15 °C Budapest

Felpumpált csirkét adtak a gyorsétteremben: mi is félhetünk?

Pénzcentrum
2012. december 22. 15:07

Hormonokkal, gyógyszerekkel teletömött baromfihús kerülhetett kínai gyorséttermekben evő emberek tányérjára. Az ilyen hús fogyasztása komoly betegségeket okozhat, így felmerül a kérdés: hasonló eset nálunk nem történhet?

Hormonokkal és gyógyszerekkel kezelt baromfihúst szállítottak kínai termelők az ottani McDonald's és Kentucky Fried Chicken (KFC) éttermekbe - derítette ki a kínai központi televízió. Mint kiderült éjjel-nappal etették az állatokat, majd kéttucat különféle gyógyszerrel kezelték őket, hogy a brutális "hízókúrától" ne betegedjenek meg.

FRISS! Az Ötöslottó nyerőszámai az 51. héten - KATTINTS!

A gond az volt, hogy gazdáktól húst vásároló vágóhidaknál nem vették észre a turpisságot, így a gyanú szerint a veszélyes húsból a kínai fogyasztók is ehettek. Hogy valóban így volt-e, azt a kínai hatóságok jelenleg próbálják kideríteni. A két gyorsétterem lánc azt ígéri, hogy együttműködik a hatóságokkal és ha bebizonyosodik, hogy beszállítói hibáztak, komolyan megbüntetik őket.

Nálunk ez nem fordulhat elő

Bár Kína a világ túlsó felén van, a hírek hallatán elgondolkodhat a magyar fogyasztó, főként amiatt, mert a botrányba belekeveredett két társaság Magyarországon is jelen van. Feltehetjük a kérdést: vajon nálunk is elfordulhat hasonló eset? A felelőtlen gazdák részéről meg lehet a kísértés. A kínai gazdálkodókat a gyors pénzszerzés vágya hajtotta. Azért keverték ezeket az anyagokat az állatok takarmányába, hogy azok ne betegedjenek meg és minél gyorsabban hízzanak. Ezekkel a módszerekkel olcsóbb a csirkehízlalás, tehát a gazdák jól jártak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az "felpumpált" csirkehúsból fogyasztó emberek már kevésbé. A szervezetükbe jutó hormonok felborították a saját hormonháztartásukat, ami komoly betegségekkel járhat. A sok antibiotikum pedig ellenállóvá teszi az emberi szervezetbe kerülő kórokozókat, így nem csak azokat lesz nehéz gyógyítani, akik ettek a húsból, hanem azokat is, akiket az új ellenálló kórokozók betegítenek meg.

Szerencsére hasonló esettől nem kell tartanunk sem Magyarországon, sem Európában - nyilatkozta kérdésünkre Dr. Németh Antal állatorvos, a Baromfi Terméktanács szakértője. A különböző hormonok alkalmazását már a 90-es évek végén betiltották mifelénk, a gazdasági haszonállatok antibiotikumos kezelésének pedig szigorú szabályai vannak. A legfontosabb, hogy a gyógyszerrel kezelt állatok húsa addig nem kerülhet feldolgozásra, amíg a gyógyszer kimutatható a szervezetében.

Ráadásul az ellenőrzés nálunk és Európában a legszigorúbbak közé tartozik a világon, így a tilosba tévedő gazdálkodók már az előtt lebuknának, mielőtt termékük a fogyasztók asztalára kerülhetne. Aki az unió területén meg nem engedett módszerrel hizlalja állatait és az kiderül, nagyon komoly szankciókra, például nagy összegű pénzbírságra számíthat. Az is biztos, hogy a lebukott termelőnek fel kellene hagynia a gazdálkodással, mert egy ideig senki sem vásárolna tőle.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem