21 °C Budapest

Vállalkozók, figyelem! Törlik a céged, ha nem adod be a mérleget

2011. május 27. 12:02

Május 30-ig kell elküldeniük a vállalkozásoknak az egyszerűsített mérlegbeszámolókat az Ügyfélkapun keresztül a Céginformációs Szolgálatnak - figyelmeztet az adóhatóság. A társaságok korábban lazán vették ezt a kötelezettséget, voltak, amelyek évekig nem nyújtottak be mérleget. Most viszont már kemény szankciókra számíthatnak.

A számviteli törvény hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozások - amelyek üzleti éve megegyezik a naptári évvel - május 30-ig kötelesek az éves beszámolójukat letétbe helyezni és közzétenni. A mérlegbeszámolókat csakis elektronikus úton és kizárólag a kormányzati portálon keresztül lehet benyújtani a Céginformációs Szolgálatnak. Az űrlapot a szolgálat továbbítja az APEH felé. A konszolidált éves beszámolókat 2011. június 29-ig kell elküldeni.

Nem kell benyújtani azon szervezetek beszámolóit, melyeket nem a Cégbíróság jegyzett be. Ilyenek az alapítványok, sportegyesületek, társasházak, vadász-, vízügyi-, egyéb társaságok, egyesületek, pártok, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, egyházak és szakszervezetek, valamint a külföldiek magyarországi kereskedelmi képviseletei. Mentesülnek a kötelezettség alól a közkereseti társaságok, valamint a bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-k is.

Csak pdf-ben lehet benyújtani a beszámolót

Az első lépés, hogy el kell utalni 3000 forint közzétételi díjat (bankszámlaszám: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10032000-01810039-00000000), amelyről a Magyar Államkincstár igazolást küld. A közzétételi díjat nemcsak a cég saját bankszámlájáról, hanem bármely más bankszámláról (például könyvelőiroda, cég tulajdonosa) is át lehet utalni. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a társaság bankszámlája végrehajtás alatt van.

A beszámolót a vállalkozás törvényes képviselője vagy arra feljogosított meghatalmazottja nyújthatja be. A beszámolót elküldő személy felel azért, hogy az adatok megegyezzenek az elfogadott beszámoló adattartalmával, ezért a papíralapú beszámoló egy példányát annak elfogadásától számított tíz éven keresztül köteles megőrizni.

A csatolmány fájl formátuma csak pdf lehet, nem lehet szkennelni a mellékleteket. Ha nem megfelelő a formátum, akkor olyan, mintha a vállalkozás semmit nem csinált volna, vagyis elmulasztotta a kötelezettségét, tehát ugyanúgy szankciókra kell számítania Hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary tanácsadó cég.

Közzétételre és letétbe helyezésre benyújtandó beszámolók:

- mérleg
- eredménykimutatás
- kiegészítő melléklet
- taggyűlési határozat az eredményfelosztásról
- könyvvizsgálói jelentés
- közzétételi költségtérítés befizetéséről szóló igazolás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Törölhetik a céged, ha mulasztasz

A NAV első körben felszólítja a vállalkozást, hogy tegyen eleget ennek a kötelezettségének. Ha a vállalkozó a határidőig nem küldi el a mérleget, akkor az adóhatóság köteles 60 napra felfüggeszteni a cég adószámát. Ráadásul erről nem is kap értesítést a vállalkozás, hanem azt az állami adóhatóság hirdetményként (hirdetőtábláján és internetes honlapján) teszi közzé. Hiába adja be időközben a társaság a mérleget, nem rövidül le a felfüggesztési idő. Amennyiben a vállalkozás az adószáma felfüggesztésének időtartama alatt pótolta a mulasztását, akkor a 60 napos időtartam lejártának napjától ismét gyakorolhatja adólevonási jogát.

Ha a vállalkozás az adószámának felfüggesztése alatt sem teszi közzé a beszámolóját, akkor az állami adóhatóság a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszüntetését. A vállalkozásnak ettől számítva még 15 napja van a pótlásra. Annak leteltét követően a cégbíróság megindítja a kényszer-végelszámolást, és törli a céget.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm