Mennyibe kerülnek az új pénztárgépek?

MTI
2013. július 26. 15:32

A hagyományos pénztárgépek cseréje összesen több mint 40 milliárd forintba kerülhet a kereskedőknek, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait.

Az OKSZ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet: a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig három pénztárgép forgalmazását engedélyezte.

A felmérések szerint mindhárom típus ára 170 ezer forint körüli lesz - írja az OKSZ. A szervezet szerint - 250 ezer hagyományos pénztárgép cseréjéből kiindulva - ez azt jelenti, hogy áfa nélkül összesen több mint 40 milliárd forinttal lehet számolni. Ehhez jön még a beüzemelés költsége, ami legalább 10-15 ezer forint lehet gépenként.

A szolgáltatók korábban arra számítottak, hogy az új pénztárgépek ára 130-150 ezer forint körül lesz. A legkisebb vállalkozások számára ez is megfizethetetlen összegnek számít - hívja fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Hozzáteszi azt is: az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez gépenként 50 ezer forint támogatást kaphatnak.

Akár államilag is gyárthatták volna az új kasszákat
Érdekes részleteket mondott el az onlinekassza-rendszerről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A pénztárgépek bevezetésének csúszására a miniszter azt válaszolta, hogy szerinte sikeres lesz a pénztárgépek bekötése, "csak annyi történt, hogy később tudunk elindulni."

"Ez a történet tanulságos számomra abból a szempontból, hogy a piac nem képes minden esetben gyorsan reagálni. Dönthettünk volna úgy is, hogy létrehozunk egy állami pénztárgép-gyártó céget és az itt előállított gépeket használja majd mindenki. Ehelyett rábíztuk a gyártókra, hiszen van a piacon lengyel, koreai, japán, német cég, akik elláthatják új pénztárgépekkel a piacot." - tette hozzá.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"Azonban meglepve tapasztaltuk, hogy ez nem megy olyan gyorsan, a lehetőség ellenére nem kapkodnak a fejlesztés és gyártás területén. Jelenleg három engedélyezett gép van, ezeknek zajlik a gyártása, emellett pedig van hét, engedélyre váró cég. Ez utóbbiak közül 3-4 gyártó hamarosan meg is kaphatja az engedélyt. Abban bízok, hogy ha megkezdődik a verseny, akkor gyorsan csökkenni kezdenek az árak és gyorsabban meg is valósul a pénztárgép-csere." - mondta el az interjúban Varga Mihály.


Az engedélyezett pénztárgép-forgalmazók már gyűjtik a megrendeléseket. A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy a gyártás fokozatos felfutása augusztusban várható - közölte az OKSZ. A szövetség szerint a pénztárgépek megrendelésével célszerű várni néhány hetet, hiába rendel ugyanis egy szolgáltató pénztárgépet, úgysem kapja meg rövid időn belül. A következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke viszont az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait - hangsúlyozza közleményében a szervezet.

Arra is felhívja viszont a figyelmet a szövetség, hogy a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító, valamint a támogatás igénylését is mindenképpen célszerű mielőbb elindítani az adóhatóságnál.

Célszerű a jelenlegi árból alkudni, ami úgy a legkönnyebb, ha többen összeállnak és nagyobb számban rendelnek pénztárgépet - áll az OKSZ közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?