Innovatív megoldások uniós támogatással (x)

Pénzcentrum
2012. május 29. 12:45

A gazdasági növekedés forrásai között az egyik legjelentősebb tényező az innováció, azaz az újító, versenyképes fejlesztés. Az Új Széchenyi Terv Tudomány-Innováció Programjának célja, hogy a nemzetközi léptékű ipari vállalati fejlesztések az elkövetkező években egyre növekvő mértékben teret nyerve a gazdaság növekedési pályájának motorjává váljanak. A magyar gazdaság számára a jelenlegi, nemzetközi pénzügyi válságból való kilábaláshoz, illetve az Európa fejlett államaihoz való felzárkózáshoz az innováció nélkülözhetetlen, ennek megfelelően kiemelt szerepe van az Új Széchenyi Tervben is.

Kreatív ötletek, újszerű megoldások valósulhatnak meg az Új Széchenyi Terv révén

A világ összes fejlett országában a tudomány-, technológia- és innovációpolitikát a gazdasági stratégia részeként kezelik. Ennek megfelelően magas szintű képviseletet kap a kormányzatban és jelentős támogatásban részesül. Magyarországon szakemberek rámutattak arra, hogy még ha a hazai innovációs rendszerek egyes elemei fejlettek is, kapcsolatuk, együttműködésük intenzitása, minősége nem megfelelő. A tudás hasznosítása a fejlesztés területén kockázatitőke-alap, valamint uniós források bevonásával megteremthető.

A nemzeti innovációs rendszerben a kutatók kulcsszerepet töltenek be. A vállalati kutatók létszáma az 1980-as évek óta gyorsabban növekedett, mint az ipari foglalkoztatottak száma. Az évtized végére az OECD-tagországokban mintegy 4 millió kutató dolgozott, vagyis minden ezer foglalkoztatottra 7,4 kutató jutott. Ugyanez a szám Finnországban, Svédországban, Japánban és az USA-ban 10-nél is nagyobb volt. Hazánkban jelenleg a 10 főt foglalkoztató vállalkozások közül csak minden 5. innovatív. Magyarország ebben a tekintetben elmarad a fejlődést fontosnak tartó országoktól. Ezért a Kormány rövid és hosszú távú célokat is megfogalmazott annak érdekében, hogy intézkedéseivel növelje és segítse az innovatív cégeket.

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára nemrégiben jelentette be, hogy ebben a félévben 75 milliárd forint értékben - fele hazai és fele uniós forrásból - mindenképpen megjelennek azok a pályázatok, amelyek keretében a kutatásfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások forrásokhoz juthatnak.

Az Új Széchenyi Terv indulása óta egyébként a Tudomány-Innováció Programban 34 felhívás jelent meg, 224 milliárd forintot meghaladó keretösszeggel. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a konstrukciókra több mint 3000 pályázat érkezett, melyek közel fele részesült támogatói döntésben, a számukra megítélt összeg meghaladja a 78 milliárd forintot. A legnépszerűbbnek az "Innovációs eredmények hasznosításának támogatása kkv-k számára" című pályázat bizonyult, amelyre országosan csaknem 1400 pályázat érkezett. Ezek közül mintegy 840 darab pályázat részesült több mint 16 milliárd forint támogatásban. A képzeletbeli dobogó másik helyén a "Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása" elnevezésű felhívás szerepel összesen 484 beérkezett tervvel, melyek közül 275 esetben született pozitív döntés. A megítélt támogatás meghaladja a 27 milliárd forintot.

(x)

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17