21 °C Budapest

Nem is gondoltad volna: ki keresett a devizahiteleken?

Pénzcentrum
2011. november 15. 05:27

Sok cég esetében a növekedés kulcsa, hogy kap-e hitelt? A hitel megszerzése után is vannak viszont feladatai a cégvezetésnek. Akár deviza, akár forinthitelről van szó a kockázatok kezelése egyre fontosabb feladat. A devizakockázatok mellett a piaci viszonyok alakulása is csődbe vihet egy nem megfelelően felkészült vállalkozást.

2000-től egészen a válságig folyamatosan nőtt a devizahitelek súlya a teljes kihelyezésen belül. 2004-től kezdve a kkv hitelek több mint fele euróban vagy frankban került folyósításra. A legtöbben a kedvező kamatfeltételek miatt tértek át a devizaalapú finanszírozásra, mindenfajta exportbevétel nélkül. A devizában való eladósodás csak azoknak lehet biztonságos, akiknek a bevétele az adott devizában keletkezik. A 2007-es csúcson viszont olyan vállalkozások is keresték az olcsóbb forrásokat, akik semmilyen devizaforrással nem rendelkeztek és a kockázatok kezelésére sem voltak felkészülve.

A reálgazdasági helyzet romlása és a hitelek költségeinek növekedése duplán szorítja ráadásul azokat a vállalkozásokat, akik nem készültek fel a kockázatokra. Az árfolyamok emelkedésével a cégek teljesen más helyzetben találták magukat, mint amilyenben a válság előtti időben voltak. Felértékelődött a kockázatkezelés és a tartozásmenedzselés szerepe, amelyekben óriási a banki, devizapiaci szakemberek és a vállalat felkészültségének szerepe.

Ki fizeti a legtöbbet, mennyit buktak a devizahitelesek

A devizahitelek esetén a gyengébb forint magasabb adósságállományt jelent. Az exportáló cégek vesztesége a magasabb forintbevételek miatt kezelhető, míg az importáló cégek a szabad forrásaikat tudják devizaeszközbe fektetni. Azok a vállalkozások nem tudják megfelelően kezelni az árfolyamváltozásokat, melyeknek nincs, vagy elenyésző a devizabevétele.
A forintgyengülés hatására lezajló tőkefelértékelődést mutatja mindkét jelentős devizában és referenciaértékként forintban is a következő diagram 50 milliós kezdeti hitel esetén. A forgóeszközhitel kamatának mértéke minden esetben a referenciaráta 2,5 százalékpont marzzsal növelt értéke. A vizsgált időszak 2006 szeptemberétől 2011 szeptemberéig terjed ki.

Első ránézésre a frankhitelesek sínylették meg leginkább az elmúlt időszakot. Tőketartozásuk az eredeti 145 százalékára nőtt. Forinthitel esetén a tőketartozás semmit sem változott (tőketörlesztés még nem volt). Euró esetén festett a legjobban a helyzet  szeptember végén, tőkerész ugyan egy időszakban magasabb volt a kezdetinél, de közben az árfolyam csökkenésével a kezdeti érték alá tért vissza, amennyiben szeptemberben törlesztette volna teljes tartozását a cég az euróval járt volna a legjobban! A tegnapi eurócsúcson viszont ugyanez a tartozás már 57 millió forint fölött lenne. 


Nézzük meg az érem másik oldalát is, valahol ugyanis "kerestek" a frankhitelesek! A hitelfelvételtől eltelt időszakban ugyanis a kamatfizetés volt meghatározó. Ez a hitel költsége, jelen esetben felhasznált példánkban nincs is tőketörlesztés a hitel futamidejének végéig, így az összes költséget a kamatok jelentik.

A diagramon ábrázoltuk az addig kifizetett kamatok nagyságát, jól látszik, hogy a forinthitel eddigi összes kamatköltsége több mint négyszerese a frankhitelnek. Ha innen nézzük a dolgot, a frankhiteles vállalkozások jártak a legjobban, hiszen viszonylag olcsón tudták finanszírozni hitelüket. Hogy is van ez, ki járt a legjobban?


Az összes eddigi kamatterhek fényében a frank volt a legjobb választás, a tőketartozást vizsgálva viszont az euró, vagy - stabilitása miatt - a forint? Nézzük meg, mit mutat az összkép!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ha összeadjuk a devizahitelek tőkerészét (fennmaradó tartozás) és az eddig kifizetett kamatokat, akkor kiválaszthatjuk a "legjobb" hitelt. Jól látszik az eurókölcsönök előnye a forinttal és a frankkal szemben. A frank is "csak" 5 millió forinttal költségesebb, mint a forinthitel (szeptemberi 240,37 CHF/HUF-os árfolyamon számolva).

A devizahiteleknek tehát megvannak az előnyei, olcsóbb finanszírozhatóság révén olcsóbban tudja finanszírozni működését, növekedését. A kockázatok kezelése viszont nagyon fontos, hiszen láthatjuk, nem mindegy mikor fizetjük ki, milyen árfolyamon a tartozásunkat. Mint példánk esetében szeptemberben még 49, november közepén már 57 milliót kell fizetnünk ugyanazért a hitelért.

Nem is olyan egyértelmű ezek szerint, hogy melyik hitellel is jártak a legjobban a vállalkozások. A devizahitelek nagy előnye a költségek viszonylag szolid mértéke. A kockázatok mérséklésére is vannak módszerek. Amennyiben bármelyik vállalat úgy érzi, hogy túl nagy terhet jelent számára a devizahitele, akkor forduljon bankjához, akivel közösen találhat megoldást. Az átütemezés is lehetséges lehet, vagy akár a devizanemváltás. A szakemberekkel közösen a megfelelő döntést meghozni sokkal könnyebb, ami sok esetben az eredeti devizanem megtartását jelenti.

A finanszírozást mindenképp érdemes a cég bevételeihez igazítani, a megfelelő devizában eladósodva nagyban csökkenthetjük kockázatainkat. Az alacsonyabb díjú euróhitel például nemcsak olcsó, de biztonságos is lehet azoknak, akik bevétele euróban van. Itt az árfolyamváltozástól az exportálókat a magasabb forintbevétel, az importálókat a felszabadult eszközök deviza befektetése fedezheti. A kockázatok kivédéséért köthetünk határidős ügyleteket, mellyel fedezve a tartozásokat könnyebben kiszámítható: megéri-e számunkra az ügylet.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?