaléka kész alkalmazkodni a külső hatásokhoz, miközben belső szervezeti átalakításokra van szükségük ahhoz, hogy az új technológiák minden lehetőségét kiaknázzák és megelőzzék versenytársaikat. A digitális technológiákban rejlő kereskedelmi lehetőségeket leginkább az olyan növekvő piacokon ismerték fel, mint Románia, Kína, Kenya, India és Malajzia.

A családi vállalkozások professzionalizmusának növelése

Hogy valósulhat meg a professzionalizmus növelése a családi vállalkozások esetében? A kutatás néhány tanáccsal is szolgál: érdemes struktúrát és fegyelmet kialakítani a vízió megvalósítása érdekében, a befektetett energiát célzottan összpontosítani. Továbbá ajánlott a család életében rendszert, szabályokat bevezetni, a döntéshozatal infrastruktúráját kialakítani és formális kommunikációs csatornákat létrehozni.

Az utódlás sikere

Talán sehol sem olyan fontos a professzionális megközelítés, mint a vállalkozás folytatását lehetővé tevő utódlás megtervezésekor. A megkérdezett családi vállalkozások csupán 53%-a jelezte, hogy van valamilyen tervük legalább néhány vezető pozíció utódlási kérdésére, de a tervek csupán 30 százaléka megfelelően dokumentált. Pedig ez egy nagyon lényeges kérdés, ahogy Dr. Antall György is hangsúlyozza:

Egy ötlet akkor válik tervvé, ha azt le is írjuk. Ezt a családi vállalkozásoknak éppen olyan elkötelezettséggel és energiával kell figyelembe venniük, mint az üzlet más területeinek fejlesztését. Ennek hiányában ugyanis a vállalkozás léte forog kockán.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem