14 °C Budapest

20 százalékkal is csökkenthetik energiaszámláikat a kicsik

Pénzcentrum
2011. október 20. 13:05

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-költségeiket azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek - derül ki a felmérésekből. A váltástól sokan még mindig tartanak, pedig a szolgáltatócsere - amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt - az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű.

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-számlájukat azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek - derül ki a felmérésekből. Egy 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes cég körében végzett kutatás például azt mutatta, hogy átlagosan 8 százalékos áramköltség-csökkentés érhető el, a maximum pedig akár 20 százalék is lehet.

A váltástól ugyanakkor sokan még mindig tartanak. Az aggodalmak egyrészt az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódnak, másrészt az ellátásbiztonsághoz. Pedig egyiktől sem kell tartani. "A szolgáltatóváltás módja nem tér el az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel, az ellátásbiztonságot pedig a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja" - mondja Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. energiakereskedelmi igazgatója.

Ezzel együtt nem árt ugyanakkor, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal. Betartásuk ugyanis nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a szolgáltatóváltás folyamatát:

- Miután eldöntöttük, hogy szolgáltatót váltunk, tekintsük át az áramfogyasztásunkat: mennyiségét, karakterisztikáját, az esetleges megtakarítási lehetőségeket! Ha kell, vegyük fel a kapcsolatot kereskedővel/kereskedőkkel - a szolgáltatók általában segítenek a kalkulációban.

- Tisztázzuk, hogy mi áll a meglévő szerződésünkben! Mikor, milyen feltételek mellett, milyen módon mondhatjuk fel? Ne valamely apróbetűs kitételen múljon a szolgáltatóváltás!

Tüzetesen nézük át az egyes kereskedők ajánlatait, szerződéses feltételeit! Figyelmesen hasonlítsuk össze, hogy kinél mit tartalmaz az ár! Válasszuk ki azt, akié minden körülményt figyelembe véve a legjobb ajánlat!

- Az új szerződés aláírását követően mondjuk fel szerződésünket a régi kereskedőnél! A felmondást postai úton, tértivevénnyel adjuk fel, illetve lehetőség szerint e-mailben is küldjük el korábbi kereskedőnknek. Feltétlenül kérjünk visszaigazolást, ha nem érkezik meg, kérjük újra!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- Az új kereskedő első számláján ellenőrizzük, hogy megfelelően számláz-e! Ha minden rendben, már csak az van hátra, hogy nap mint nap örüljünk a megtakarításnak...

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kis- és középvállalati kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Az elmúlt időszakban ugyanakkor alapvető változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem