8 °C Budapest

A helyi utazási bérletet is fizetniük kell a munkáltatóknak

Pénzcentrum
2012. február 29. 17:27

Kötelező lenne megtéríteniük a munkáltatóknak július 1-től a közigazgatási határon belül (helyben) lakók munkába járási költségeit is - derül ki a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatból. Az előterjesztést sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés anélkül, hogy egy szót szólt volna a kormány a tervekről a munkáltatói érdekképviseleteknek.

Jelenleg kormányrendelet szabályozza a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést. Eszerint csak a belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, a helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, az elővárosi buszon, a HÉV-en, a menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven történő utazás költségeinek a 86 százalékát kell megtéríteni.

Ezzel szemben a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat szerint július 1-től a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló részére az országos, regionális, elővárosi vagy helyi személyszállítási közszolgáltatás, illetve a komp- és rév, továbbá menetrend szerinti vízi személyszállítási közszolgáltatás igénybevételével történő munkába járását szolgáló teljes árú, illetve a kedvezménnyel csökkentett menetjegy árának a 86 százalékát. Ugyanekkora mértékben kellene állniuk a munkáltatóknak a hétvégi hazautazást szolgáló bérlet vagy menetjegy költségeit is.

Ráadásul a törvényjavaslatban már nem is szerepel felső összeghatár, ellentétben a hatályos kormányrendelettel, amely szerint 2010-ben havonta legfeljebb 30 000 forint, 2011-től pedig minden évben az előző évben irányadó összegnek a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző évre megállapított, és közzétett éves átlagos fogyasztói árnövekedés mértékével növelt összegben kell a munkáltatóknak állniuk a más településen élők munkába járási költségeinek a 86 százalékát.

A nemzeti fejlesztési miniszter által előterjesztett javaslat indoklásában az áll, hogy a munkavállalók munkába járásával kapcsolatos költségeinek munkáltató által történő megtérítésére vonatkozó szabály mind a közösségi közlekedési rendszer versenyképessége, mind a közlekedéspolitikai célkitűzések középpontjában álló hivatásforgalmi célú utazások szempontjából központi elem.

Az indoklás szerint az új szabályozás alapján a munkáltató a munkavállalók munkába járásával (hazautazásával) kapcsolatban kizárólag a helyi, elővárosi, regionális vagy országos személyszállítási közszolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatás igénybevételére jogosító teljes árú vagy üzletpolitikai kedvezmény keretében kedvezményes árú jegy vagy bérlet költségeit köteles megtéríteni, ellenben megszűnik a megtérítés költségére vonatkozó felső összeghatár.

A törvény ugyanakkor már nem tartalmaz kötelező költségtérítési szabályokat azokra vonatkozóan, akiknek a lakóhelyük és a munkahelyük között nem jár közösségi közlekedési eszköz, vagy a munkarendjük miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudnák igénybe venni a közösségi közlekedést. Ugyanígy nem esik szó a mozgáskorlátozottak, illetve a súlyos fogyatékossággal élők utazási költségtérítéséről sem. Az érintetteknek jelenleg megtett kilométerenként 9 forint költségtérítés jár.

A nemzeti fejlesztési miniszter az előterjesztés indoklásában elismeri: a munkába járás költségtérítésének törvényi szintű újradefiniálása a közösségi közlekedést igénybe vevő fizetőképes kereslet megerősítését szolgálja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára megdöbbenve olvasta a törvényjavaslatot, amelyről a beterjesztés előtt nemhogy nem egyeztetett a kormány a munkáltatói érdekképviseletekkel, de egy szót sem szólt róla. Úgy véli, hogy az előterjesztés óriási többletterhet ró vállalkozások százezreinek a nyakába. A kormánynak ez a lépése cseppet sem elegáns különösen annak a fényében, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum drasztikus növelésével, az átlag alatti keresetűek esetében elvárt béremeléssel már jelentős többletteher rakódott az amúgy is pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozásokra - ecsetelte a főtitkár a Pénzcentrum.hu érdeklődésére.

Béremelési támogatásra pályázhatnak a nehéz helyzetben lévő vállalkozások
Azok a munkaadók pályázhatnak a béremelés végrehajtásához korábban a kormányzat által ígért többlettámogatásra, amelyeknél 2011-ben a bruttó átlagkereset nem haladta meg a 215 ezer forintot - jelentette be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. További feltétel, hogy a támogatást igénybe vevő társaságnak valamennyi munkavállalója esetében végre kell hajtania az elvárt béremelést, s az idei évben nem csökkentheti a foglalkoztatottainak a számát, valamint a részmunkaidőben dolgozók száma nem haladhatja meg 20 százalékkal nagyobb mértékben a 2011-es szintet.

A támogatás az uniós szabályoknak megfelelő, úgynevezett de minimisnek (kis összegűnek) minősül. Így viszont felső határhoz kötött: mezőgazdasági tevékenységű gazdasági társaságok esetében három évre vetítve nem haladhatja meg a 7 ezer eurót, más társaságoknál viszont ennek a sokszorosa, három év alatt legfeljebb 200 ezer euró lehet. Az államtitkár szavaiból még mindig nem derült ki, hogy a munkáltatóktól elvárt 5-6 százalékos béremelési kiadásból 2 vagy 3 százalékot vállal-e át az állam.

A pályázati kiírás március végén jelenik meg. Az államtitkár szerint az érintett munkavállalók így legkorábban a júniusi fizetésükben érezhetik a béremeléshez nyújtott állami támogatás hatását.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm