19 °C Budapest

Behúzták a féket a magyar munkáltatók

Pénzcentrum
2012. szeptember 11. 19:02

Tízből nyolc magyar munkáltató nem kíván változtatni személyzeti állományán, a fennmaradó arányban pedig ugyanannyian terveznek elbocsátást, mint munkaerő-felvételt a következő negyedévben. A Manpower Munkaerő-piaci Mutatója éppen 0%-on áll, idén ez az első olyan felmérés, amikor a munkáltatók várakozásai nem a negatív tartományban vannak.

A megkérdezett munkáltatók 7%-a tervez feltételt és ugyanennyien elbocsátást, így a kettő egyenlege összességében a létszám stagnálását mutatja az év utolsó negyedévére. Az előző felméréshez képest 2 százalékpontos javulást jelent, de az egy évvel korábbi hasonló időszaknál a mutató 1 százalékponttal alacsonyabb.

Behúzzák a féket a magyar munkáltatók


Országon belül az alföldi térségben mutatkozott nagyobb javulás, az előző -9%-ról +2%-ra váltott a negyedéves mutató. Éves összehasonlításban viszont az egész közép-magyarországi régióban romlott az egyenleg, alig terveznek a cégek felvételt.

Ha az egyes iparágakat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy egy évvel ezelőtt a gazdaság húzóágazatai optimistábbnak tűntek, és ezt csak a különösen rossz kilátásokkal számoló vendéglátás húzta le. Most viszont minden fontosabb ágazatban a stagnálás felé mutat az egyenleg, a cégek nagyon óvatos létszámgazdálkodásra készülnek.

Behúzzák a féket a magyar munkáltatók

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A globális adatokból kiderült, megkérdezett országok közel háromnegyedében pozitív a mutató, viszont csupán 15 országban javult vagy maradt viszonylag stabil a mutató az előző negyedévhez képest. Legoptimistábbak: Tajvan, India és Panama.

Legpesszimistábbak: Görögország, Olaszország, Finnország, Írország, Spanyolország, Szlovákia, Hollandia, Csehország és Lengyelország. Csak európai országokban negatív a mutató.

Érdemes még megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban 2008 harmadik negyedéve nem volt ilyen kedvező a mutató (+11%). Finnországban viszont a gazdaság húzójának tekinthető gyártás, termelés terén -26%-ra esett vissza. Ugyancsak mínuszban van Lengyelországban az építőipari mutató (-25%), és létszámcsökkenést jelez (-14%) a németországi gyártás, termelés is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem