16 °C Budapest

A béreken spórolnak a cégek, máson már nem tudnak

Pénzcentrum
2013. július 1. 10:02

Két recessziós hullámban láthatóan romlott a vállalati versenyképesség az elmúlt években. A helyzet az idéntől konszolidálódhat végre, de vannak tényezők, amelyek rontják a képet. Egyrészt a versenyképesség-javulás ára, hogy a bérek rovására alkalmazkodnak a vállalatok. Másrészt azzal, hogy a kormányzat egyre növeli a vállalatokat terhelő adókat, a versenyképesség nem feltétlenül javul annyira, mint amennyire a mutató jelzi.

Tavaly a recessziós környezetben jelentősen csökkent a vállalatok jövedelmezősége. Az idei év elejéről rendelkezésre álló adatok megerősítették, hogy - összhangban a márciusi előrejelzéssel - elkezdődött a jövedelmezőség helyreállítása, írja a héten megjelent inflációs jelentésében a vállalati versenyképességet értékelve a jegybank.

Az MNB szakértői az egy dolgozóra jutó hozzáadott értéket (termelékenységet), illetve a munkaköltségek alakulását vizsgálták. A két mutató változásából lehet következetni a versenyképesség változására. Amennyiben a termelékenység gyorsabban emelkedik, mint a munkaköltség, akkor a vállalati jövedelmezőség javul, ellenkező esetben romlik.

Az elmúlt tíz évben nem sokszor haladta meg a termelékenység éves dinamikája a munkaköltségét, és ahogy az alábbi ábrán látszik, a legutóbbi két recessziós időszakban különösen sokat (és tartósan) romlott a jövedelmezőség. 2008-09-ben a termelékenység süllyedését csak késve és visszafogottan követte a munkaköltség alakulása, majd 2011 elejétől az európai adósságválság újra a vállalati versenyképességet sújtotta.

A béreken spórolva próbálnak túlélni a vállalatok

A jegybank várakozásai szerint az idén fordul a helyzet, és ezt az első negyedév adatai sem cáfolják. A versenyszféra vállalatai a gyenge keresleti környezetben nem a fogyasztói árakban alkalmazkodtak, hanem a jövedelmezőségüket a bér- és egyéb költségek visszafogásával próbálták javítani. Mindezzel összhangban az év elején a versenyszférában a minimálbér feletti kereseti kategóriákban csak mérsékelt bruttó béremelések történtek. (Kérdés persze, hogy később a bérskála a későbbiekben helyrerázódik-e vagy sem.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vállalati jövedelmezőség helyreállítása előretekintve is mérsékelt bérdinamikát és javuló termelékenységet tesz szükségessé - állapítja meg a jegybank a jelentésében. Előbbi kialakulását a tartósan laza munkapiaci környezet bérleszorító hatása is támogathatja, így a szakértők arra számítanak, hogy az aktuálisan alacsony inflációnak köszönhetően az inflációs várakozások is alacsony szinten maradhatnak, ami támogathatja a visszafogott bérnövekedés középtávon történő fennmaradását.

Látható ugyanakkor, hogy a lassú versenyképesség-javulás nem elegendő ahhoz, hogy a megelőző évek romlását kompenzálja. Ráadásul a fenti vizsgálat azon a logikán alapul, hogy az előállított hozzáadott értéken a vállalat és a dolgozók maradéktalanul osztoznak. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a nemzeti számlák statisztika "hozzáadott érték" kategóriája néhány új adóelemet nem tartalmaz, vagyis a vállalati jövedelmezőség kisebb mértékben javul, mint amekkora a termelékenység és a munkaköltség dinamikáiból adódik.

A gyenge vállalati jövedelmezőségnek a béreken kívül az inflációra is hatása van, nem véletlen, hogy a fogyasztói árindex több évtizedes mélyponton van. Ezen felül a munkapiac lazasága a foglalkoztatottság bővülésének is gátat szab.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem