15 °C Budapest

Vállalkozók figyelem, fontos adózási határidő közeleg

2011. augusztus 30. 17:03

Alig két napjuk maradt az ingatlannal rendelkező társaságoknak az augusztus 31-ével lejáró határidőig, hogy megállapítsák és bejelentsék az adóhatóságnak ebbéli minőségüket - hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Hegedűs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

A társaságiadó-törvény és a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2010. január 1-je óta szabályozza az ingatlannal rendelkező társaság tagjának adókötelezettségét. Először a 2010-es adóévben keletkezik adókötelezettség a részesedés elidegenítése, kivonása után, amelyet az adókötelezettség keletkezését követő naptári év november 20-ig kell megfizetni, elsőként 2011-ben, előzetesen év közben teljesítendő kötelezettséget ír elő az ingatlannal rendelkező társaságok számára.

A feladatot nehezíti, hogy az előírások alapján nem csak saját jogon, hanem az adott gazdasági társasággal egy csoportban lévő társaságok jogán is válhat valamely társaság ingatlannal rendelkező társasággá. Jól szemlélteti a feladat összetettségét, hogy közbenső határidőként július 31-ig, azaz az adatszolgáltatási határidő előtt egy hónappal már minden csoporttagnak tájékoztatnia kellett a többi csoporttagot a szükséges adatokról annak érdekében, hogy mindenki meg tudja állapítani, hogy a törvényi rendelkezések kiterjednek-e rá vagy sem.

Ki rendelkezik ingatlannal?

Az adózó akkor minősül ingatlannal rendelkező társaságnak, ha az alábbi három körülmény együttesen fennáll:

• részesedését elismert tőzsdén nem jegyzik, és

• a beszámolójában, illetve a - belföldi, külföldi - kapcsolt vállalkozásaival együttesen a beszámolóiban kimutatott eszközök mérlegforduló-napi piaci értékének (együttes) összegéből a belföldön fekvő ingatlan piaci értéke több mint 75 százalék, és

• a tagja, vagy a kapcsolt vállalkozásaiból álló csoport valamelyikének tagja az adóév legalább egy napján olyan államban rendelkezik külföldi illetőséggel, amellyel a Magyar Köztársaság nem kötött a kettős adóztatás elkerüléséről egyezményt, vagy az egyezmény lehetővé teszi az árfolyamnyereség Magyarországon történő adóztatását.

Kiemelést érdemel, hogy a fogalom alkalmazásában a csoportba csak a belföldi illetőségű vagy a külföldi vállalkozónak minősülő kapcsolt vállalkozások tartoznak, tehát a megjelölés alatt nem az egész (külföldi illetőségű vállalatokat is magában foglaló) vállalatcsoportot kell érteni. Ennek következtében az ingatlanállomány vizsgálatakor sem valamennyi kapcsolt vállalkozás beszámolóját kell figyelembe venni, csak a magyar társasági adó hatálya alá tartozó adózókét.

Az ingatlanarányt a 2011. május 31-én rendelkezésre álló beszámoló alapján kell meghatározni. A naptári évvel azonos üzleti évet alkalmazó adózónál a 2010-es adóév, a naptári évtől eltérő üzleti év alkalmazása esetén pedig a 2009-es adóév is figyelembe vehető.

Bejelentési kötelezettség

Az ingatlannal rendelkező társaságnak e minőségét (illetve annak megszűnését) augusztus 31-ig kell bejelentenie az adóhatóságnak (11T201T nyomtatvány). A bejelentésben nyilatkozni kell arról is, ha a társaság külföldi tagjai elidegenítették részesedésüket a bejelentést megelőző naptári évben. Fel kell tüntetni az elidegenítés időpontját, a részesedés névértékét, illetve a tag illetőségét.

A bejelentés jelentősége abban áll, hogy elmulasztása esetén a tagot terhelő adókötelezettségért korlátlan és egyetemleges felelősség terheli az ingatlannal rendelkező társaságot.

Ahhoz, hogy e bejelentését meg tudja tenni az adózó, szükség van a csoporttagok közötti megfelelő tájékoztatásra. A törvény ezért előírja, hogy az adózónak az ingatlan 75 százalékos arányának megállapításához szükséges adatokról az adókötelezettség keletkezését (a részesedés elidegenítését) követő naptári év július 31-ig tájékoztatnia kell a csoporthoz tartozó valamennyi kapcsolt vállalkozását. A bejelentési kötelezettség a csoport minden tagját külön terheli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem kell az adózónak a fentieket alkalmazni, ha:

• az adózót elismert tőzsdén jegyzik,

• az adózó vagy a csoporthoz tartozó kapcsolt vállalkozás egyik külföldi illetőségű tagja (részvényese) sem idegenítette el, és nem vonta ki (részben sem) a részesedését a július 31-i tájékoztatási kötelezettség esedékességét megelőző naptári évben.

Adókötelezettség

A külföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet adókötelezettsége az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítésének, illetve a jegyzett tőke tőkekivonás útján történő leszállításának napján keletkezik.

Az adóalap a részesedés elidegenítésekor, illetve a társaság jegyzett tőkéjének leszállításakor az ellenértéknek a részesedés szerzési értékével és a szerzéshez vagy a tartáshoz kapcsolódó, igazolt kiadásokkal csökkentett pozitív összege. Az adó mértéke 19 százalék (a 2011. adókötelezettség esetben az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék, felette 19 százalék lesz).

A társasági adót az ügylet (ingatlannal rendelkező társaságban meglévő részesedés elidegenítése, kivonása) naptári évét követő november 20-ig kell bevallani, megállapítani, megfizetni (előleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettség nincs), elsőként tehát 2011. november 20-ig kell teljesíteni az adókötelezettséget.

Ha a tag magánszemély, ingatlanértékesítésből származó jövedelme keletkezik, ha jövedelmet szerez az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedésének ellenérték fejében történő átruházása, kölcsönbe adása vagy ilyen társaságból történő kivonása révén. Az adókötelezettség keletkezésének napja a részesedés ellenérték fejében történő átruházásának vagy kölcsönbe adásának, illetve a részesedés ingatlannal rendelkező társaságból történő kivonásának a napja.

A felsorolt ügyletekből származó jövedelem megállapítására az értékpapír-kölcsönzésből, az árfolyamnyereségből származó jövedelemre, illetve a vállalkozásból kivont jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A jövedelem után fizetendő adó mértéke 25 százalék (a 2011. adóévi adókötelezettség esetén 16 százalék). Adóelőleg bevallási és fizetési kötelezettség a magánszemélyt sem terheli. A 2010. évre megállapított adót 2011. november 20-áig kell megfizetni és bevallani.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem