Ez is fájhat a magyar boltosoknak: sokat fizethetnek

2013. július 30. 12:32

Javában zajlik az átállás az online pénztárgép-rendszerre. Sok kereskedő azonban nem tudja, hogy nem csak a kasszákért kell százezreket fizetniük, hanem az adatszolgáltatás havidíja is több ezer forintba kerülhet. Jelenleg úgy tűnik, hogy több tízezer boltosnak egy cég biztosítja majd az adatforgalmat, akik akár komoly összegeket is elkérhetnek tőlük, havonta.

Várhatóan 170 ezer forintba kerülnek majd az első online pénztárgépek, ugyanakkor a boltosoknak fel kell készülniük arra, hogy nem csak magukat a készülékeket kell kifizetniük, hanem az úgynevezett adatforgalmi díjat is. Ezt leginkább az okostelefonok mobil-adatforgalmának díjához lehet hasonlítani, hiszen az online pénztárgépek működési elve, hogy információkat küld a forgalomról az adóhatóságnak, mobilhálózaton keresztül.

A Pénzcentrum.hu információi szerint a piaci szereplők most amiatt aggódnak, hogy az egekbe szökhet ez a havidíj. Az új pénztárgépekben ugyanis - mondjuk a mobiltelefonokkal szemben - nem cserélhető a SIM-kártya, hanem a gyártás során kerül bele, onnan kiszerelni nem lehet. Ha tehát egy boltos új szolgáltatóval szerződne, új SIM-kártyát szeretne (például azért, hogy kevesebbet kelljen fizetnie), akkor azt csak úgy teheti meg, ha kidobja százezrekbe kerülő online pénztárgépét, és vásárol egy újat.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig - 2013. július 11-i döntéseiben - három pénztárgép forgalmazását engedélyezte, a három márkanév azonban azonos gyártót (egy lengyel céget) takar. Úgy tudjuk, hogy azok a készülékek, amelyeket jelenleg gyártanak, és amelyekből az első időszakban a legtöbb lesz forgalomban egyetlen szolgáltató, a Mobil Adat Kft. SIM-kártyáit tartalmazzák. Ez pedig azt jelenti, hogy - konkrét szabályozás híján - a szolgáltató szinte bármilyen árat elkérhet havonta a boltosoktól az adatforgalomért.

Piaci pletykák szerint ez a havidíj 5-10 ezer forintra is rúghat, holott az adatforgalom nagyon alacsony, messze nem indokolna ilyen nagy árat. Összehasonlításként: 10 ezer forintos havidíjért már komoly, több Gigabyte adatcsomagot vásárolhatunk okostelefonunkra, a kasszákhoz hasonló csekély mennyiségű adatforgalmat bonyolító bankkártya-leolvasók (POS-terminálok) havi díja 500 forint körül mozog.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Értesüléseink szerint több kiskereskedő is azt szorgalmazza, hogy jogszabállyal maximálják ezt a havidíjat, egyfajta hatósági árat alakítsanak ki. A helyzetet neheíti, hogy kérdéses, hogy a nagyobb mobilszolgáltatók mikor léphetnek be a piacra. Bár nemrég a Telenor és a T-Mobile is azt közölte, hogy készen állnak az indulásra, amíg nem kapnak engedélyt az újabb kasszák, addig várniuk kell arra, hogy SIM-kártyájukat beépíthessék, és saját díjaikat kínálhassák a boltosoknak.

A határidő ugyanakkor egyre sürget, hiszen augusztus 31-ig kell átállniuk a boltosoknak az új pénztárgépek használatára, vagy igazolniuk azt, hogy megrendelték az online kasszákat.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?