13 °C Budapest

Innovatív megoldások uniós támogatással (x)

Pénzcentrum
2012. május 29. 12:45

A gazdasági növekedés forrásai között az egyik legjelentősebb tényező az innováció, azaz az újító, versenyképes fejlesztés. Az Új Széchenyi Terv Tudomány-Innováció Programjának célja, hogy a nemzetközi léptékű ipari vállalati fejlesztések az elkövetkező években egyre növekvő mértékben teret nyerve a gazdaság növekedési pályájának motorjává váljanak. A magyar gazdaság számára a jelenlegi, nemzetközi pénzügyi válságból való kilábaláshoz, illetve az Európa fejlett államaihoz való felzárkózáshoz az innováció nélkülözhetetlen, ennek megfelelően kiemelt szerepe van az Új Széchenyi Tervben is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kreatív ötletek, újszerű megoldások valósulhatnak meg az Új Széchenyi Terv révén

A világ összes fejlett országában a tudomány-, technológia- és innovációpolitikát a gazdasági stratégia részeként kezelik. Ennek megfelelően magas szintű képviseletet kap a kormányzatban és jelentős támogatásban részesül. Magyarországon szakemberek rámutattak arra, hogy még ha a hazai innovációs rendszerek egyes elemei fejlettek is, kapcsolatuk, együttműködésük intenzitása, minősége nem megfelelő. A tudás hasznosítása a fejlesztés területén kockázatitőke-alap, valamint uniós források bevonásával megteremthető.

A nemzeti innovációs rendszerben a kutatók kulcsszerepet töltenek be. A vállalati kutatók létszáma az 1980-as évek óta gyorsabban növekedett, mint az ipari foglalkoztatottak száma. Az évtized végére az OECD-tagországokban mintegy 4 millió kutató dolgozott, vagyis minden ezer foglalkoztatottra 7,4 kutató jutott. Ugyanez a szám Finnországban, Svédországban, Japánban és az USA-ban 10-nél is nagyobb volt. Hazánkban jelenleg a 10 főt foglalkoztató vállalkozások közül csak minden 5. innovatív. Magyarország ebben a tekintetben elmarad a fejlődést fontosnak tartó országoktól. Ezért a Kormány rövid és hosszú távú célokat is megfogalmazott annak érdekében, hogy intézkedéseivel növelje és segítse az innovatív cégeket.

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára nemrégiben jelentette be, hogy ebben a félévben 75 milliárd forint értékben - fele hazai és fele uniós forrásból - mindenképpen megjelennek azok a pályázatok, amelyek keretében a kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások forrásokhoz juthatnak.

Az Új Széchenyi Terv indulása óta egyébként a Tudomány-Innováció Programban 34 felhívás jelent meg, 224 milliárd forintot meghaladó keretösszeggel. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a konstrukciókra több mint 3000 pályázat érkezett, melyek közel fele részesült támogatói döntésben, a számukra megítélt összeg meghaladja a 78 milliárd forintot. A legnépszerűbbnek az "Innovációs eredmények hasznosításának támogatása kkv-k számára" című pályázat bizonyult, amelyre országosan csaknem 1400 pályázat érkezett. Ezek közül mintegy 840 darab pályázat részesült több mint 16 milliárd forint támogatásban. A képzeletbeli dobogó másik helyén a "Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása" elnevezésű felhívás szerepel összesen 484 beérkezett tervvel, melyek közül 275 esetben született pozitív döntés. A megítélt támogatás meghaladja a 27 milliárd forintot.

(x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?