24 °C Budapest

Vállalkozók, figyelem! Törlik a céged, ha nem adod be a mérleget

2011. május 27. 12:02

Május 30-ig kell elküldeniük a vállalkozásoknak az egyszerűsített mérlegbeszámolókat az Ügyfélkapun keresztül a Céginformációs Szolgálatnak - figyelmeztet az adóhatóság. A társaságok korábban lazán vették ezt a kötelezettséget, voltak, amelyek évekig nem nyújtottak be mérleget. Most viszont már kemény szankciókra számíthatnak.

A számviteli törvény hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozások - amelyek üzleti éve megegyezik a naptári évvel - május 30-ig kötelesek az éves beszámolójukat letétbe helyezni és közzétenni. A mérlegbeszámolókat csakis elektronikus úton és kizárólag a kormányzati portálon keresztül lehet benyújtani a Céginformációs Szolgálatnak. Az űrlapot a szolgálat továbbítja az APEH felé. A konszolidált éves beszámolókat 2011. június 29-ig kell elküldeni.

Nem kell benyújtani azon szervezetek beszámolóit, melyeket nem a Cégbíróság jegyzett be. Ilyenek az alapítványok, sportegyesületek, társasházak, vadász-, vízügyi-, egyéb társaságok, egyesületek, pártok, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, egyházak és szakszervezetek, valamint a külföldiek magyarországi kereskedelmi képviseletei. Mentesülnek a kötelezettség alól a közkereseti társaságok, valamint a bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-k is.

Csak pdf-ben lehet benyújtani a beszámolót

Az első lépés, hogy el kell utalni 3000 forint közzétételi díjat (bankszámlaszám: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10032000-01810039-00000000), amelyről a Magyar Államkincstár igazolást küld. A közzétételi díjat nemcsak a cég saját bankszámlájáról, hanem bármely más bankszámláról (például könyvelőiroda, cég tulajdonosa) is át lehet utalni. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a társaság bankszámlája végrehajtás alatt van.

A beszámolót a vállalkozás törvényes képviselője vagy arra feljogosított meghatalmazottja nyújthatja be. A beszámolót elküldő személy felel azért, hogy az adatok megegyezzenek az elfogadott beszámoló adattartalmával, ezért a papíralapú beszámoló egy példányát annak elfogadásától számított tíz éven keresztül köteles megőrizni.

A csatolmány fájl formátuma csak pdf lehet, nem lehet szkennelni a mellékleteket. Ha nem megfelelő a formátum, akkor olyan, mintha a vállalkozás semmit nem csinált volna, vagyis elmulasztotta a kötelezettségét, tehát ugyanúgy szankciókra kell számítania Hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary tanácsadó cég.

Közzétételre és letétbe helyezésre benyújtandó beszámolók:

- mérleg
- eredménykimutatás
- kiegészítő melléklet
- taggyűlési határozat az eredményfelosztásról
- könyvvizsgálói jelentés
- közzétételi költségtérítés befizetéséről szóló igazolás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Törölhetik a céged, ha mulasztasz

A NAV első körben felszólítja a vállalkozást, hogy tegyen eleget ennek a kötelezettségének. Ha a vállalkozó a határidőig nem küldi el a mérleget, akkor az adóhatóság köteles 60 napra felfüggeszteni a cég adószámát. Ráadásul erről nem is kap értesítést a vállalkozás, hanem azt az állami adóhatóság hirdetményként (hirdetőtábláján és internetes honlapján) teszi közzé. Hiába adja be időközben a társaság a mérleget, nem rövidül le a felfüggesztési idő. Amennyiben a vállalkozás az adószáma felfüggesztésének időtartama alatt pótolta a mulasztását, akkor a 60 napos időtartam lejártának napjától ismét gyakorolhatja adólevonási jogát.

Ha a vállalkozás az adószámának felfüggesztése alatt sem teszi közzé a beszámolóját, akkor az állami adóhatóság a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszüntetését. A vállalkozásnak ettől számítva még 15 napja van a pótlásra. Annak leteltét követően a cégbíróság megindítja a kényszer-végelszámolást, és törli a céget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?