A túlélés törvényei: hóviharban a kisvállalkozások

Pénzcentrum
2011. december 7. 12:02

A neheze még hátra van. Egyre több elemző vall így a gazdasági válságról. Pedig a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentős része már 2011-et is csak komoly áldozatok árán élték túl. Nagy kérdés, mit lehet tenni, ha a gazdasági környezet jövőre sem javul?

A világból érkező hírek alapján nem úgy tűnik, hogy egyhamar vége lehet a világ gazdasági problémáinak. Az Egyesült Államok költségvetési hiányának lefaragására tett erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre, az Európai Unió vezető országai azon töprengenek, miként mentsék meg a közös fizetőeszközt, a korábban "bezzegországnak" tartott Kína gazdasági növekedése lassul és a szkértők az ingatlanpiaci lufi kidurranásától tartanak. Magyarországon sem sokkal kedvezőbb a helyzet. A forint árfolyama idei oda csapkod, az Országgyűlés valószínűleg egy sor a hétköznapi emberek életét megnehezítő döntést készül meghozni (áfaemelés, jövedéki adóemelés stb.), a kormány az IMF-el tárgyal az országot a válságtól megvédő pénzügyi védőháló kialakításáról.

A fentiek alapján nem nehéz ráébredni, hogy a jövő év sem lesz könnyű a hazai válallkozások számára. A problémák az elmúlt években, így jövőre sem változnak. A társaságok tevékenysége megdrágul, hiszen a munkaerő költsége, az alapanyagok beszerzési árai és a rezsire fordított összeg egyaránt emelkedhet. Gondot jelenthet, hogy az előállított terméket sem lesz egyszerű eladni, hiszen a fent  már vázolt problémák miatt sem a belső kereslet, sem az export nem nagyon nő majd. Mindezek miatt az üzleti partnerek fizetési hajlandósága aligha javul, nőhet a bedőlt vállalkozások és a körbetartozás aránya. Ilyen környezetben minden vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy legyen tőkéje a működéshez, a talpon maradáshoz. A bökkenő csupán az, hogy ilyen környezetben a bankok aligha adnak hitelt, mert félnek, hogy kihelyezett tőkéjüket nem kapják vissza.

Ilyen körülmények között a vállalkozások jelentős része kénytelen kelletlen "válság üzemmódra" kapcsol, azaz igyekszik minden bevetni annak érdekében, hogy talpon maradjon a nehéz idők közepette is. Bár sokan gondolják, hogy ebben a küzdelemben csak magukra számíthatnak, nem árt tudni, hogy vannak olyan pénzügyi trükkök, amelyek segíthetnek a válság hatásainak leküzdésében. A Pénzcentrum.hu, meghatározó lakossági pénzügyi portálként igyekszik ezeket a technikákat megosztani olvasóival, akik között jónéhány kis- és köezpes vállalat tulajdonosa is megtalálható. December 12 és december 16 között cikksorozatot közlünk, amellyel a kkv-knek kívánunk segíteni a válság túlélésében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet védekezni a hullámzó devizaárfolyamok ellen? Miként előzhetjük meg az üzleti partnereink bedőlése okozta károkat? Hogyan szerezhetünk pénzt a forráshiányos időkben is? Miként szoríthatjuk le banki költségeinket? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük majd a választ. Persze könnyen elképzelhető, hogy írásaink nem minden problémára adnak választ. Ezért olvasóinknak lehetőséget adunk arra, hogy a témával kapcsolatban bármilyen kérdést feltegyenek 2011. december 14-ig 12 óráig a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A kérdéseket továbbítjuk szakértőinknek, az összegyűjtött válaszokat pedig közzétesszük portálunkon.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?