4 °C Budapest

Felpumpált csirkét adtak a gyorsétteremben: mi is félhetünk?

Pénzcentrum
2012. december 22. 15:07

Hormonokkal, gyógyszerekkel teletömött baromfihús kerülhetett kínai gyorséttermekben evő emberek tányérjára. Az ilyen hús fogyasztása komoly betegségeket okozhat, így felmerül a kérdés: hasonló eset nálunk nem történhet?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hormonokkal és gyógyszerekkel kezelt baromfihúst szállítottak kínai termelők az ottani McDonald's és Kentucky Fried Chicken (KFC) éttermekbe - derítette ki a kínai központi televízió. Mint kiderült éjjel-nappal etették az állatokat, majd kéttucat különféle gyógyszerrel kezelték őket, hogy a brutális "hízókúrától" ne betegedjenek meg.

FRISS! Az Ötöslottó nyerőszámai az 51. héten - KATTINTS!

A gond az volt, hogy gazdáktól húst vásároló vágóhidaknál nem vették észre a turpisságot, így a gyanú szerint a veszélyes húsból a kínai fogyasztók is ehettek. Hogy valóban így volt-e, azt a kínai hatóságok jelenleg próbálják kideríteni. A két gyorsétterem lánc azt ígéri, hogy együttműködik a hatóságokkal és ha bebizonyosodik, hogy beszállítói hibáztak, komolyan megbüntetik őket.

Nálunk ez nem fordulhat elő

Bár Kína a világ túlsó felén van, a hírek hallatán elgondolkodhat a magyar fogyasztó, főként amiatt, mert a botrányba belekeveredett két társaság Magyarországon is jelen van. Feltehetjük a kérdést: vajon nálunk is elfordulhat hasonló eset? A felelőtlen gazdák részéről meg lehet a kísértés. A kínai gazdálkodókat a gyors pénzszerzés vágya hajtotta. Azért keverték ezeket az anyagokat az állatok takarmányába, hogy azok ne betegedjenek meg és minél gyorsabban hízzanak. Ezekkel a módszerekkel olcsóbb a csirkehízlalás, tehát a gazdák jól jártak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az "felpumpált" csirkehúsból fogyasztó emberek már kevésbé. A szervezetükbe jutó hormonok felborították a saját hormonháztartásukat, ami komoly betegségekkel járhat. A sok antibiotikum pedig ellenállóvá teszi az emberi szervezetbe kerülő kórokozókat, így nem csak azokat lesz nehéz gyógyítani, akik ettek a húsból, hanem azokat is, akiket az új ellenálló kórokozók betegítenek meg.

Szerencsére hasonló esettől nem kell tartanunk sem Magyarországon, sem Európában - nyilatkozta kérdésünkre Dr. Németh Antal állatorvos, a Baromfi Terméktanács szakértője. A különböző hormonok alkalmazását már a 90-es évek végén betiltották mifelénk, a gazdasági haszonállatok antibiotikumos kezelésének pedig szigorú szabályai vannak. A legfontosabb, hogy a gyógyszerrel kezelt állatok húsa addig nem kerülhet feldolgozásra, amíg a gyógyszer kimutatható a szervezetében.

Ráadásul az ellenőrzés nálunk és Európában a legszigorúbbak közé tartozik a világon, így a tilosba tévedő gazdálkodók már az előtt lebuknának, mielőtt termékük a fogyasztók asztalára kerülhetne. Aki az unió területén meg nem engedett módszerrel hizlalja állatait és az kiderül, nagyon komoly szankciókra, például nagy összegű pénzbírságra számíthat. Az is biztos, hogy a lebukott termelőnek fel kellene hagynia a gazdálkodással, mert egy ideig senki sem vásárolna tőle.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26