18 °C Budapest

Ez is fájhat a magyar boltosoknak: sokat fizethetnek

2013. július 30. 12:32

Javában zajlik az átállás az online pénztárgép-rendszerre. Sok kereskedő azonban nem tudja, hogy nem csak a kasszákért kell százezreket fizetniük, hanem az adatszolgáltatás havidíja is több ezer forintba kerülhet. Jelenleg úgy tűnik, hogy több tízezer boltosnak egy cég biztosítja majd az adatforgalmat, akik akár komoly összegeket is elkérhetnek tőlük, havonta.

Várhatóan 170 ezer forintba kerülnek majd az első online pénztárgépek, ugyanakkor a boltosoknak fel kell készülniük arra, hogy nem csak magukat a készülékeket kell kifizetniük, hanem az úgynevezett adatforgalmi díjat is. Ezt leginkább az okostelefonok mobil-adatforgalmának díjához lehet hasonlítani, hiszen az online pénztárgépek működési elve, hogy információkat küld a forgalomról az adóhatóságnak, mobilhálózaton keresztül.

A Pénzcentrum.hu információi szerint a piaci szereplők most amiatt aggódnak, hogy az egekbe szökhet ez a havidíj. Az új pénztárgépekben ugyanis - mondjuk a mobiltelefonokkal szemben - nem cserélhető a SIM-kártya, hanem a gyártás során kerül bele, onnan kiszerelni nem lehet. Ha tehát egy boltos új szolgáltatóval szerződne, új SIM-kártyát szeretne (például azért, hogy kevesebbet kelljen fizetnie), akkor azt csak úgy teheti meg, ha kidobja százezrekbe kerülő online pénztárgépét, és vásárol egy újat.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig - 2013. július 11-i döntéseiben - három pénztárgép forgalmazását engedélyezte, a három márkanév azonban azonos gyártót (egy lengyel céget) takar. Úgy tudjuk, hogy azok a készülékek, amelyeket jelenleg gyártanak, és amelyekből az első időszakban a legtöbb lesz forgalomban egyetlen szolgáltató, a Mobil Adat Kft. SIM-kártyáit tartalmazzák. Ez pedig azt jelenti, hogy - konkrét szabályozás híján - a szolgáltató szinte bármilyen árat elkérhet havonta a boltosoktól az adatforgalomért.

Piaci pletykák szerint ez a havidíj 5-10 ezer forintra is rúghat, holott az adatforgalom nagyon alacsony, messze nem indokolna ilyen nagy árat. Összehasonlításként: 10 ezer forintos havidíjért már komoly, több Gigabyte adatcsomagot vásárolhatunk okostelefonunkra, a kasszákhoz hasonló csekély mennyiségű adatforgalmat bonyolító bankkártya-leolvasók (POS-terminálok) havi díja 500 forint körül mozog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Értesüléseink szerint több kiskereskedő is azt szorgalmazza, hogy jogszabállyal maximálják ezt a havidíjat, egyfajta hatósági árat alakítsanak ki. A helyzetet neheíti, hogy kérdéses, hogy a nagyobb mobilszolgáltatók mikor léphetnek be a piacra. Bár nemrég a Telenor és a T-Mobile is azt közölte, hogy készen állnak az indulásra, amíg nem kapnak engedélyt az újabb kasszák, addig várniuk kell arra, hogy SIM-kártyájukat beépíthessék, és saját díjaikat kínálhassák a boltosoknak.

A határidő ugyanakkor egyre sürget, hiszen augusztus 31-ig kell átállniuk a boltosoknak az új pénztárgépek használatára, vagy igazolniuk azt, hogy megrendelték az online kasszákat.

NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem