8 °C Budapest

A cégek saját maguk is tehetnek a rezsicsökkentésért (X) (x)

Pénzcentrum
2014. szeptember 8. 10:00

Interjú Szalai Sándorral az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ értékesítési osztályvezetőjével.

Mostanában sok szó esik a rezsicsökkentésről, mellyel kormányzati szinten biztosítanak kedvezőbb árakat a lakossági szektorban. De mi a helyzet a vállalkozásokkal?


Szalai Sándor: Ez nálunk egy nagyon aktuális kérdés, hiszen 2 millió lakossági ügyfelünk mellett az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ cégcsoport 100 000 üzleti ügyféllel rendelkezik, a kis- és középvállalati szektorban pedig abszolút piacvezetők vagyunk. Az ő szempontjukból sajnálatos helyzet, hogy a lakosságot érintő központi árcsökkenés a cégekre nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag jelentősen magasabb áron vásárolják az áramot, mint egy magánfogyasztó. 


Mit kezdhet ezzel a szituációval egy cég?

Sz. S.: Képletesen szólva, a cégek saját maguk is tehetnek a rezsicsökkentésért. Igazából a hátrányuk előnnyé változtatható. Az áramot ugyanis a versenypiacról vásárolhatják meg, ami azt jelenti, hogy szabadon eldönthetik, melyik kereskedőt választják. Bár ma már a legtöbb üzleti ügyfél tudja ezt, még mindig kevesen élnek az árajánlat kérés jogával, holott jelentős összegeket lehet spórolni egy szolgáltató váltással.


Sokakat elrettent a váltással kapcsolatos adminisztráció. Valóban ijesztően bonyolult egy ilyen procedúra?

Sz. S.: Nem. Nálunk legalábbis nem. Elég, ha a cég képviselője a www.aramszolgaltato.hu oldalra kattint, és ott megad néhány adatot. Az ajánlat gyakorlatilag azonnal megérkezik. Ezek után összehasonlíthatja a számláján szereplő összegekkel és az oldalon található kalkulátor segítségével kiszámolhatja, mennyit takaríthat meg havi szinten a váltással.
Ha az összegek meggyőzőek, egy újabb kattintással kérhet egy szerződést, amit kitöltve, kinyomtatva és aláírva eljuttat hozzánk. Tulajdonképpen ennyi. Mi pedig intézzük a többit, beleértve a régi szolgáltatóval kapcsolatos szerződésbontást is. Ha szigorúan vesszük, ez akár egy óra alatt elintézhető.
Van azonban két dolog, amire mindenképen oda kell figyelni. Az egyik egyszerű: a szolgáltató váltáskor nem szabad számlatartozással rendelkezni. A másik egy kicsit komplikáltabb: ellenőrizni kell a szerződés lejárati dátumát, illetve évfordulóját. Ugyanis a szerződést jellemzően 60, bizonyos esetekben 30 nappal a lejárta előtt lehet csak felmondani. Ez azt jelenti, hogy ha például egy cég szerződése január 1-jével jár le (ez egyébként általánosan jellemző), október végéig el kell kezdenie a folyamatot, különben újabb egy évet várnia kell. 


Sokat beszélünk az árakról. Csak ennyi a különbség?

Sz. S.: Nyilvánvalóan az ár elsődleges kérdés a vállalkozások számára. Mi azonban nem csak az árakban versenyzünk, szolgáltatásban is igyekszünk többet adni. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ üzleti ügyfelei dedikált ügyintézőhöz fordulhatnak a hét bármely napján, akit akár telefonon, akár online felületen elérnek. Ezen kívül szakértőink konkrét, cégre szabott felméréssel és tanácsadással is elősegítik a hatékonyabb energia-felhasználást és ezzel az energiaköltségek csökkentését. Legújabb akciónkkal pedig az első 150 szerződő cégnek egy napelemes mobil töltővel kedveskedünk. 


Lehet egy szolgáltató érdekelt abban, hogy kevesebb áramot fogyasszanak az ügyfelei?

Sz. S.: Persze. A mi esetünkben a kevesebb több. Mi nem azt akarjuk elérni, hogy a cégek ne használják az áramot, hanem azt, hogy hatékonyabban tegyék azt. Ha ezzel elősegítjük a sikerüket, profitábilissá tesszük őket, nagyobb eséllyel növekednek, így hosszabb távon mi is jól járunk. Ráadásul, ha egy ügyfél azt látja, hogy a szolgáltatója odafigyel arra, hogy kevesebb költséget jelentsen neki, az ragaszkodni fog hozzá. A ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ csoport idén 120 éves. Hiszek benne, hogy ezzel a szemlélettel lehet elérni, hogy további 120 éven át piacvezetők maradjunk.

További információk

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem