22 °C Budapest

Mennyibe kerülnek az új pénztárgépek?

MTI
2013. július 26. 15:32

A hagyományos pénztárgépek cseréje összesen több mint 40 milliárd forintba kerülhet a kereskedőknek, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait.

Az OKSZ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet: a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig három pénztárgép forgalmazását engedélyezte.

A felmérések szerint mindhárom típus ára 170 ezer forint körüli lesz - írja az OKSZ. A szervezet szerint - 250 ezer hagyományos pénztárgép cseréjéből kiindulva - ez azt jelenti, hogy áfa nélkül összesen több mint 40 milliárd forinttal lehet számolni. Ehhez jön még a beüzemelés költsége, ami legalább 10-15 ezer forint lehet gépenként.

A szolgáltatók korábban arra számítottak, hogy az új pénztárgépek ára 130-150 ezer forint körül lesz. A legkisebb vállalkozások számára ez is megfizethetetlen összegnek számít - hívja fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Hozzáteszi azt is: az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez gépenként 50 ezer forint támogatást kaphatnak.

Akár államilag is gyárthatták volna az új kasszákat
Érdekes részleteket mondott el az onlinekassza-rendszerről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A pénztárgépek bevezetésének csúszására a miniszter azt válaszolta, hogy szerinte sikeres lesz a pénztárgépek bekötése, "csak annyi történt, hogy később tudunk elindulni."

"Ez a történet tanulságos számomra abból a szempontból, hogy a piac nem képes minden esetben gyorsan reagálni. Dönthettünk volna úgy is, hogy létrehozunk egy állami pénztárgép-gyártó céget és az itt előállított gépeket használja majd mindenki. Ehelyett rábíztuk a gyártókra, hiszen van a piacon lengyel, koreai, japán, német cég, akik elláthatják új pénztárgépekkel a piacot." - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Azonban meglepve tapasztaltuk, hogy ez nem megy olyan gyorsan, a lehetőség ellenére nem kapkodnak a fejlesztés és gyártás területén. Jelenleg három engedélyezett gép van, ezeknek zajlik a gyártása, emellett pedig van hét, engedélyre váró cég. Ez utóbbiak közül 3-4 gyártó hamarosan meg is kaphatja az engedélyt. Abban bízok, hogy ha megkezdődik a verseny, akkor gyorsan csökkenni kezdenek az árak és gyorsabban meg is valósul a pénztárgép-csere." - mondta el az interjúban Varga Mihály.


Az engedélyezett pénztárgép-forgalmazók már gyűjtik a megrendeléseket. A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy a gyártás fokozatos felfutása augusztusban várható - közölte az OKSZ. A szövetség szerint a pénztárgépek megrendelésével célszerű várni néhány hetet, hiába rendel ugyanis egy szolgáltató pénztárgépet, úgysem kapja meg rövid időn belül. A következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke viszont az, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait - hangsúlyozza közleményében a szervezet.

Arra is felhívja viszont a figyelmet a szövetség, hogy a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító, valamint a támogatás igénylését is mindenképpen célszerű mielőbb elindítani az adóhatóságnál.

Célszerű a jelenlegi árból alkudni, ami úgy a legkönnyebb, ha többen összeállnak és nagyobb számban rendelnek pénztárgépet - áll az OKSZ közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM