1 °C Budapest

Felpumpált csirkét adtak a gyorsétteremben: mi is félhetünk?

Pénzcentrum
2012. december 22. 15:07

Hormonokkal, gyógyszerekkel teletömött baromfihús kerülhetett kínai gyorséttermekben evő emberek tányérjára. Az ilyen hús fogyasztása komoly betegségeket okozhat, így felmerül a kérdés: hasonló eset nálunk nem történhet?

Hormonokkal és gyógyszerekkel kezelt baromfihúst szállítottak kínai termelők az ottani McDonald's és Kentucky Fried Chicken (KFC) éttermekbe - derítette ki a kínai központi televízió. Mint kiderült éjjel-nappal etették az állatokat, majd kéttucat különféle gyógyszerrel kezelték őket, hogy a brutális "hízókúrától" ne betegedjenek meg.

FRISS! Az Ötöslottó nyerőszámai az 51. héten - KATTINTS!

A gond az volt, hogy gazdáktól húst vásároló vágóhidaknál nem vették észre a turpisságot, így a gyanú szerint a veszélyes húsból a kínai fogyasztók is ehettek. Hogy valóban így volt-e, azt a kínai hatóságok jelenleg próbálják kideríteni. A két gyorsétterem lánc azt ígéri, hogy együttműködik a hatóságokkal és ha bebizonyosodik, hogy beszállítói hibáztak, komolyan megbüntetik őket.

Nálunk ez nem fordulhat elő

Bár Kína a világ túlsó felén van, a hírek hallatán elgondolkodhat a magyar fogyasztó, főként amiatt, mert a botrányba belekeveredett két társaság Magyarországon is jelen van. Feltehetjük a kérdést: vajon nálunk is elfordulhat hasonló eset? A felelőtlen gazdák részéről meg lehet a kísértés. A kínai gazdálkodókat a gyors pénzszerzés vágya hajtotta. Azért keverték ezeket az anyagokat az állatok takarmányába, hogy azok ne betegedjenek meg és minél gyorsabban hízzanak. Ezekkel a módszerekkel olcsóbb a csirkehízlalás, tehát a gazdák jól jártak.

Az "felpumpált" csirkehúsból fogyasztó emberek már kevésbé. A szervezetükbe jutó hormonok felborították a saját hormonháztartásukat, ami komoly betegségekkel járhat. A sok antibiotikum pedig ellenállóvá teszi az emberi szervezetbe kerülő kórokozókat, így nem csak azokat lesz nehéz gyógyítani, akik ettek a húsból, hanem azokat is, akiket az új ellenálló kórokozók betegítenek meg.

Szerencsére hasonló esettől nem kell tartanunk sem Magyarországon, sem Európában - nyilatkozta kérdésünkre Dr. Németh Antal állatorvos, a Baromfi Terméktanács szakértője. A különböző hormonok alkalmazását már a 90-es évek végén betiltották mifelénk, a gazdasági haszonállatok antibiotikumos kezelésének pedig szigorú szabályai vannak. A legfontosabb, hogy a gyógyszerrel kezelt állatok húsa addig nem kerülhet feldolgozásra, amíg a gyógyszer kimutatható a szervezetében.

Ráadásul az ellenőrzés nálunk és Európában a legszigorúbbak közé tartozik a világon, így a tilosba tévedő gazdálkodók már az előtt lebuknának, mielőtt termékük a fogyasztók asztalára kerülhetne. Aki az unió területén meg nem engedett módszerrel hizlalja állatait és az kiderül, nagyon komoly szankciókra, például nagy összegű pénzbírságra számíthat. Az is biztos, hogy a lebukott termelőnek fel kellene hagynia a gazdálkodással, mert egy ideig senki sem vásárolna tőle.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?