15 °C Budapest

A túlélés törvényei: hóviharban a kisvállalkozások

Pénzcentrum
2011. december 7. 12:02

A neheze még hátra van. Egyre több elemző vall így a gazdasági válságról. Pedig a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentős része már 2011-et is csak komoly áldozatok árán élték túl. Nagy kérdés, mit lehet tenni, ha a gazdasági környezet jövőre sem javul?

A világból érkező hírek alapján nem úgy tűnik, hogy egyhamar vége lehet a világ gazdasági problémáinak. Az Egyesült Államok költségvetési hiányának lefaragására tett erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre, az Európai Unió vezető országai azon töprengenek, miként mentsék meg a közös fizetőeszközt, a korábban "bezzegországnak" tartott Kína gazdasági növekedése lassul és a szkértők az ingatlanpiaci lufi kidurranásától tartanak. Magyarországon sem sokkal kedvezőbb a helyzet. A forint árfolyama idei oda csapkod, az Országgyűlés valószínűleg egy sor a hétköznapi emberek életét megnehezítő döntést készül meghozni (áfaemelés, jövedéki adóemelés stb.), a kormány az IMF-el tárgyal az országot a válságtól megvédő pénzügyi védőháló kialakításáról.

A fentiek alapján nem nehéz ráébredni, hogy a jövő év sem lesz könnyű a hazai válallkozások számára. A problémák az elmúlt években, így jövőre sem változnak. A társaságok tevékenysége megdrágul, hiszen a munkaerő költsége, az alapanyagok beszerzési árai és a rezsire fordított összeg egyaránt emelkedhet. Gondot jelenthet, hogy az előállított terméket sem lesz egyszerű eladni, hiszen a fent  már vázolt problémák miatt sem a belső kereslet, sem az export nem nagyon nő majd. Mindezek miatt az üzleti partnerek fizetési hajlandósága aligha javul, nőhet a bedőlt vállalkozások és a körbetartozás aránya. Ilyen környezetben minden vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy legyen tőkéje a működéshez, a talpon maradáshoz. A bökkenő csupán az, hogy ilyen környezetben a bankok aligha adnak hitelt, mert félnek, hogy kihelyezett tőkéjüket nem kapják vissza.

Ilyen körülmények között a vállalkozások jelentős része kénytelen kelletlen "válság üzemmódra" kapcsol, azaz igyekszik minden bevetni annak érdekében, hogy talpon maradjon a nehéz idők közepette is. Bár sokan gondolják, hogy ebben a küzdelemben csak magukra számíthatnak, nem árt tudni, hogy vannak olyan pénzügyi trükkök, amelyek segíthetnek a válság hatásainak leküzdésében. A Pénzcentrum.hu, meghatározó lakossági pénzügyi portálként igyekszik ezeket a technikákat megosztani olvasóival, akik között jónéhány kis- és köezpes vállalat tulajdonosa is megtalálható. December 12 és december 16 között cikksorozatot közlünk, amellyel a kkv-knek kívánunk segíteni a válság túlélésében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet védekezni a hullámzó devizaárfolyamok ellen? Miként előzhetjük meg az üzleti partnereink bedőlése okozta károkat? Hogyan szerezhetünk pénzt a forráshiányos időkben is? Miként szoríthatjuk le banki költségeinket? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük majd a választ. Persze könnyen elképzelhető, hogy írásaink nem minden problémára adnak választ. Ezért olvasóinknak lehetőséget adunk arra, hogy a témával kapcsolatban bármilyen kérdést feltegyenek 2011. december 14-ig 12 óráig a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A kérdéseket továbbítjuk szakértőinknek, az összegyűjtött válaszokat pedig közzétesszük portálunkon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?